El Museu de Terrassa acull l’exposició «1939. L’abans i el després. La salvaguarda del patrimoni terrassenc»

La Mostra, de caràcter transversal i en la que participen una vintena de museus de la Xarxa de Museus Locals es pot visitar del 2 de juliol al 20 d’octubre a la Seu d’Ègara

Seu d'Ègara
Seu d'Ègara | Aj. Terrassa
Redacció
02 de juliol del 2019
El Museu de Terrassa participa en el projecte “1939. L’Abans i el després. Memòria en xarxa, exposició compartida”, una mostra de caràcter transversal i en la que participen 24 museus de la Xarxa de Museus Locals. L’objectiu és commemorar els 80 anys del final de la Guerra Civil espanyola i reivindicar els museus com a dipositaris de la memòria material tot convidant a la reflexió històrica sobre els precedents, els esdeveniments i les conseqüències de la guerra.

El mòdul expositiu “1939. L’Abans i el després. La salvaguarda del patrimoni terrassenc” es podrà visitar del 2 de juliol al 20 d'octubre del 2019 a la Seu d’Ègara. Una exposició que permet apropar-se a algunes peces salvades de la destrucció a principis de la Guerra Civil que, en no ser reclamades per les persones propietàries en finalitzar el conflicte, van passar a formar part del fons del patrimoni museístic municipal.

La salvaguarda del patrimoni tot just iniciada la guerra (a través de la creació del Servei de Protecció del Patrimoni Artístic i la Comissaria General de Museus per part de la Generalitat de Catalunya o l’establiment de delegats comarcals de la Comissaria General de Museus), els efectes devastadors dels bombardejos sobre la població civil o la repressió política, cultural, social i econòmica que es van produir un cop finalitzada la guerra són algunes de les
temàtiques que s’aborden en aquesta exposició compartida.

Durant la Guerra Civil, a Terrassa, edificis com les esglésies de Sant Pere van ser escollits per emmagatzemar els béns que s'anaven recuperant i es van convertir, fins el 1939, en el Museu Comarcal d'Art. Un cop acabada la Guerra, el Servicio de Recuperación s'encarregà de la recepció i distribució dels objectes recuperats. I en el cas de Terrassa, de l'1 al 18 de juliol de 1939, la Junta de Museus va organitzar una exposició als Amics de les Arts i a la rectoria de les esglésies de Sant Pere. Es van exhibir 434 obres d'art recuperades durant el període bèl·lic i algunes peces van ser retornades als seus propietaris. La resta van passar a formar part del fons del patrimoni museístic municipal.

L’exposició es podrà visitar a diferents municipis de la província de Barcelona com Arenys de Mar, Cerdanyola del Vallès (MAC-MH), Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Folgueroles, Gavà, Granollers, Igualada, Manresa, Masnou, Martorell, Moià, Mollet del Vallès, Ripollet, Sabadell (MAS i MHS), Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa (Museu de Terrassa i Centre de Documentació i Museu Tèxtil), Tona i Vilassar de Dalt. L’exposició també es podrà veure, des de casa, a través de la pàgina web de la Diputació de Barcelona.