Els canvis circulació que necessites saber per circular pel centre de Terrassa a partir del setembre

L’Ajuntament adopta noves mesures per reordenar el trànsit al Vapor Gran i al Portal de Sant Roc

Mapa dels canvis de circulació al centre de Terrassa.
Mapa dels canvis de circulació al centre de Terrassa. | Aj. Terrassa
Redacció
26 d'agost del 2019
Aquests dies l'Ajuntament de Terrassa està fent canvis de circulació en alguns carrers del centre de la ciutat. Es tracta d'accions recollides en el Pla de Reordenació de la Mobilitat a l’àmbit central de Terrassa.

Les actuacions suposen noves rutes d’accés per a transports i serveis i també d’itineraris que permetin accedir als pàrquings de la zona (Plaça Vella, Plaça del Progrés i Raval de Montserrat). Amb aquesta reordenació, s’avançarà cap a l’establiment d’una Zona de Baixes Emissions, tal com es contempla al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible 2016-21, en què s’assignarà més espai per als vianants, la bicicleta i el transport públic, amb els conseqüents canvis en els hàbits de la mobilitat a la ciutat.

Des d’ara i fins al setembre, es realitzaran canvis de sentit en alguns carrers del Centre i de l’àmbit del Vapor Gran. Els previstos per a l’agost són els següents:
- Carrer de Sant Marian, en direcció a la plaça Nova, entre els carrers de Topete i de Baldrich.

- Carrer de Sant Cristòfol, entre els carrers de Sant Pau i de Garcia Humet, per tal d’afavorir la sortida de vehicles d'aquest sector en direcció a la plaça del Doctor Robert.

De cara al setembre, es realitzaran canvis de sentit a les següents vies:
- Carrer del Vall. En aquest cas són dos els trams afectats: en direcció al Portal Nou, entre els carrers del Col·legi i de la Rutlla, i en direcció a la Rambla d’Ègara, entre els carrers del Col·legi i de Cisterna.

- Carrer del Col·legi, entre els carrers del doctor Cabanes i del Vall.

- Carrer del Portal Nou, entre els carrers de la Rutlla i de Baldrich.

Pel que fa a la distribució urbana de mercaderies a l’illa de vianants, es facilitarà una ruta d’entrada als vehicles de càrrega i descàrrega pels carrers del doctor Cabanes i del Col·legi. La ruta de sortida es farà pels carrers de l’Església, del Portal Nou i de Baldrich.

Eix de vianants al Portal de Sant Roc

Aquestes actuacions donen continuïtat a les realitzades al Portal de Sant Roc i als carrers del doctor Cabanes, Vinyals i Cisterna. S’avança, així, cap a la vianalització de la superfície del Portal de Sant Roc per convertir-lo en un eix de vianants, una vegada tancat l’aparcament arran l’acord al qual van arribar l’Ajuntament de Terrassa i l’empresa concessionària, Aparcamientos Subterráneos de Terrassa S.A. (ASTASA).

Ambdues parts van marcar el dijous, 1 d’agost, com el dia en què s’iniciava l’expedient per a la finalització anticipada de la concessió a l’empresa davant de les dificultats tècniques i econòmiques que feien molt difícil el compliment dels coeficients de seguretat que marca la normativa actual i la voluntat del Consistori d’emprendre un pla de reordenació de la ciutat.

Cap a la creació d’una Zona de Baixes Emissions

El tancament de l’aparcament del Portal de Sant Roc marca l’execució d’unes mesures que han de complementar les actuacions adoptades el desembre de 2018, quan es va restringir el trànsit al Portal de Sant Roc. Aquestes mesures conformen la primera fase d’implantació de la Zona de Baixes Emissions, que en els pròxims mesos s’aniran ampliant a tot l’àmbit central de la ciutat.

El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible 2016-21 identifica una zona de baixes emissions a l’àmbit central, on es preveuen actuacions que assignin més espai al vianant, a la bicicleta i al transport públic, comportant uns canvis en els hàbits de mobilitat.

Aquestes actuacions responen a la voluntat del Govern municipal d’implementar tan aviat com es pugui aquests espais urbans d’atmosfera protegida, en compliment del Pla de Mobilitat Urbana 2016-2021 i del Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire de Terrassa (2015-2020).

També es fa en consonància amb les mesures que es prendran en el marc de l’àmbit metropolità Àmbit 40, per reduir de manera imminent la contaminació i millorar la qualitat de l’aire, i de l’avantprojecte de Llei de Canvi climàtic i Transició energètica presentat al Consell de Ministres, en què s’insta als municipis de més de 50.000 habitants a fomentar la introducció de mesures de lluita contra el canvi climàtic, entre d’altres, amb la creació de zones de baixes emissions abans del 2023.