El president de la Cambra de Terrassa demana «estabilitat política» al govern de Torra

Torra celebra que Catalunya ha viscut un període de “gran bonança econòmica” coincidint amb el procés independentista a l'acte d'entrega dels Premis Cambra celebrat a Terrassa

President de la Cambra de Comerç de Terrassa, Ramon Talamàs.
President de la Cambra de Comerç de Terrassa, Ramon Talamàs. | ACN / Gemma Sánchez
12 de juliol del 2019
Actualitzat a les 7:12h
El nou president de la Cambra de Terrassa, Ramon Talamàs, ha demanat al govern de la Generalitat "estabilitat política". Ho ha fet davant del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, a l'acte d'entrega dels Premis Cambra, el reconeixement públic anual que la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa. Enguany la cita s'ha celebrat al Centre Cultural de Terrassa.

"Li demano que endegui polítiques integradores que encarin realitats imprescindibles d’abordar, que poc tenen a veure amb l'eix que actualment tot ho mana", ha afegit Talamàs i ha posat l'exemple del comerç "el qual considerem com un eix vertebrador de la nostra societat".

Per la seva banda, el President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha lloat l’evolució econòmica de Catalunya dels darrers anys, tot celebrant que hi ha hagut un període de “gran bonança econòmica” coincidint amb el procés independentista. Torra ha destacat la “reactivació” que ha fet l’economia catalana davant “una situació política anormal”.

Així, el president català ha definit Catalunya com un “país madur que afronta una situació molt complicada”, si bé ha destacat que les xifres de són “excel·lents” i “demostren que l’economia catalana va bé”.

Però el president de la Cambra ha insistit en la necessitat de tenir pressupostos a la Generalitat, prorrogats des del 2017 i ha recordat que segons les últimes dades de l’IDESCAT, el 21% dels ciutadans es troba en el llindar de pobresa.

En aquest sentit Torra ha assenyalat que “el país ha d’aprendre lliçons perquè hi ha coses que no s’han fet bé”. S’ha referit així a l’augment de persones que es situen fora de l’índex de pobresa, al “forat” que hi ha entre la ciutadania que té estabilitat econòmica i aquella que no.

Entre les lliçons a aprendre, el president també ha indicat les infraestructures, tot titllant “d’inadmissible” que Catalunya no disposi del Corredor Mediterrani. “Si ens descuidem, passarà per Madrid”, ha afegit, mentre ha reivindicat la importància d’aquesta infraestructura en indrets com el Port de Barcelona o la fàbrica de Seat a Martorell.

Terrassa tindrà un organisme bilateral amb la Generalitat

En un discurs ple de proposicions, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha comparat els Premis Cambra "com un mirall, com un selfie que ens ajuden a veure'ns tal com som", ha detallat. I a Terrassa, existeix un "impuls renovat de l'economia terrassenca emmarcat en una aposta ambiciosa per la sostenibilitat i el progrés social".

Ballart ha explicat que el nou govern que lidera té com a prioritat la cooperació i l'ambició "per obrir una nova etapa d'una gran ciutat". "Els ajuntaments podem aportar molt al teixit empresarial, estem treballant conjuntament amb la Cambra, amb la voluntat de de canvi, de noves maneres de fer i de nous projectes". Per Ballart la nova etapa d'una gran ciutat s'aconsegueix amb "cooperació i ambició".

L'alcalde terrassenc s'ha compromès a desplegar els compromisos de l'acord de govern amb ERC-MES per aconseguir l'agenda del canvi a la ciutat.

Torra ha volgut destacar la trajectòria empresarial i econòmica de Terrassa, tot recordant que és la tercera ciutat més gran de Catalunya, i ha emplaçat l’alcalde a una reunió a curt termini al Palau de la Generalitat. De cara a aquesta trobada, el president ha proposat pactar un organisme bilateral entre l’Ajuntament i la Generalitat per abordar qüestions com l’urbanisme, la sanitat o les infraestructures, amb el mateix model ja acordat amb Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat.
 

Foto de família dels Premis Cambra 2019. Foto: ACN / Gemma Sánchez



La Cambra atorga a les empreses de la seva demarcació que han destacat al llarg de l’últim exercici pel seu esforç en la gestió d’un aspecte estratègic o per la importància i potencial social i econòmic del seu projecte. En aquest sentit, el seu president, ha assegurat que la Cambra té "vocació d'inserció en la societat a la qual vol ser útil".

Talamàs també ha avançat que el cartipàs que estan treballant "preveu des de responsabilitats en els sectors tradicionals fins a la promoció de polítiques actives per a l'acompliment dels objectius de sostenibilitat de les Nacions Unides".

