L'Ajuntament inicia els tràmits perquè un solar destinat a habitatge torni a mans municipals

Es tracta d'una finca de 941 m2 situada al carrer del Torrent 77 de Terrassa

Finca situada al carrer del Torrent 77 de Terrassa.
Finca situada al carrer del Torrent 77 de Terrassa. | GSV
Redacció
23 de juliol del 2019
L'Ajuntament de Terrassa ha iniciat els tràmits per fer efectiva la reversió al patrimoni municipal d'una finca destinada a habitatge. En concret, es tracta d'un solar situat al carrer del Torrent, 77, amb el carrer de Lluís Puig i Matas, amb una superfície de 941,78 m2 i 2.703,21 m2 de sostre, destinada a habitatge de protecció oficial.

Actualment però, la finca consta inscrita registralment a nom del fons voltor Divarian Propiedad SA Sociedad Unipersonal, grup immobiliari procedent del grup BBVA. Això és així perquè el 8 de juny de 2007, l’Ajuntament de Terrassa i Caixa d’Estalvis de Terrassa van signar un conveni de col·laboració en matèria d’habitatge mitjançant el qual l’Ajuntament manifestava que, a través de la societat Habitatge Terrassa, tenia la intenció de fomentar la promoció de l’habitatge protegit mitjançant la subscripció amb institucions financeres de caràcter social sense afany de lucre.

Tot i que el conveni establia, específicament, la prohibició de cedir per part de Caixa Terrassa o les entitats del seu grup qualsevol dret i obligació resultant d’aquest conveni marc a favor de tercers aliens al seu grup, i s’establia l’obligació de notificar les transmissions de drets i obligacions del conveni a favor d’altres entitats del grup a l’Ajuntament, l'acord es va incomplir. 

Amb la desaparició de l'entitat financera primer convertida en Unnim i després absorbida pel BBVA aquest terreny ha acabat en mans d'un fons voltor. Tal com conclou el dictamen jurídic extern encarregat per Habitatge Terrassa, aquesta entitat no pot oposar desconeixement d’aquesta càrrega, que consta inscrita en el Registre de la Propietat i ha de cedir la propietat al patrimoni municipal.

Tot va començar l'any 2006 quan l'Ajuntament va cedir l'espai a la Societat Municipal d’Habitatge de Terrassa SA (Habitatge Terrassa). A l'acord de ple aprovat el 28 de setembre d'aquell any s'establia la reversió automàtica de la finca al patrimoni municipal en cas que, transcorreguts 10 anys des de la inscripció al registre de la propietat no s’hagués dut a terme la construcció d’habitatges en règim de protecció pública. El registre es va fer el gener del 2009 de manera que enguany -2019- es compleixen els deu anys i el solar segueix sense edificar de manera que la finca ha de retornar a mans de l'Ajuntament.

La tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, explica que “la reversió d’aquests terrenys ens permetrà fer polítiques públiques de sol i habitatge de protecció pública, tan necessària a la ciutat, i lluny de l’especulació”.

Per al regidor d’Urbanisme, Carles Caballero, aquesta mesura demostra que “el nou equip de Govern està decidit a fer servir totes les eines legals al seu abast per posar les necessitats de les persones al centre de l'acció política, i ho farem per terra, mar i aire. Les terrassenques i els terrassencs necessiten habitatge digne i assequible. Aquesta és una necessitat bàsica i recuperem aquest solar perquè compleixi la seva funció social d'oferir habitatge de protecció oficial a les persones”.