Investigadors de la UPC a Terrassa determinaran el confort tèrmic de les persones grans a les residències

L'estudi es farà per primera vegada ja que fins ara es desconeixia l’estàndard de confort tèrmic de les persones grans, tot i que és un indicador determinant per a la seva qualitat de vida

Investigadors que lideren l'estudi sobre el confort tèrmic a les residències de gent gran.
Investigadors que lideren l'estudi sobre el confort tèrmic a les residències de gent gran. | Cedida
Redacció
25 de juny del 2019
Actualitzat a la 13:59h
Un grup d’investigadors i investigadores de la Universitat Politècnica de Catalunya · Barcelona Tech (UPC) a Terrassa lideren un projecte de recerca mitjançant el qual es determinaran els paràmetres ambientals adequats per a la gent gran i s’establiran quines són les condicions tèrmiques preferibles per aquest col·lectiu.

Tot i que el confort tèrmic és determinant per a la salut i la qualitat de vida de les persones grans, actualment no existeixen normatives estatals ni internacionals que defineixin aquest indicador. El procés d’envelliment biològic i els problemes circulatoris minven la capacitat de regular la temperatura corporal de les persones, un fet que provoca la disminució de la sensació tèrmica.

Ara, un equip d’investigadors posen en marxa un projecte que determinarà de manera objectiva, i per primer cop, els paràmetres que influeixen en el confort tèrmic de la gent gran.
Les dades obtingudes permetran el desenvolupament d’un model estadístic que servirà per definir les temperatures de consigna en els diferents espais dels centres d’atenció a la gent gran, en funció de les condicions climàtiques exteriors.

Per obtenir aquestes dades, es realitzaran enquestes a 6.000 persones residents i a 500 professionals de diversos centres a Barcelona, Tarragona i València. L’enquesta es farà a l’entorn dels tallers que aquestes persones realitzen habitualment i en col·laboració amb les i els terapeutes ocupacionals dels mateixos centres. 

Per determinar objectivament la sensació tèrmica, l’equip d’investigació de la UPC monitoritzarà al llarg d’un any les condicions ambientals interiors i exteriors de diversos espais de cadascun dels edificis a analitzar. Per fer-ho, s’utilitzaran sondes de temperatura i humitat relativa a dins i fora de l’edifici, un sensor de velocitat de l’aire a l’interior, i un sensor de globus per recollir informació sobre la calor que absorbeixen o emeten tots els elements que hi ha a la sala, com ara mobiliari, parets, finestres i, fins i tot, les mateixes persones.

I és que aspectes com el pes, l’alçada, l’índex de massa corporal, la vestimenta o l’activitat que realitzen les persones condicionen la seva sensació tèrmica. El projecte es desenvolupa conjuntament amb "Sanitas Mayores" i està finançat amb 100.000 euros per la Fundació General CSIC, Cooperación Territorial Europea - Interreg i el Centre Internacional sobre l’Envelliment (CENIE).