Així serà el dispositiu policial per garantir la seguretat i la mobilitat en l’inici del curs escolar a Terrassa

L’Ajuntament promou els desplaçaments a peu, en bici, en bus o en metro

Redacció
10 de setembre del 2019
Un total de 31.930 alumnes d’infantil, primària i secundària de la ciutat iniciaran el proper dijous, 12 de setembre, el curs escolar 2019-2020. Les matriculacions totals són de 6.554 alumnes a l’etapa infantil (3.786 a l’escola pública i 2.768 a l’escola concertada); 15.180 a primària (9.097 a l’escola pública i 6.083 a l’escola concertada), i 10.196 a secundària (5.416 a l’escola pública i 4.780 a l’escola concertada).

D’aquest nombre, hi ha 2.068 alumnes que cursaran P3 i 2.596 que començaran 1r d’ESO. Tot i així, cal remarcar que aquestes dades es veuran modificades aquesta setmana perquè les comissions de garanties per a l’escolarització estan escolaritzant les més de 300 sol·licituds presentada a l’Oficina Municipal d’Escolarització des de la darrera setmana de juliol fins ara.

Un any més, l’Ajuntament de Terrassa posarà en marxa un dispositiu especial per facilitar la mobilitat i garantir la seguretat de l’alumnat en els seus desplaçaments, així com en les entrades i sortides dels centres escolars. La tornada a l’escola per a l’alumnat d’infantil, primària, ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mig tindrà lloc el dijous 12 de setembre, mentre que les classes als ensenyaments de cicles formatius de grau superior d’FP inicial començaran el dimecres, 18 de setembre.

Dispositiu policial

Un total de 105 efectius de la Policia Municipal, entre comandaments i agents, treballaran en tasques de regulació del trànsit i de protecció escolar a diferents punts de la ciutat, en una primera fase. L’operatiu s’ha organitzat en dues fases: una primera dijous, 12 de setembre, divendres 13 i dilluns dia 16, i una segona, a partir del dia 17, amb una disminució progressiva d'efectius policials una vegada analitzat l'impacte inicial.

El dispositiu especial de Policia Municipal es planteja amb quatre objectius principals: Garantir la seguretat dels alumnes en les entrades i sortides dels centres escolars; Aconseguir que els hàbits dels usuaris de la via pública, conductor i vianants, es situïn dintre dels paràmetres de respecte i compliment de les normes de la Circulació i de la Seguretat Viària; Mantenir la fluïdesa en el trànsit; Informar al ciutadans en relació a recomanacions i consells, no solament els dies de l'inici del curs sinó també durant la resta d'aquest.

Durant els primers dies de curs, quan habitualment els i les alumnes accedeixen de manera esglaonada a les aules, segons el curs, es mantindran els efectius fora dels horaris definits com de màxima intensitat. El servei es realitzarà amb més incidència al matí i a la sortida dels col·legis a la tarda, mantenint el control al migdia.

El dispositiu estableix punts de regulació amb agents de policia a les cruïlles per agilitzar el trànsit i reforçar la senyalització existent en cada cas, així com la presència d’efectius a les entrades i sortides dels centres escolars, prioritzant aquells centres més conflictius des del punt de vista de trànsit.

Els horaris del servei contemplats inicialment són: al matí, de 8.15 a 9.15 h i de 12.30 a 13.15 h i, a la tarda, de 14.30 a 15.15 h i de 16.30 a 17.15 h. No obstant això, els agents continuaran amb la seva activitat fins que el trànsit s’hagi normalitzat.

La presència policial a les entrades dels col·legis es planteja a més per tal de donar seguretat, regular el trànsit i posar ordre els primers dies de curs. Aquest servei es desplega a tota la ciutat, prioritzant aquells centres situats en zones de més trànsit. El dispositiu també contempla la presència d’agents als instituts tant en horaris d'inici i finalització, com en horaris d’esbarjo (d’11.30 h a 12.15 h).

Canvis de circulació

Aquest estiu, des de l’Ajuntament s’han iniciat un seguit d’actuacions contemplades en el Pla de Reordenació de la Mobilitat a l’àmbit central de la ciutat, que ha comportat una sèrie de canvis en diferents carrers. L’objectiu s’emmarca en el desplegament de la primera fase d’una Zona de Baixes Emissions (ZBE), que s’inclou dins el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible 2016-21.

Davant d’aquests canvis, s’ha redissenyat el dispositiu policial en aquesta zona, prestant especial atenció als carrers del Col·legi, Portal Nou, Sant Cristòfol, Vall i un tram de Rutlla i de Sant Marian, que han canviat els seus sentits de circulació. Enguany, la Policia Municipal i el Servei de Mobilitat ha contactat amb les AMPA dels centres escolars perquè facin difusió entre els pares i mares dels centres afectats per garantir la seguretat, davant dels canvis efectuats.