La plaça de Cipriano García acollirà tres obres d’intervenció urbana coordinades per l’artista Anna Taratiel

Serà la primera de les accions del futur projecte El Tercer Paisatge que acostarà les arts visuals a tots els districtes de la ciutat

Mural a la plaça de Cipriano García de Terrassa.
Mural a la plaça de Cipriano García de Terrassa. | Cedida
Redacció
26 de juliol del 2019
L'artista terrassenca Anna Taratiel coordinarà les tres obres d’intervenció urbana que s’han previst a la plaça de Cipriano García, al barri de Sant Pere Nord. Es tracta de dos murals de grans dimensions que es pintaran a dues de les parets mitgeres situades a la plaça i una tercera intervenció que consistirà en una actuació sobre la pista de bàsquet situada a la mateixa plaça.

Aquesta serà la primera iniciativa d’un projecte més ambiciós, El Tercer Paisatge, que la regidoria de Cultura vol impulsar a tots els districtes de cara a donar suport a les Arts Visuals i equilibrar el conjunt d’arts professionals a la ciutat perquè totes tinguin el mateix pes i el mateix impacte en la vida cultural terrassenca.

El projecte ha estat impulsat conjuntament per l’Ajuntament de Terrassa i l’Associació de Veïns de Sant Pere Nord, entitat veïnal que en els darrers mesos ja ha impulsat iniciatives d’aquestes característiques a la zona i ha portat a terme un treball previ per catalogar les parets mitgeres del barri.

La regidora de Cultura, Rosa Boladeras explica que “Es tracta d’un projecte de promoció de la cultura i l’art urbà, que compta amb la complicitat i la participació del teixit social del territori. En aquest sentit, vull agrair molt especialment la iniciativa del president de l’Associació de Veïns de Sant Pere Nord, Jaume Àvalos, d’actuar sobre diverses parets mitgeres del barri per donar llum i provocar un canvi d’usos en els espais públics, tot promocionant les Arts Visuals.

En aquest sentit, la regidora ha afegit que “La intencionalitat del projecte és la d’omplir d’art i bellesa els districtes perquè la ciutadania pugui viure plenament el seu dret a la cultura amb un ús respectuós i plenament social de l’espai públic.

La iniciativa s’emmarca dins de les actuacions previstes per donar compliment a la proposta de resolució presentada pel Grup Municipal ERC-MES per a la millora de l’entorn urbà mitjançant les arts plàstiques aprovada al Ple Municipal de novembre de 2016 que convida a identificar i intervenir amb una planificació a llarg termini en les parets mitgeres descobertes de la ciutat com a espai creatiu on desenvolupar projectes singulars d’art urbà per assolir objectius com potenciar la imatge i atractiu de la ciutat, revaloritzar finques i zones urbanes socialment degradades o reactivar el comerç i potenciar la ciutat com a espai creatiu.

Obres i artistes

L'artista Lula Goce va iniciar l’actuació a la plaça de Cipriano García el passat 17 de juliol pintant l’obra GAIA en una de les parets mitgeres. I a partir del dia 24 de juliol els artistes Cristian Blanxer i Víctor Garcia són els encarregats de la creació de l’obra SYNOPSIS en una altra de les parets. La darrera intervenció està prevista durant els propers mesos i anirà a càrrec de l’artista terrassenca Anna Taratiel amb una actuació sobre la pista de basquet
situada a la plaça, seguint una tendència que s’està implementant en diferents ciutats del mon com París, Nova York o Alexandria, a Itàlia.

Acte de presentació

El proper divendres 26 de juliol, a les 19 h, està prevista la presentació del projecte al veïnat i entitats del barri de Sant Pere Nord, amb un acte a la mateixa plaça de Cipriano García, amenitzat amb una sessió musical del terrassenc DJ Geraldine, on els veïns i les veïnes del barri podran contemplar de primera mà el procés creatiu d’intervenció urbana de les obres GAIA i SYNOPSIS.

L’acte inclourà servei de bar, i un espai habilitat amb sofàs i butaques on hi haurà un micròfon obert a la lectura de manifestos i declaracions d’amor a la cultura amb textos com els de l’artista alemany Joseph Beuys que, segons la regidora de Cultura “ofereix algunes idees clau sobre el procés de creació lligat a la cultura quan afirma que: ‘L’autèntic capital de la nostra societat, és el Capital Creatiu’”.