Des de la creació dels guardons, aquest acte ha estat un destacat punt de trobada entre empresaris de la demarcació de la Cambra de Terrassa i les principals institucions econòmiques del país, fet que ha comportat que els Premis Cambra siguin ja un referent dins de l’àmbit institucional i empresarial vallesà i català.

Premis a la Trajectòria Internacional Consolidada

- SENSOCAR, S.A., de Terrassa, dedicada al disseny i producció de cèl·lules de càrrega i electrònica de pesada d’alta tecnologia aplicada al procés de fabricació industrial. Fundada l’any 1996, l’empresa va iniciar la seva activitat internacional l’any 1999 i actualment exporta a un total de 94 països de tot el món, 62 dels quals són de fora de la Unió Europea, i destina el 75,77% de la seva facturació a l’exportació. Sensocar, que disposa d’una plantilla professional de 46 treballadors, ha experimentat un creixement sostingut sota un model de gestió orientat a mantenir la qualitat en tots els processos de disseny, certificació, fabricació i verificació dels seus productes. Ha estat guardonada per la capacitat de desenvolupar una estratègia global basada en el domini del coneixement i la tecnologia que ha consolidat la posició sòlida de la seva activitat dins del mercat internacional.

- SKEYNDOR, S.L.U., de Terrassa, dedicada al desenvolupament i producció de productes cosmètics especialitzada en el canal professional. Amb investigació i fabricació pròpia, Skeyndor s’ha convertit en una de les empreses líders en la innovació de productes de cosmètica professional d’alta qualitat, pionera en recerca i de reconegut prestigi internacional. Fundada l’any 1966, l’empresa va iniciar la seva activitat exportadora l’any 1995 i actualment destina el 41,2% de la seva facturació a l’exportació. Amb sòlids acords de distribució a tots els països on hi és present, Skeyndor exporta a 57 països de tot el món i l’any 2018 va iniciar una "joint venture" a l’Índia amb la creació d'una nova marca. En els darrers anys, l’empresa ha incrementat un 65% el volum de les seves exportacions. Ha estat guardonada pel seu sòlid creixement, capacitat de lideratge i consolidació d’una estratègia estable d’expansió i posició de la seva marca en els mercats internacionals.

Premis a la Iniciació a la Internacionalització

- ROBIN-HAT S.L., de Rubí, dedicada al disseny i fabricació de productes tèxtils per al sector mèdic i especialitzada en la producció de barrets antibacterians, resistents i personalitzables per a quiròfans. Creada l’any 2015, l’empresa va iniciar la seva activitat a nivell local i actualment exporta a un total de 12 països de tot el món i compta amb una delegació a Xile mitjançant un acord amb un distribuïdor oficial. L’empresa, que compta amb un equip professional de tres persones, desenvolupa el seu propi disseny. La seva activitat exportadora representa en l’actualitat el 7% del volum total de la seva facturació, part de la qual es destina a ONG’s locals i campanyes d’acció solidària. Ha estat guardonada per la iniciativa emprenedora i capacitat creativa que l’ha portat a implementar una sòlida política d’expansió d’un producte altament especialitzat dins dels mercats internacionals.

- VECTEM S.A., de Rubí, dedicada al desenvolupament i producció de productes dermatològics, cosmètics i d’higiene i protecció sanitària. Creada l’any 1967 amb la fabricació de productes hipoal·lèrgenics, l’empresa ha anat ampliant i diversificant la seva activitat cap a altres sectors. L’any 2013 inicia la seva activitat exportadora i, present a un total de 15 països en l’actualitat, el volum d’exportacions representa avui el 29% del total de la seva facturació, al mateix temps que les vendes al mercat nacional han experimentat un sòlid creixement. VECTEM, que té un equip professional de 55 persones, disposa d’un departament de recerca propi al que dedica el 5% de la facturació anual. Ha estat guardonada pel ràpid increment de la seva activitat internacional I la consolidació de la seva presència en nous mercats en un sector especialitzat altament competitiu.

Premis a la Millora Contínua, Sostenibilitat i Eficiència Energètica

- CIPSA CIRCUITS S.A., de Rubí, dedicada a la fabricació de circuits impresos. Fundada el 1982, l’empresa ha esdevingut líder en la fabricació de plaques de circuits impresos amb centres de producció a Espanya, Índia i Xina. Amb un equip professional format per 57 treballadors, CIPSA Circuits forma part d'un holding de sis empreses, totes elles relacionades amb el desenvolupament de circuits impresos, teclats de membrana i productes electrònics. L’empresa, que compta amb un pla mediambiental definit, ha implementat sistemes de producció d’energia fotovoltaica, així com mesures per a la reducció del consum energètic basades en la instal·lació de plaques solars i equips de control de consum energètic, control d’emissions i reciclatge de residus. Ha estat guardonada pel la posada en marxa d’un pla estratègic de millora de la maquinària i d’equips productius amb finalitats d’eficiència energètica, atès que l’energia forma part dels recursos naturals que l’empresa vol preservar.

