La pluja desllueix una Diada on Ballart demana que «ha d'expressar la diversitat de la societat»

S'han suspès tots els actes previstos a la plaça de Catalunya de Terrassa

Ofrena floral de la Diada 2019 a Terrassa.
Ofrena floral de la Diada 2019 a Terrassa. | Anna Mira
11 de setembre del 2019
Actualitzat a les 15:59h
Terrassa s'ha llevat aquest dimecres plovent i s'han decidit suspendre els actes a la plaça de Catalunya de la ciutat així com la cercavila. No obstant això, la pluja ha deixat pas al sol i la tradicional ofrena floral a la plaça 11 de setembre s'ha celebrat amb normalitat.

Una trentena d'entitats, associacions i partits polítics han fet l'ofrena floral davant de les autoritats i els portaveus dels grups municipals -menys el de Cs que com és habitual no ha acudit a l'acte-.

Tant el president de l'associació de veïns de Vallparadís com l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, han recordat els terrassencs empresonats, a l'exili o enjudiciats. Ballart ha descrit la Diada com un "acte cívic i unitàri que expressa la diversitat de la societat". "Ha de ser la festa de tots els catalans", ha dit, "però no significa el mateix per a tothom".

En el seu discurs, l'alcalde Terrassenc, ha parlat del moment complicat que viu la societat i "encara en poden venir de més durs", ha expressat. "No podem ignorar el moment social, que vivim al mateix temps que treballem per trobar sortides en una societat més lliure on tothom faci el que consideri amb convivència".

Finalment Ballart ha apel·lat a resoldre la situació amb una "votació dins de la llei i modificar-la si cal". "Hem de construir un país i garantir el dia a dia però cal molt diàleg, empatia i molta sensibilitat".

La nota reivindicativa l'ha aportat l'ANC de Terrassa que durant l'ofrena floral ha reclamat al govern municipal de Tot per Terrassa i ERC-Mes que pengi la pancarta per la llibertat dels presos polítics al balcó de l'Ajuntament. Una reivindicació que el portaveu d'ERC-MES, Isaac Albert, ha considerat legítima però ha recordat que en la votació que es va dur a terme al ple del juliol, la majoria dels regidors van votar en contra de posar-la.

 
Albert també ha volgut recordar que la pancarta "mai ha estat un element de negociació amb Tot per Terrassa". Per la seva banda, el portaveu de Junts per Terrassa, ha considerat que la Diada "cada vegada ens crema més perquè expressa el sentiment d'un poble que per expressar-se democràticament està amb la boca tallada".

El portaveu del socialistes i exalcalde, Alfredo Vega, ha volgut remarcar que "fa uns quants anys que la Diada no se celebra com s'hauria de fer. Ens agradaria que hi hagués més unitat de país". Vega també ha criticat al govern local de ser "una majoria absoluta que pren moltes decisions sense la participació ni de la ciutadania ni de l'oposició".

 
Gran manifestació a Barcelona

Posteriorment, aquells qui ho desitgin poden participar en els actes reivindicatius que les entitats sobiranistes han convocat a Barcelona. Per aquest motiu, des de Terrassa s’ha omplert fins ara 11 autocars que traslladaran els participants que ho vulguin a la capital catalana, so
rtint a les 15.00 hores de l’estació d’autobusos de la ciutat.

"No ha canviat res, tenim presos polítics i el procés està estancat, hem de posar de relleu que cal unitat estratègica", assenyala Pep Tomàs, coordinador de Terrassa per la Independència. Aquest any, al Vallès Occidental li pertoquen els trams 11, 12 i 13.
 

Acte institucional de la Diada 2019 a Terrassa. Foto: Aj. Terrassa


Els actes a la ciutat han començat aquest dimarts 10 de setembre. L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha presidit l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Terrassa. L’acte ha comptat amb l’assistència de portaveus dels Grups Municipals i de membres de la Corporació Local.

L’alcalde ha obert l’acte i seguidament, la regidora de Presidència, Jennifer Ramírez, ha presentat l’historiador i arxiver Joan Soler, que ha ofert la conferència “L’Himne dels Segadors. Un origen mític. Un començament històric”. En finalitzar, s’ha realitzat una cantada al mateix Saló de Sessions, a càrrec de Terrassa Ciutat Coral.