La Biblioteca Central de Terrassa incorpora una nova tecnologia pel servei de préstec

La nova tecnologia per radiofreqüència permet l’automatització del préstec i el control de seguretat

Biblioteca Central de Terrassa.
Biblioteca Central de Terrassa. | Anna Mira
Redacció
10 d'agost del 2019
A finals de juliol van començar els treballs per incorporar la tecnologia per radiofreqüència o RFID a la Biblioteca Central de Terrassa. Es tracta d’un nou sistema que permet transmetre dades sense fils, a través d’ones de ràdio, i que substitueix les tecnologies de codis de barres permetent l’automatització de la gestió del préstec i el control de seguretat.

Amb aquest objectiu, es col·locaran tres punts d’autopréstec al vestíbul de la biblioteca, així com una nova bústia per retornar documents totalment automatitzada i amb capacitat per esborrar els préstecs un cop retornats els documents, magnetitzar-los i classificar-los per sales per facilitar així la seva col·locació un cop retornats.

El nou sistema es completarà amb la instal·lació d’un nou arc de seguretat per radiofreqüència que substituirà l'actual sistema magnètic.

Està previst que aquest nou sistema entri en funcionament en dues fases: A partir del proper dia 5 d’agost, els usuaris i usuàries de la BCT ja poden utilitzar els punts d’autopréstec instal·lats al vestíbul de la biblioteca. En una segona fase, a finals del mes de setembre, entrarà en funcionament la nova bústia de retorn.

Fins llavors la gestió de la devolució dels documents es continuarà fent de forma manual al mostrador del vestíbul o bé retornant-los a la bústia antiga, mentre no entri en funcionament l'automatitzada.

La implementació d’aquest nou sistema per radiofreqüència facilita als usuaris i usuàries de la biblioteca l’autogestió del préstec i el retorn dels documents sense necessitat de fer cues ni passar pel taulell de préstecs. Per fer ús del nou sistema només caldrà portar el carnet de la biblioteca, en format clàssic de tarja impresa o bé a través de l'aplicació del mòbil, per tal que l’aparell pugui fer la lectura del codi de barres. Amb aquest nou sistema de radiofreqüència es podran realitzar préstecs, renovacions, retornar documents o consultar l’estat del nostre carnet de forma totalment autònoma.

La incorporació de la tecnologia per radiofreqüència a la Biblioteca Central de Terrassa forma part del conjunt d’accions previstes en el marc del nou Pla municipal del servei bibliotecari 2018-2025 redactat per l’Ajuntament de Terrassa conjuntament amb la Gerència de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i aprovat al Ple Municipal el febrer de 2018.

Un document que marca les principals línies a desenvolupar fins a l’any 2025, establint les necessitats del servei de biblioteques, tant pel que fa a infraestructures, com a línies de treball i a les accions que cal desenvolupar per acostar les biblioteques a la ciutadania i donar resposta a les demandes de l’actual societat terrassenca.

Aquest canvi de sistema de préstec ha estat possible gràcies a una subvenció de la Diputació i a l'aposta d'inversió de l'Ajuntament de Terrassa, amb els serveis de Cultura i Patrimoni al capdavant del projecte.