Els plans imprescindibles pel dissabte de Festa Major

Terrassa es prepara per viure una Festa Major amb més de 350 propostes del 28 de juny al 3 de juliol

Cercavila de la Festa Major de Terrassa 2018.
Cercavila de la Festa Major de Terrassa 2018. | Anna Mira
Redacció
29 de juny del 2019
El dissabte de Festa Major ve carregat d'activitata per a tota la família. Cal recordar que el concurs de cassoles d'arròs s'ha suspès per l'onada de calor. 

 


Entre els concerts durant la Festa Major desaquen La Mala Rodríguez, Els Catarres, Boney M, Kiko Veneno i Oques Grasses formen part de les propostes musicals més destacades del programa musical de la Festa Major de Terrassa 2019. Un conjunt d’actuacions musicals entre les que apareixen noms amb una dilatada trajectòria internacional juntament amb destacats representants del talent local més emergent. 

Novetats de la Festa Major 2019

Enguany, el dissabte 29 de juny es projectarà un vídeo mapping a les façanes de les esglésies que conformen el conjunt monumental de la Seu d’Ègara. La activitat, que es va estrenar per primera vegada el desembre de 2018, és un espectacle audiovisual de llum i so que ajudarà el visitant a conèixer el ric patrimoni de la Seu d'Ègara, sobretot l'excepcionalitat de les pintures i els retaules, a través de la recreació digital i l'animació. Aquesta iniciativa vol contribuir a donar impuls a la candidatura de la Seu d'Ègara a Patrimoni Mundial de la Unesco.
 

Festa Major de Terrassa Foto: Adrià Costa


El passat mes d'octubre la candidatura va ser incorporada a la Llista Indicativa de Patrimoni Mundial, un pas imprescindible per poder presentar la posterior candidatura formal davant d’aquest organisme internacional. Els horaris de les projeccions són: dissabte 29 de juny a les 22 h, 22.30 h, 23 h, 23.30 h 24 h, 0.30 h, 1 h, 1.30 h i 2 h (aforament limitat a l’espai).

Cal destacar també la segona Mostra de Foc Infantil que aplegarà les nombroses colles de la ciutat que tenen colla infantil (Colla Infantil del Drac i Bruixes de Can Boada, Els Bitxaires, Colla Infantil Balrogs, Colla Infantil Diables de la Maurina, Colla Infantil del Drac de Terrassa i la Colla Infantil Diables de Sant Pere Nord). Aquesta activitat es farà el diumenge 30 de juny a partir de les 21.30 h a la plaça de Ricard Camí.

Activitats esportives i oci saludable

Enguany s’han programat al voltant d’una quarantena d’activitats esportives (37) durant la Festa Major 2019 en les que participaran més d’una vintena d’entitats de la ciutat que aproparan l’esport a milers de terrassencs i terrassenques (l’any passat, al voltant de 4.500 persones van participar activament com a esportistes a les diferents activitats programades). Cal destacar que la realització de totes aquestes activitats és possible gràcies a la col·laboració desinteressada de prop d’un centenar de persones vinculades a clubs i entitats esportives de la ciutat.

Aquest any, i com a novetat, el Torneig de Bàsquet Nocturn 3x3 deixa la seva tradicional ubicació al parc de Vallparadís i es celebrarà al Pavelló Municipal de Can Parellada, amb premis per a totes les categories. El torneig es disputarà des de les 20 h de diumenge 30 de juny i fins a la matinada de dilluns 1 de juliol. 

Festa Major Infantil

Els més petits i les més petites també disposaran, com cada any, d’un espai pensat especialment per als infants i les seves famílies amb la Festa Major Infantil, que se celebrarà al parc de Vallparadís els dies 29 i 30 de juny i 1 de juliol. L’inici de la Festa Major infantil serà dissabte 29 de juny a les 18.45 h amb l’arribada del Xuli Vert i la lectura, per primera vegada, del pregó de la Festa Major Infantil 2019 a càrrec del Consell Municipal de la Infància i l’Adolescència de Terrassa (CMIAT), l’òrgan de participació infantil i juvenil de Terrassa format per infants i adolescents d’entre 10 i 14 anys, provinents de diversos centres educatius i entitats de lleure de la ciutat.

