Malestar per l'enderrocament d'un edifici històric al centre de Terrassa

S'està treballant amb els propietaris per conservar els elements significatius de l'immoble

Casa Gros de Terrassa.
Casa Gros de Terrassa. | GSV
31 de juliol del 2019
Actualitzat a la 13:35h
Alguns veïns de Terrassa estan molestos en saber que un edifici històric de Terrassa anirà a terra. En concret, es tracta de l'edifici situat al Raval de Montserrat números 24 i 26 coneguda com l'antiga Casa Gros. Davant del malestar dels veïns, l'Ajuntament ha explicat que tot i ser un edifici no catalogat "s'està tractant com si ho fos per conservar alguns dels seus elements".

També ho ha fet el regidor d'Urbanisme, Carles Caballero (ERC-MES), a través de Twitter on assegura que "les llicències d’enderroc i obra de la Casa Gros es van registrar fa mesos" i apunta que "en aquests 40 i escaig dies de govern, hem parat amb la propietat per tal d’intentar preservar els elements més significatius de l’edifici".

L'Ajuntament doncs, està treballant amb la propietat -que és la mateixa família que va construir la casa- i que "està sensibilitzada amb el valor històric de l'immoble", d'acord amb les directrius que marca el Museu de Terrassa, per tal de conservar alguns dels elements significatius, com poden ser la Verge de la façana, les ferreries i els balcons. No obstant això, l'edifici apareix registrat a l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya.

El nou edifici serà residencial amb baixos comercials i tindrà un aire molt similar a l'actual pel que fa a volum, alçat i obertures. Caballero també ha anunciat que El Pla de Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental de la ciutat, que data de l'any 1984 s'actualitzarà abans que acabi el mandat "per evitar situacions semblants".
  La Casa Gros va ser construïda a mitjan segle XVIII. Es tracta d'una de les escasses mostres d'arquitectura popular d'aquell període a Terrassa. L'edifici el van aixecar els Bosch de Basea, que tenien el mas a l'actual barri de Can Jofresa, on una plaça porta el seu nom; a començament del segle XVI, un parell de membres de la família, Jaume Bosch i el seu fill Joan, van ser batlles de la ciutat.

Aquesta nissaga de terratinents rurals van comprar un terreny a la part alta del raval de Dalt (actual raval de Montserrat), on van bastir-hi la casa pairal, un edifici de tres casals. A mitjan segle XX a la casa hi havia la Fonda del Centre i l'any 1960 va ser reformada.