El projecte de compra agregada Energia Positiva de Terrassa s'estén pel Vallès

L'objectiu d'aquest moviment cívic és que Rubí tingui al voltant de 400 habitatges amb plaques fotovoltaiques

Plaques solars
Plaques solars | Bassols Energia.
NacióDigital
04 de setembre del 2019
El projecte Energia Positiva neix com un moviment de compra agregada d'electricitat entre un grup de veïns i veïnes de Can Palet de Vista Alegre, de Terrassa. Un dels impulsors d'aquesta iniciativa, Diego López, ha explicat que la idea inicial era instal·lar plaques fotovoltaiques per lluitar contra el canvi climàtic sumant esforços entre els veïns i, d'aquesta manera, obtenir també un bon preu. Però amb el pas dels mesos ha evolucionat cap a un moviment cívic i transversal d'instal·lació de plaques amb connexió a la xarxa elèctrica: "Volem aconseguir el nombre més important de plaques fotovoltaiques d'iniciativa cívica. Ens agradaria que al Vallès Occidental tinguessim la Dinamarca del Mediterrani."

El dia d'avui, al voltant de 200 famílies de poblacions com Terrassa, Ullastrell, Castellbisbal i Rubí s'han sumat a aquesta iniciativa. De fet, López ha remarcat que Rubí és la segona zona amb més urbanitzacions de Catalunya i que, per tant, la implicació dels veïns i veïnes de  les urbanitzacions de Can Solà, Sant Muç, Castellnou, Can Mir o Can Ximelis és molt important: "Rubí té el potencial més important de totes les poblacions del Vallès Occidental per tirar endavant aquest projecte". És per això que esperen que prop de 400 habitatges de la ciutat se sumin al projecte de compra agregada. 

A més, López ha explicat que totes aquelles famílies de Rubí que posin plaques fotovoltaiques a casa seva, es poden beneficiar d'un estalvi que ofereix l'Ajuntament del 50% del pagament de l'IBI durant 5 anys per potenciar l'estalvi del consum energètic. També ha assegurat que el retorn de la inversió inicial és de 5 anys i que es pot estalviar fins a un 70% de l'energia que consumeix l'habitatge.

Els impulsors d'Energia Positiva seguiran donant a conèixer aquest projecte durant els darrers mesos de l'any per diverses ciutats amb l'objectiu de sumar tantes famílies com sigui possible i començar a instal·lar les plaques fotovoltaiques als habitatges a partir del gener del 2020.

Diego López ha insistit en la importància de formar part d'una iniciativa com aquesta que neix d'un grup de gent amb l'única finalitat de lluitar contra el canvi climàtic, un dels principals desafiament a què s'encara la humanitat del segle XXI: "El que no fem nosaltres, no ho farà ningú".
 

Una de les reunions informatives del projecte Energia Positiva Foto: Cedida