La Cecot aposta per l'autoconsum i la generació descentralitzada com a models per la transició energètica

La patronal sospita que per assolir els objectius de la UE el Govern central pugui plantejar un nou model de concentració en pocs operadors

Plaques solars
Plaques solars | Adrià Costa
Redacció
18 de juliol del 2019
Actualitzat a la 13:09h
Apostar per les energies renovables és una obligació per a molts països. La Unió Europea marca un objectiu de reducció d’emissions de gasos del 32% per 2030 i una penetració d’energies renovables del 74% en el mix elèctric a l’Estat. Davant d'aquests objectius, la patronal Cecot demana a les administracions que s'aposti tant per l'autoconsum com per la generació d'energia de manera descentralitzada perquè sospita que el Govern central podria plantejar un nou model de concentració en pocs operadors.

Aquest model que, des de la Cecot es consideraria un risc per les pimes catalanes, es basaria en concentrar la generació d’electricitat a mans de pocs operadors amb grans instal·lacions i plantes fotovoltaiques ubicades en punts geogràfics allunyats de Catalunya com Andalusia o Extremadura o Galicia.

Ajudaria a l’Estat a assolir els objectius de reducció d’emissions, però comportaria un sobre cost de transport i distribució en els peatges per les empreses catalanes i un increment d’ineficiència per la pèrdua d’energia que es dona sempre en el transport
.

La proposta de la Cecot, més enllà de descarbonitzar l’activitat empresarial, reduiria les ineficiències del sistema elèctric actual, minvant la pèrdua d’electricitat durant el transport i distribució, contribuint a la quota verda, assolint un preu competitiu i facilitant la participació dels consumidors en el negoci energètic.

Pel president de la Cecot, Antoni Abad, “a Catalunya tenim les condicions i el potencial industrial i empresarial per fer-ho possible però necessitem un model de generació distribuïda i d’autoconsum, similar al que impulsa la Unió Europea i que prima el reequilibri territorial aplicant components correctors per prioritzar el consum de quota verda per proximitat, energia KM0. És a dir, que la distància des d’on es genera l’electricitat i on es consumeix aquesta electricitat sigui el màxim de propera per evitar ineficiències i sobre costos”.


La patronal ha fet arribar un escrit, als presidents del Govern en funcions, de la Generalitat de Catalunya, de la CNMC, així com als representants del Ministeri de Transició Ecològica i Departament d’Empresa, Indústria i Energia entre altres entitats. A l’escrit, més enllà d’un seguit de propostes concretes sobre els reptes i les oportunitats que la transició energètica pot aportar, en aquest cas a Catalunya, el president de l’entitat, Antoni Abad, ha demanat un pacte d’Estat que doni garanties al model elèctric tant pels peatges com per les condicions de l’autogeneració i que el doti d’estabilitat en el temps per evitar situacions d’inestabilitat ja viscudes.