Arrenquen els treballs de millora de l’hort urbà de Torre-sana

El projecte s’inclou dins de la proposta d’inversions als districtes 2018

Hort Urbà de Torre-sana.
Hort Urbà de Torre-sana. | Aj. Terrassa
Redacció
08 d'agost del 2019
L’Ajuntament de Terrassa iniciarà aquest mes les obres de millora de les instal·lacions de l’hort urbà situat al solar del carrer de Zamora 2, que comparteixen l’associació de veïns Montserrat i l’AMPA del CEIP Montserrat, i que té una superfície de 1.875 m2.

L’actuació consistirà en la construcció de dos petits hivernacles, una caseta per guardar les eines de treball i un espai per a l’aixopluc de les persones usuàries. Aquest és un dels projectes inclosos dins de la proposta d’inversions als districtes 2018 realitzada per l’entitat Amics dels Horts de Terrassa.

Els treballs van a càrrec de l’empresa Infraestructures Serveis Obres Vallès S.L. i tenen un pressupost d’adjudicació de 6.538,49 euros. El termini d’execució és de dos mesos.

Un programa en marxa des del 2013

Aquesta actuació s’emmarca en el programa «Conreant Terrassa», que té l’objectiu d’impulsar la creació d’espais d’ús hortícola per a l’autoconsum als solars situats dins de la trama urbana i fomentar, alhora, la cohesió i la participació ciutadana. Els horts urbans de Terrassa poden ser de propietat pública o privada i ser gestionats per entitats, de caràcter social i/o ambiental sense ànim de lucre, o per particulars.

Aquests espais combinen la funció productiva associada a l’autoconsum de productes hortícoles de temporada amb funcions de caràcter social, ambiental i educatiu. A més, s’han convertit en un element de cohesió social i comunitària que ha contribuït a millorar les relacions socials entre el veïnat.

Actualment, al programa «Conreant Terrassa», que està en marxa des de l’any 2013, participen 13 entitats veïnals, socials i ambientals dels diferents districtes que desenvolupen 13 projectes, dels quals 6 es fan en espais privats cedits i 7 en espais de titularitat pública.
- Ciutat sembrada (La Maurina) Carrer Vinaròs, 5
- El Boixac (Segle XX) Carrer Valls, 49
- Amb Arrels (Segle XX) Carrer Valls, 49
- A.V.V.Segle XX (Segle XX) Carrer Valls, 38
- La Cogullada (Segle XX) Carrer Valls, 38
- Creu Roja (La Cogullada) Carrer Font de la Noguera, 5-7
- Plantem-nos (Centre) Carrer Montserrat,151
- Associació veïns Can Tusell (Can Tusell) Carrer Gregal, 1
- Ampa Ceip Ponent (Roc Blanc) Carrer Palet i Barba,177
- Associació Amics dels Horts Urbans de Terrassa (Torre-sana) Carrer de Zamora, 2
- AVV Montserrat/AMPA CEIP Montserrat (Torre-sana) Carrer Zamora, 2
- Xarxa de solidaritat popular (Les Arenes, La Grípia, Can Montllor) Joquim Veyreda s/n
- AVV La Cogullada 2 (Roc Blanc) Carrer Palet i Barba, 177

Entre els principals objectius d’aquest programa figuren recuperar espais urbans desocupats per a l’ús hortícola d’autoconsum; col·laborar en la recuperació de la dimensió agrícola dins de la ciutat, apostant per la producció ecològica i la gestió sostenible; promoure projectes d’horticultura urbana amb finalitats socials i endegar vies de millora de qualitat ambiental; incrementar el nombre de centres educatius amb hort urbà; fomentar l’intercanvi de coneixements i experiències entre la ciutadania.

Entitats que poden participar

Les entitats que poden presentar la sol·licitud són aquelles de Terrassa que tinguin un caràcter social, pedagògic, terapèutic o ambiental, i que ja estiguin inscrites al registre municipal d’entitats i associacions ciutadanes. A partir del moment en què l’Ajuntament l’accepta, busca un espai (sigui públic o privat) i, amb un conveni de col·laboració o bé una llicència d’ocupació temporal, cedeix gratuïtament el terreny per un termini de dos anys, prorrogable a dos més, en cas que sigui de titularitat municipal.

D’altra banda, les persones particulars que siguin propietàries d’un solar i el vulguin cedir en custòdia a una entitat per tirar endavant un hort urbà, poden sol·licitar a l’Ajuntament formalitzar un conveni de col·laboració amb el Consistori. Un cop signat, podran sol·licitar un ajut econòmic de bonificació de l’IBI, d’acord amb les bases que contempla el programa, que es pot consultar a la seu electrònica de l’Ajuntament de Terrassa.