- DSV AIR & SEA S.A.U., de Rubí, ofereix serveis globals de transport de mercaderies i logístic. Creada l’any 1976, l’empresa d’origen danès es va introduir a Espanya en el 2006 i actualment, amb un equip de 1.200 professionals, està present a més de 75 països de tot el món, al mateix temps que contribueix al teixit empresarial com a partner d’empreses locals en la gestió de la cadena de subministrament. DSV, que compta amb un comitè de sostenibilitat, un pla d’acció definida i sustentat per informes anuals de RSC, aplica una estricta política d’eficiència energètica basada en el control de consum elèctric i la implementació d’il·luminació led a totes les instal·lacions, així com d’homologació de proveïdors estratègics de transport. Al mateix temps, ha implementat un canal de transport propi orientat a donar compliment a la política corporativa des de la perspectiva mediambiental i sostenible. Ha estat guardonada per la iniciativa pionera i innovadora d’implementar un sistema sostenible de gestió de la logística amb la primera xarxa ferroviària pròpia de transport de mercaderies entre Espanya i Europa gestionada de forma exclusiva per professionals de l’empresa. 

Premis a l’Empresa Saludable

- AZBIL TELSTAR TECHNOLOGIES S.L.U., de Terrassa, dedicada al desenvolupament de solucions d’alta complexitat tecnològica d’enginyeria, construcció, equips de procés i consultoria GMP per la indústria farmacèutica i biotecnològica, hospitals, laboratoris i centres de recerca, així com solucions amb aplicació de tecnologia de buit i alt buit per a la indústria. Fundada l’any 1963 com a empresa familiar amb tecnologia i marca pròpia, Azbil Telstar té un abast global amb presencia a 13 països i distribueix els seus equips i serveis a més de 100 països. L’empresa disposa d’un pla actiu de prevenció de riscos laborals en el marc del qual ha implementat accions de millora d'instal·lacions en matèria de seguretat i salut i s’han promogut un total de 100 accions de formació durant l’any 2018, amb un total de 1.037h, per a 472 persones. En aquest context, ha reduït els accidents dins de l’espai de treball en un 50% així com els dies de baixa laboral. Al mateix temps, l’empresa ha integrat en la política d’empresa accions que afavoreixen hàbits alimentaris saludables i de l’esport. Dins del pla d’empresa saludable, els professionals de l’empresa participen en iniciatives integradores que promouen l’activitat física com “el caminant del mes” i en jornades esportives pròpies. A més a més, l'últim divendres del mes l'empresa posa a disposició del treballador fruita fresca. Guardonada per la implementació d’una política estratègica de clima laboral i promoció de la salut amb la implicació i participació activa de tot l’equip professional i integrada en la cultura de l’empresa.

- TALLER JERONI DE MORAGAS S.C.C.L., de Sant Cugat del Vallès, és una cooperativa d’iniciativa social i sense afany de lucre dedicada a la prestació de serveis orientats a la inclusió social i laboral de persones adultes amb diversitat funcional intel·lectual, malaltia mental i trastorn d’espectre autista. Fundada l’any 1973, el centre té avui un equip de 81 professionals, 35 dels quals són persones amb discapacitat, i atén a un col·lectiu de 100 usuaris. El centre té un pla corporatiu integrador de seguretat, prevenció de riscos i salut que inclou un programa complet d’avaluació de riscos i planificació preventiva, memòria anual d’activitats preventives i de medicina del treball, avaluació de riscos psicosocials i anàlisi d’accidents. Així mateix, inclou un pla de formació cíclica de reciclatge i un pla de promoció de la salut, l'exercici físic, hàbits alimentaris i control de l'estrès mitjançant accions formatives i vigilància i control del menjador social, tot supervisat per un comitè de Seguretat i Salut i de coordinació d’Activitats Empresarials. Guardonada per la implementació d’una política activa en matèria de prevenció i vigilància de la salut integrada i sostenible orientada a promoure hàbits saludables dins de l’entorn de treball.

