La Festa Major de Terrassa vol ser un espai lliure d’agressions sexistes

Hi haurà dos punts liles a la ciutat

Festa Major de Terrassa 2018
Festa Major de Terrassa 2018 | Adrià Costa
Redacció
26 de juny del 2019
Actualitzat el 28 de juny a les 11:57h
Terrassa es prepara per celebrar la seva Festa Major 2019, del 28 de juny al 3 de juliol, que presentarà una àmplia i variada programació, farcida d’activitats musicals, culturals, socials, esportives o de lleure per a tots els públics amb un total de 350 propostes lúdiques i festives a diferents indrets de la ciutat.

En el marc del procés iniciat a Terrassa el gener del 2019 per a l’elaboració del “Protocol per un espai públic d’oci lliure de sexisme, assetjament i agressions sexuals vers les dones i d'LGTBIfòbia”, enguany el Servei de Polítiques de Gènere i el Servei LGTBIQ de l’Ajuntament de Terrassa organitzen la presència de dos Punts Liles i+ (punts informatius i d’atenció davant d’agressions sexuals, comportaments sexistes i LGTBI-fòbics) a la Festa Major.

Punt Lila i+ a l’espai jove de la Festa Major, a la Carpa de Vallparadís, al torrent de la Font d’en Sagrera, on s’han programat la majoria de concerts orientats principalment a públic jove. Aquest punt funcionarà divendres i dissabte, de 23 a 3.30 h, amb professionals de l’entitat Creación Positiva. En el mateix emplaçament dissabte hi haurà també personal de l’entitat Energy Control, dedicada a la prevenció del consum de drogues, que allargarà la seva presència al lloc fins les 4 h.

Punt Lila i+ al Vapor Ventalló i funcionarà dissabte i diumenge de 23 a 5 h, dissabte amb professionals de l’entitat Cúrcuma i diumenge de Creación Positiva. Energy Control tindrà també presència a La Rasa, diumenge fins les 4 h.

Creu Roja tindrà també un operatiu a tots dos punts tots tres dies. A més, davant qualsevol incidència, el punt de la Policia Municipal al Raval de Montserrat està també a disposició de la ciutadania. 

Un itinerari segur, com a novetat

Com a novetat, enguany s’ha previst un itinerari segur entre el parc de Vallparadís i el Centre, és a dir, les dues zones de concerts i activitats nocturnes durant la Festa Major. Es preveu sobretot un fluxe de persones del parc cap al Centre a partir de les 3 h, quan finalitzin els concerts a la carpa.

L’itinerari recomanat, seguint la premissa d’anar per vies amples i il·luminades, és sortir del parc pel camí més curt que porta a la carretera de Montcada, seguir pel carrer Topete fins la plaça del Doctor Robert i trencar a l'esquerra per accedir a l'illa de vianants. Tot el camí estarà senyalitzat amb cartells com a itinerari segur fins el carrer de la Rasa. A més, les patrulles nocturnes de Policia Municipal intensificaran la vigilància en tot el recorregut.

Aquestes accions s’emmarquen en la campanya “Només un sí és un sí” que els serveis de Polítiques de Gènere i LGTBI+ impulsen per prevenir les agressions sexuals, la LGTBI-fòbia i els comportaments sexistes. Aquesta campanya es complementa amb la difusió de diferents materials de conscienciació (postals, díptics i adhesius) i de diferents hashtags (#nomésunsíésunsí #stopsexisme #stoplgtbifòbia) a les xarxes socials.

A més a més, de la mateixa manera que l’any passat, a Vallparadís divendres, dissabte i diumenge s’habilitarà també un photocall, activitat que es proposa fer servir per mostrar el rebuig a tot tipus d’agressions sexistes i LGTBI-fòbiques per part de les persones que hi participin.

Com ja es va fer en l’anterior edició, enguany s’ha fet una formació específica a diferents serveis municipals, Creu Roja i personal sanitari per reconèixer quan es produeix una agressió sexual, un comportament sexista o LGTBI-fòbic i el circuit que cal seguir en cada cas.

Mesures en el transport públic 

Tots els serveis de transport nocturn, comptaran amb el servei de "parada intermèdia". Aquest servei, restringit a dones, menors de 16 anys, gent gran i persones en situació de discapacitat; ofereix la possibilitat de sol·licitar parades intermèdies, només de baixada i no de pujada, entre dues parades fixes de la ruta. La baixada s’efectuarà per la porta davantera de l’autobús i la parada es farà on, a criteri del conductor, es compleixin les condicions de seguretat més adients.
 

Programa Festa Major Terrassa 2019 by naciodigital on Scribd