Cloenda de la Festa Major de Terrassa 2019

Dimecres 3 de juliol a les 22.30 h tindrà lloc el tradicional Castell de Focs a la cruïlla de l’avinguda de l’Abat Marcet i l’avinguda de Josep Tarradellas a càrrec de la Pirotècnia Tomàs. Enguany està previst cremar 190 quilos de pólvora en un espectacle pirotècnic que tindrà una durada aproximada de 18 minuts. A partir de les 23 h, les Havaneres a càrrec del grup Les Anxovetes acompanyades del tradicional Rom Cremat, servit per la Corporació Municipal, posaran el punt i final a la Festa Major de Terrassa 2019.

Festa Major Solidària 2019

Diumenge 30 de juny a partir de les 18 hores la zona de la rambla d'Ègara - parc dels Catalans acollirà una nova edició de la Festa Major Solidària, on les entitats terrassenques en l'àmbit de la cooperació internacional donaran a conèixer un any més la tasca que fan en els països en vies de desenvolupament. Una mostra que anirà acompanyada dels ritmes de diferents latituds del món, degustacions de begudes i menjars d'altres indrets o tallers infantils entre altres activitats, tot plegat amb l'objectiu de mostrar el treball que es fa per millorar la situació de països empobrits i les problemàtiques que provoquen les desigualtats al món. 

Festa Major lliure d’agressions i comportaments sexistes

En el marc del procés iniciat a Terrassa el gener del 2019 per a l’elaboració del “Protocol per un espai públic d’oci lliure de sexisme, assetjament i agressions sexuals vers les dones i d'LGTBIfòbia”, enguany el Servei de Polítiques de Gènere i el Servei LGTBIQ de l’Ajuntament de Terrassa organitzen la presència de dos Punts Liles i+ (punts informatius i d’atenció davant d’agressions sexuals, comportaments sexistes i LGTBI-fòbics) a la Festa Major.

Un d’aquests Punts Liles i+ estarà ubicat, amb dues professionals, a l’espai jove de la Festa Major, a la Carpa de Vallparadís, i funcionarà el divendres 28 de 20 a 4.30 h, el dissabte 29 de 23 a 4.30 h i el diumenge 30 de 20 a 0 h. L’altre Punt Lila i+ estarà situat al parc dels Catalans i funcionarà el divendres 28 de 22 a 0.30 h, el dissabte 29 de 0 a 2.30 h i el diumenge 30 de 23 a 2.30 h. Ambdós Punts Lila i+ comptaran també amb una parella de professionals itinerant que informarà i atendrà totes les persones que ho necessitin.

A més, per a qualsevol incidència, el punt de la Policia Municipal situat a l’atri de l’Ajuntament de Terrassa, al Raval de Montserrat, atendrà les possibles intervencions derivades d’aquests casos.

Per últim, l’Ajuntament, en col·laboració amb l'empresa que gestiona el servei de bus (TMESA), ha decidit, com ja és habitual, ampliar l'horari dels autobusos de les línies 2, 3, 4, 5, 8 i 9 durant els dies de Festa Major fins a les tres de la matinada. També s’allargarà el Bus de Nit de divendres i dissabte fins a les cinc de la matinada i la línia 9 allargarà el servei el diumenge fins a les cinc de la matinada, per tal d’oferir servei a la parada més propera de la Carpa de Vallparadís (parada Arxiu Comarcal).

Tots aquests serveis de transport nocturn, comptaran amb el servei de "parada intermèdia". Aquest servei, restringit a dones, menors de 16 anys, gent gran i persones en situació de discapacitat; ofereix la possibilitat de sol·licitar parades intermèdies, només de baixada i no de pujada, entre dues parades fixes de la ruta. La baixada s’efectuarà per la porta davantera de l’autobús i la parada es farà on, a criteri del conductor, es compleixin les condicions de seguretat més adients.
 

Programa Festa Major Terrassa 2019 by naciodigital on Scribd