Premis a l’Impuls de la Innovació, la Recerca i el Desenvolupament

- FOLGAROLAS TEXTIL S.A., de Terrassa, dedicada al disseny i fabricació de col·leccions pròpies de teixits per a home i dona. Fundada l’any 1952, l’empresa té actualment una presència en més de 20 països i destina el 85% de la producció a l’exportació. Folgarolas destina el 5% de la facturació anual a innovació i R+D i disposa d’un departament propi de recerca orientada al desenvolupament i millora de producte que genera una activitat de creació de més de 200 teixits nous a l’any. L’empresa, que elabora teixits nous amb fils provinents de triturat de peces de roba en desús, s’ha convertit en un referent de la capacitat innovadora dins del sector tèxtil amb la creació de teixits sostenibles (orgànics i reciclats). Amb un equip professional format per 16 persones, un terç es dedica en exclusiva a l’activitat d’R+D+i. Ha estat guardonada per l’esforç innovador i la capacitat de desenvolupar de forma continuada noves solucions pròpies dins d’un sector, el tèxtil, altament dinàmic i competitiu.

- ANACONDA BIOMED S.L, de Sant Cugat del Vallès, dedicada al desenvolupament de dispositius mèdics. Creada l’any 2015 com una start-up, l’empresa ha desenvolupat una tecnologia disruptiva per al tractament endovascular de l’ictus. Amb un equip professional format per 21 persones, la meitat de les quals dedicades exclusivament a activitats d’R+D, l’empresa està focalitzada en el desenvolupament d ́un dispositiu mèdic de nova generació per al tractament dels ictus isquèmics mitjançant trombectomies mecàniques. Reconeguda a nivell internacional, Anaconda Biomed disposa del segell Pime Innovadora i ha rebut el Seal of Excellence de la Unió europea dins del marc del programa R+D Horizon 2020. Amb estreta col·laboració amb diferents universitats nord-americanes (UMASS de Massachussets i JACOBS Institut), l'empresa ha rebut suport tant privat com públic per al desenvolupament de la nova tecnologia, que està protegida per patents a nivell internacional. Ha estat guardonada per la capacitat emprenedora i visió innovadora en el desenvolupament de noves tecnologies altament competitives en l’àmbit de la salut.

Premis a la Millor Iniciativa Comercial i de Serveis

- MANIPULADOS VICOPACK, S.L.N.E., de Terrassa, dedicada a la manipulació de productes a tercers (encaixats, promocions, ensobrats, etiquetats, expositors, etc..) especialitzat en el manipulat personalitzat de productes cosmètics homologats per l’agència de medicaments. L’empresa, que compta amb un sistema de control de la qualitat homologat per la norma ISO 9000 i ISO 22716, ofereix els seus serveis des de les seves instal·lacions i sota la modalitat d’outsourcing que, coordinat en xarxa, desenvolupa dins de les instal·lacions del client. Fundada l’any 2008, compta amb un equip professional de 32 persones. Ha estat guardonada per la seva trajectòria, sòlid creixement i la consolidació d’un projecte empresarial de serveis d’alta especialització.

- TALLERES ABSA, S.A.U., de Rubí, dedicada al disseny, fabricació i distribució de sistemes de tancament, panys electrònics, interruptors i manyeria mecànica i electrònica amb aplicació per a control d’accessos. L’empresa, que ha rebut la certificació d’alta protecció IP65 per al desenvolupament d’un nou pany amb teclat resistent a l’aigua, ofereix una àmplia gamma multidisciplinar de productes electrònics i mecànics adreçada a controls d’accés i a aplicacions en mobiliari i armaris per a tots els sectors, des de l’àmbit educatiu i de la salut a indústries i comerços. Fundada l’any 1965, Talleres ABSA compta un equip professional format per 47 persones. Ha estat guardonada per la capacitat d’adaptar i consolidar un projecte empresarial altament especialitzat incorporant l’adaptació, flexibilitat i qualitat a la cadena de valor.

D’altra banda, pel que fa als premis de Designació Directa, els òrgans de govern de la Cambra de Terrassa han acordat atorgar, el Premi Cambra 2019 a la iniciativa Empresarial al Grup MOEHS, de Rubí, el Premi Cambra 2019 a l’Empresa de Nova Creació a Talent Revolution, de Sant Cugat del Vallès i el Premi al Lideratge Empresarial a Joan Vert, fundador de Vallès Car Holding.

El Premi Cambra 2019 a la Iniciativa Empresarial a la Demarcació és pel GRUP MOEHS, de Rubí, és un grup d’empreses amb activitat vinculada a la química fina especialitzada en la fabricació d’ingredients actius per a la indústria farmacèutica. El Premi Cambra 2019 a l’Empresa de Nova Creació és per TALENT REVOLUTION, de Sant Cugat del Vallès, ofereix un servei de suport en l’àmbit digital i tecnològic a empreses que necessiten externalitzar alguns dels seus processos interns. L’empresa facilita el contacte entre empreses i professionals que busquen mantenir una flexibilitat laboral.