Avui el pàrquing del Portal de Sant Roc tanca definitivament

A partir d'avui el pàrquing està tancat al públic i l'Ajuntament comença les tasques per ampliar la Zona de Baixes Emissions al centre de la ciutat

Portal de Sant Roc de Terrassa.
Portal de Sant Roc de Terrassa. | GSV
Redacció
06 de setembre del 2019
L’Ajuntament de Terrassa i Aparcamientos Subterraneos de Terrassa, SA (ASTASA) han arribat a un acord per tancar l’aparcament del Portal de Sant Roc a partir d'aquest dijous 1 d’agost, i  iniciar l’expedient per a la finalització anticipada de la concessió del pàrquing a aquesta empresa.

Davant les dificultats tècniques i econòmiques que feien molt difícil el compliment dels coeficients de seguretat que marca la normativa actual, i atès que l’Ajuntament té en projecte un ambiciós pla de reordenació de la mobilitat a la ciutat, s’ha resolt iniciar els tràmits per a finalitzar anticipadament la concessió (que acabava el 2022) i tancar l’aparcament al públic per poder abordar de manera imminent el projecte de futur.

Vianantització del Portal de Sant Roc

D’aquesta manera, les primeres accions de reordenació de la mobilitat previstes es podran començar a executar ja aquest agost, quan el trànsit es redueix sensiblement. S’inicia així un pla d’actuacions que permetrà començar a fer realitat la vianalització de la superfície del Portal de Sant Roc per convertir-lo en un eix de vianants, i avançar cap a l’establiment d’una Zona de Baixes Emissions a l’àmbit central de la ciutat.

Amb el tancament de l’aparcament, doncs, es marca el tret de sortida a l’execució d’unes mesures que han de complementar les actuacions preses el desembre passat, quan es va restringir el trànsit al Portal de Sant Roc.

L’Ajuntament no utilitzarà les instal·lacions per a continuar amb l’activitat d’aparcament, i està treballant en la definició d’alternatives per un nou projecte de futur de l’espai, que permetrà fer realitat la vianalització de la seva superfície, convertint el Portal de Sant Roc en un eix peatonal que ampliarà l’àrea de vianants del centre.

Zona de Baixes Emissions

Aquestes mesures  conformen la primera fase d’implantació de la Zona de Baixes Emissions, i que en els pròxims mesos s’aniran ampliant a tot l’àmbit central de la ciutat. El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible 2016-21 identifica una zona de baixes emissions a l’àmbit central, on es preveuen actuacions que assignin més espai al vianant, a la bicicleta i al transport públic, comportant uns canvis en els hàbits de mobilitat.

Aquestes actuacions responen a la voluntat del Govern municipal d’implementar el més aviat possible aquests espais urbans d’atmosfera protegida, en compliment del Pla de Mobilitat Urbana 2016-2021 i del Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire de Terrassa (2015-2020) i en consonància amb les mesures que es prendran en el marc de a l’àmbit metropolità Àmbit 40 per reduir de manera imminent la contaminació i millorar la qualitat de l’aire.

El carrer del Doctor Cabanes ja és de doble sentit

Les primeres actuacions que s’executaran afectaran el carrer de Vinyals i al carrer del Doctor Cabanes i s’implementen a partir de l'1 d'agost. Aquestes són algunes de les propostes d’ordenació viària que el Consistori va presentar abans de l’estiu a veïns, comerciants, escoles, associacions, entitats i altres col·lectius del Centre per explicar com condicionar l’espai urbà de la zona del Portal de Sant Roc.

El carrer del doctor Cabanes, que era d’un sol carril de circulació en direcció est, s'ha convertit en doble sentit, en el tram comprès entre el carrer de la Cisterna i la Rambla d’Ègara per donar als vehicles una nova sortida cap a la Rambla i el barri de Ca n’Aurell. Aquesta mesura implica un canvi en la semaforització actual de Rambla d’Ègara i el carrer del doctor Cabanes.
 

carrer del Doctor Cabanes de Terrassa. Foto: GSV


Pel que fa al carrer Vinyals, s'ha tancat definitivament al trànsit rodat el dijous, 1 d'agost a les 9 del matí. A partir d'aquest dia serà un carrer sense sortida i de doble sentit de circulació, ja que l'accés estarà restringit als residents, els que tinguin pàrquing i a les persones usuàries de les zones de càrrega i descàrrega.

A partir del setembre, l’Ajuntament informarà del calendari de noves actuacions que permetran continuar avançant en aquest plantejament, que s’executaran entre setembre i desembre del 2019. En general, són actuacions que es concretaran en canvis de sentit, ampliacions d’espais per a vianants, i reorganització de cruïlles i de semàfors.

Trànsit restringit al Portal de Sant Roc des de desembre de 2018

El 14 de desembre de 2018, l’Ajuntament de Terrassa va restringir el trànsit al Portal de Sant Roc, mantenint els accessos del pàrquing subterrani, instal·lant barreres a les confluències del Portal de Sant Roc amb la Rambla d’Ègara, el carrer Vinyals i el carrer de la Cisterna.

Una mesura preventiva que el Consistori va dur a terme després de tenir els resultats d’un estudi tècnic extern, del qual es desprenia que la coberta de l’aparcament podria no complir les garanties d’estabilitat que marca la normativa actual, molt més exigent que la vigent en el moment de la seva construcció.

L’informe, fet per la UPC, el va encarregar l’Ajuntament atesa la proximitat de la finalització de la concessió de l’aparcament, prevista per a l’any 2022, per tal de conèixer l’estat de l’estructura abans que l’empresa concessionària el retornés al Consistori.

L’estudi recomanava algunes mesures per reforçar aquesta estabilitat i, mentre no s’adoptessin, l’Ajuntament va decidir limitar l’accés de vehicles de veïns i pàrquing, evitant així la circulació dels més pesants. Durant aquests mesos, l’empresa concessionària, ASTASA, ha realitzat obres per millorar la seva estabilitat: ha instal·lat puntals a les tres plantes del pàrquing i ha reforçat amb bigues metàl·liques per complir, així, amb les indicacions proposades des del departament d’enginyeria civil i ambiental de la Universitat Politènica de Catalunya (UPC).

Ara, un cop s’ha acordat amb ASTASA el tancament de l’aparcament, està previst que l’empresa gestioni en els pròxims dies la retirada del material i maquinària i que també acabi de gestionar amb els clients la retirada dels vehicles que encara hi puguin quedar estacionats. El termini acordat és el 6 de setembre. A partir d’aleshores, el pàrquing quedarà tancat definitivament.

La resolució de finalització anticipada de la concessió s’haurà d’elevar al Ple de l’Ajuntament del mes de setembre per a la seva ratificació. Un cop hagi estat ratificada, ASTASA lliurarà la possessió i posarà l’aparcament a disposició de l’Ajuntament. A partir d’aleshores, l’Ajuntament serà el responsable de les instal·lacions i d’adoptar les mesures de seguretat que consideri necessàries, tant dins com fora de les instal·lacions, o qualsevol altre ús que s’acordi executar en aquest bé.