Front comú dels moviments socials per demanar actuacions al nou govern local de Terrassa

Les reivindicacions estan basades en els drets humans, l'habitatge, la salut, l'educació, el feminisme, la diversitat funcional, l'economia social i solidària i la participació

Roda de premsa dels moviments socials de Terrassa.
Roda de premsa dels moviments socials de Terrassa. | Anna Mira
11 de juliol del 2019
Actualitzat a la 13:17h
En un acte d'unitat, els diferents moviments socials de la ciutat s'han citat aquest matí a les portes de l'Ajuntament per fer públiques les seves demandes al nou govern local de la ciutat. Amb la mirada atenta d'alguns representants del govern terrassenc, membres de diferents col·lectius han fet una declaració i denúncia conjunta de la situació que es viu a Terrassa. Un document que continuació han presentat al registre de l'administració local.

Les reivindicacions del Consell d'Entitats d'Acció Ciutadana, amb el suport de la Federació d'Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT) i l'Espai Drets, estan basades en els drets humans, l'habitatge, la salut, l'educació, el feminisme, la diversitat funcional, l'economia social i solidària i la participació. Totes elles sota el paraigua dels drets humans.

D'una banda, els col·lectius han recordat al nou govern format per Tot per Terrassa (TxT) i ERC-MES que el ple municipal ha aprovat quatre propostes de resolució sorgides dels acords del II Parlament Ciutadà i els demanen que es compleixin. En concret, són propostes sobre democràcia i participació ciutadana, l'habitatge i els subministraments, la salut i l'educació.

En aquest sentit han demanat màxima subsidiarietat i transparència perquè l'administració local "sigui garant dels drets humans i socials a la ciutat". Consideren que cal avançar cap a una participació ciutadana "real, activa i efectiva" així com posar "al centre del debat, les polítiques socials i les necessitats reals de les persones".

Principals demandes

Entre algunes de les demandes destaquen les que fan relació a l'habitatge on es demana implementar "de manera immediata", el 30% d'habitatge protegit de nova construcció; crear un sistema d'indicadors per donar resposta a la bombolla dels lloguers; reprendre l'elaboració del Pla Local d'Habitatge; aplicar sancions als grans tenidors per habitatges buits; realitzar una diagnosi sobre el lloguer a la ciutat, lluitar contra el racisme immobiliari, o aturar els desnonaments i donar solucions a les famílies.

Pel que fa a la sanitat les demandes es basen en la reducció de les llistes d'espera a la ciutat per acabar amb "la vulneració de drets que significa el constant col·lapse dels serveis d'urgències". També es demana estudiar la situació de les residències a Terrassa i es demana la remodelació i ampliació de la Residència de Mossèn Homs, la construcció de la Residència de Sant Pere Nord i la de Ca n'Anglada així com treballar amb alternatives com el cohabitatge, o els pisos tutelats.

En la mateixa línia, els Iai@flautes demanen passes endavant en relació al dret a una vida i una mort digna, a tenir un habitatge adequat, a garantir-los unes pensions dignes, una renda mínima garantida i també la creació d'una finestreta única a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament exclusiva per a la gent gran.

Des de Prou Barreres es reclama tenir dret a la informació de manera que exigeixen crear materials en braille, subtítols o audiodescripcions per adaptar totes les informacions dels ajuntaments. La Comunitat Educativa, per la seva banda ha insistit a fer efectiu el protocol contra la segregació escolar així com garantir la igualtat d'oportunitats entre tots els infants independentment dels recursos de la família. També aposten per promoure un servei de menjador gratuït i integral.

En relació al feminisme, els col·lectius aposten per la coeducació com a instrument de prevenció, la creació d'un espai compartit per als col·lectius feministes i LGTBIQ, la formació de la policia local així com fer una diagnosi per conèixer la situació a la ciutat. Finalment, s'ha posat en valor l'Economia Social i Solidària com a sector clau de l'economia i la convivència ciutadana i s'ha demanat la creació d'un equipament per a la promoció de l'ESS.

A l'acte d'aquest matí hi han assistit membres del Casal de la Dona, de la comunitat educativa, de la Comissió d'Impuls i Seguiment de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, de la Comissió de Residències Públiques, dels Iai@sflautes, de la PAH, de la Plataforma Defensa Sanitat Pública de Terrassa / Marea Blanca, de Prou Barreres, del Sindicat de Llogateres; la Xes Terrassa, i el Colectivo Sin Vivienda.