El primer ple del mandat comença més d'un quart d'hora tard pel desacord entre govern i oposició

S'ha celebrat divendres a les 9.30h, el nou horari aprovat pel govern local

Primer ple municipal del mandat 2019-2023 a Terrassa.
Primer ple municipal del mandat 2019-2023 a Terrassa. | Anna Mira
05 de juliol del 2019
Actualitzat a les 14:08h
El primer ple de mandat a Terrassa ha començat més d'un quart d'hora tard. Una reunió in extremis dels portaveus pel desacord entre el govern amb majoria absoluta (TxT i ERC-MES) i l'oposició (PSC, Cs, JxT), en el punt que designa els càrrecs de confiança, ha endarrerit l'inici de la primera sessió extraordinària del mandat 2019-2023.

Mentre que en un primer moment la proposta del govern era d'un funcionari eventual per a cada un dels grups municipals (5) i 5 més per qüestions específiques del govern, l'alcalde, Jordi Ballart i el líder d'ERC-MES, Isaac Albert, han acceptat passar de 5 a 3 el nombre de càrrecs de confiança del govern.

Un ple, que com a novetat, s'ha celebrat divendres a les 9.30 h en comptes de fer-ho els dijous a les 18 h. Aquest ha estat un dels primers canvis visibles que ha introduït el nou equip de govern de la ciutat que defensa la conciliació laboral per argumentar el canvi d'horari. Un canvi amb el qual l'oposició no hi està d'acord perquè malgrat que consideren que és positiu pel personal tècnic de l'ajuntament, anirà en detriment de la participació ciutadana. No obstant això, el primer ple s'ha viscut amb molta expectació ciutadana, que ha omplert la sala del Consistori.

Des de l'oposició s'ha proposat fer una consulta a la ciutadania i a les entitats per determinar quin horari prefereix la gent però el govern no l'ha fet tirar endavant i ha assegurat la seva portaveu, Núria Marín (TxT), ha expressat que "estem disposats a fer plens a la tarda per afavorir col·lectius i entitats de la ciutat".

La sessió, que ha durat dures hores i mitja, ha servit per posar les bases de la nova estructura institucional de l'Ajuntament de Terrassa: dedicacions dels regidors, composició dels grups polítics, o la delegació d'atribucions de la junta de govern local. Uns canvis que han estat en alguns casos criticats pels grups de l'oposició de ser "poc transparents" i de "falta de participació". Per Ballart, en canvi, l'objectiu del govern és d'una "voluntat democràtica i majoritària amb respecte, diàleg, diversitat i voluntat de pacte". El portaveu socialista, Alfredo Vega, ha dit al nou govern que "poden comptar amb nosaltres però també estarem aquí per fiscalitzar l'acció de govern".

El retrovisor i el rodet protagonitzen el debat polític

El ple ha marcat segurament la tendència que tindrà el mandat els pròxims quatre anys a la ciutat. Un govern amb majoria absoluta que fa i desfà sense la necessitat d'acordar res amb l'oposició. Precisament ha estat l'exalcalde, Alfredo Vega, qui ha recordat que en el mandat anterior on el PSC governava amb minoria, calia diàleg i mà estesa a tots els grups i ha demanat als responsables del govern actual que no perdin aquesta manera de treballar. Vega ha estat el primer a posar el retrovisor del passat sobre la taula. Però no l'únic. També ho han fet la resta de portaveus de les diferents forces polítiques. Retrets d'uns i altres que només han servit per evidenciar encara més, les noves postures que ocupen cada un dels partits polítics.

Els tres grups a l'oposició han reiterat el perill que suposa la majoria absoluta en la presa d'algunes decisions. Vega ho ha qualificat d'un mandat on "es passarà el rodet" i Sàmper ha argumentat que "la majoria absoluta es pot carregar el pacte i el diàleg". Entre les esmenes presentades pels grups de l'oposició, destaca la que han demanat canvia les atribucions de la Junta de Govern Local per evitar que hi hagi punts que no es debatin al ple com ara declarar la legitimitat actes administratius, les contractacions, les compravendes, les concessions o les concertacions de crèdits.

No obstant això, des del govern, Albert ha explicat que "toca governar amb eficiència i agilitat" i ha recordat que els partits tindran la informació a les comissions informatives i a la junta de portaveus i que també es disposa del torn de precs i preguntes per resoldre dubtes. Pel que fa a les dedicacions, només Pep Forn (ERC-MES) i Rosa Boladeras (TxT) estan amb dedicació parcial, la resta del govern tindrà dedicació exclusiva.

Ballart ha demanat comprensió per les persones noves que han entrat al govern i ha anunciat que en les pròximes setmanes anunciaran els canvis tècnics i al setembre presentaran un pla de mandat pels pròxims quatre anys.