L’Ajuntament instal·larà sortidors d’aigua per combatre la calor intensa a vuit punts de la ciutat

L’accés a la Piscina Municipal de Vallparadís és gratuït avui divendres i dissabte, de 12 a 18 h

Un home bevent aigua en una font.
Un home bevent aigua en una font. | ACN
Redacció
27 de juny del 2019
Actualitzat a les 18:46h
Com a mesura excepcional per l’onada de calor i la coincidència amb la Festa Major de Terrassa, l’Ajuntament instal·larà a vuit punts de la ciutat petits sortidors d’aigua perquè les persones puguin mitigar els efectes de les altes temperatures d’aquests dies.

Aquests sortidors estaran situats en places de paviment dur estratègicament repartits pel territori i en els llocs de més afluència de la Festa Major. Estaran en funcionament des de dissabte, 29 de juny, a dilluns, 1 de juliol, entre les 11 i les 18 h. Els vuit punts on s’instal·laran els sortidors són: Raval de Montserrat, davant del Mercat de la Independència; Portal de Sant Roc; pl. Nova; Hortes del Frares, al Parc de Vallparadís; pl. de Lluís Companys; pl. del Primer de Maig; espai socioesportiu, junt a la pl. del Segle XX; i pl. de Can Palet, 1, davant del Centre Cívic Alcalde Morera. L’ús d’aquests sortidors serà sota responsabilitat del les persones usuàries i els menors d’edat hauran d’anar acompanyats de persones adultes.
 

Punts dels sortidors d'aigua. Foto: Aj. Terrassa



Aquesta mesura s’emmarca en l’activació, ahir, per part de l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, del Pla d’Emergència Municipal en nivell d’alerta, davant la comunicació d’afectació d’onada de calor rebuda des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), que afecta a Terrassa des de dimecres i durant els propers dies. La decisió es va prendre en el marc de la reunió del Comitè d’Emergència al Centre de Coordinació Municipal (CECOPAL).

Aquesta situació ve provocada per una massa d’aire tropical continental que serà molt càlida, seca i amb pols en suspensió. A la comarca el nivell de risc alt s’ha contemplat des d’ahir dimecres i fins al diumenge, 30 de juny, entre les 12 h i les 18 h. Les temperatures diürnes podran superar els 40 graus, i les nocturnes no descendiran dels 20 graus.

Accés gratuït a la piscina de Vallaparadís, de 12 a 18 h

Entre les mesures adoptades per l’Ajuntament destaca l’accés gratuït, des d’avui dijous i fins dissabte, a la Piscina Municipal de Vallparadís, entre les 12 i les 18 h, respectant l’aforament, coincidint amb la previsió dels dies amb risc més alt per altes temperatures.

Les persones abonades que no puguin accedir a aquest equipament, si es dona el cas, podran fer-ho a alguna de les altres piscines municipals de la ciutat. Igualment, s’ha reforçat la seguretat amb una major presència policial a la Piscina de Vallparadís i a les altres piscines municipals, coincidint amb les hores de major risc per les altes temperatures.

Aquest període de temperatures especialment altes coincidirà amb la Festa Major de la ciutat, que s’inicia demà divendres. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament s’han extremat les mesures de seguretat en les activitats que se celebraran en les hores de calor més elevada.

Així doncs, es reforçarà l’atenció sanitària i els punts d’avituallament d’aigua i s’incrementen les accions de comunicació: la Pedalada i la Cursa Popular comptaran amb plafons informatius i en totes activitats es difondran consells d’autoprotecció per megafonia.

També s’ha activat el protocol de salut laboral pels treballadors i les treballadores municipals, que preveu espais per a refrescar-se i la instal·lació de dutxes d’emergència.

Altres mesures de prevenció

En el cas que fos necessari, segons ho indiqui l’evolució de les temperatures, està previst obrir punts d’acollida al Centre Cívic Alcalde Morera (pl. de Can Palet, 1) i al Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany (av. d’Àngel Sallent, 55) posant-los a disposició d’aquelles persones que no es puguin trobar espais amb temperatures més baixes pels seus propis mitjans.

L’Ajuntament farà un acurat seguiment de l’evolució de les previsions de les condicions meteorològiques a la ciutat, actualitzades per franges horàries, per prendre i desenvolupar les mesures més adients.

Recomanacions

Els dies de calor intensa obliguen al cos a fer un esforç d'adaptació per mantenir la temperatura corporal normal. Aquest esforç és major durant una primera onada de calor, quan el cos encara no està acostumat a les altes temperatures. La pèrdua d'aigua i de sals minerals per la suor, si no es reposa, produeix símptomes com mal de cap, mareig, nàusees i vòmits, debilitat muscular i rampes, i pot augmentar la temperatura corporal. L'augment de temperatura corporal pot ser molt greu i provocar fins i tot la mort si no es rep atenció mèdica urgent.