El PSC vol garantir que el nou Ajuntament no faci «cap pas enrere en la participació»

El portaveu del Grup Municipal Socialista i cap de l’oposició a l’Ajuntament de Terrassa, Alfredo Vega, ha presentat les esmenes que portaran a debat en el primer ple del manda

Alfredo Vega a la roda de premsa del PSC.
Alfredo Vega a la roda de premsa del PSC. | Cedida
04 de juliol del 2019
Actualitzat a les 16:55h
El PSC ha presentat un total de cinc esmenes per al proper ple extraordinari que està convocat a l'Ajuntament de Terrassa per demà divendres. Alfredo Vega, portaveu dels socialistes al Consistori ha explicat els documents en roda de premsa i ha valorat el govern que s’està configurant com un executiu "continuista a nivell estructural, no veiem el canvi que tan s’anunciava; i també continuista pel que fa a les actituds, ja que l’alcalde no assumeix cap responsabilitat i a més es dota d’un coordinador i d’un assessor personal".

Vega ha lamentat que el govern encara no hagi donat a conèixer les dedicacions de cada regidor/a i ha vaticinat "un augment molt significatiu del cost del govern".

D’una banda, el PSC portarà una esmena en relació a la proposta de fixar els plens municipals els darreres divendres de cada mes a les 9.30h del matí. Els socialistes volen que les entitats i la ciutadania "puguin decidir sobre aquesta qüestió i per això proposem que s’utilitzi la plataforma Participa Terrassa per a preguntar i, en concret, que es pugui decidir entre dues opcions: divendres a les 9.30h o bé els darrers dijous de mes a les 17h de la tarda".

El PSC proposa que aquesta consulta es dugui a terme el mes de setembre perque a l’octubre ja hi hagi un posicionament clar. Segons Vega, "el nou mapa polític ens fa pensar que es reduiran el nombre d’esmenes, el temps de les intervencions i per tant, començar un ple a les 17h de la tarda pot ser bo per facilitar la participació i no suposarà acabar més tard de les 22h". Aquesta esmena ha estat presentada conjuntament per PSC i Junts per Terrassa.

Els socialistes també plantegen una esmena en el dictamen referent al personal eventual. El govern en proposa 10, cinc per al govern i un per a cada grup municipal. Pels socialistes "ens sembla poc prudent que un govern de 15, a més, vulgui tenir 5 assessors. Estarem atents, ja que també hem de tenir present que tenim una organització en la que alguns serveis treballen en unes condicions molt ajustades, on no s’han renovat alguns càrrecs que s’han jubilat, etc".

L’esmena, que compta amb el suport de Junts i Cs demana que el govern "mantingui el nombre de tres càrrecs de confiança, que són històricament els que hi havia" i Vega ha afegit: "el què proposen és que firmem un xec en blanc, sabem el nombre d’eventuals però no a qui es contractarà".

Esmenes conjuntes de l'oposició

Els tres grups municipals a l'oposició (PSC, Junts per Terrassa i Cs) han presentat tres esmenes més. Una que fa referència al nomenament de representants als ens
participats i que els socialistes veuen bé, excepte en el cas del representant al Consell del Consorci Sanitari de Terrassa. Segons ha explicat Vega: "fins ara hi havia un representant de govern i un de l’oposició. Ara proposen que hi siguin l’Alcalde – que hi ha de ser - i el senyor Isaac Albert, líder d’ERC. Nosaltres entenem, i així ho demanem, que s’hauria de mantenir el o la representant designat/da pels grups de l’oposició" i ha afegit: "Va ser ERC qui va demanar que això s’estipulés d’aquesta manera en el mandat passat, ara sembla que el que vam acordar llavors, ja no val".

D’altra banda, els tres partits han entrat una esmena referent als drets laborals dels regidors i regidores "una esmena molt tècnica en la que sol·licitem que en comptes de en els primers dos mesos, els grups municipals hagin de justificar les seves despeses en els primers sis mesos" ha explicat Vega.

La darrera esmena impulsada pel PSC proposa un canvi en el dictamen que recull la delegació d’atribucions del ple en favor de la Junta de Govern local. Segons ha explicat Vega: "Proposem suprimir les 5 primeres. Creiem que és un tema d’higiene política, ja que pensem que el govern intenta evitar el debat" i ha afegit, "amb aquest dictamen limiten que l’oposició puguem manifestar la nostra opinió només en comissió informativa, que no té la mateixa visibilitat que el ple".

Amb tot, Vega ha expressat que per tal de valorar l’eficiència del govern "cal esperar que passi el temps. Hi ha persones que tenen experiència i d’altres que són totalment noves, cal donar confiança i un temps prudencial per a veure-ho".