Serveis funeraris s'enduen el cos de Mònica Borràs enterrat a casa del seu assassí confés

La dona va desaparèixer el passat mes d'agost i el seu cos s'ha trobat enterrat al jardí del domicili que compartien

Jaume Badiella, sortint del domicili on s'ha trobat el cos de Mònica Borràs.
Jaume Badiella, sortint del domicili on s'ha trobat el cos de Mònica Borràs. | Anna Mira
20 de juny del 2019
Actualitzat a les 16:45h
Jaume Badiella ha reconegut ser l'autor de la mort de Mònica Borràs, desapareguda a Terrassa el 7 d'agost del 2018. Ahir els mossos van trobar el cos enterrat terra del domicili que la parella compartia situat al barri de Ca n'Aurell, concretament al carrer Volta, 80 de Terrassa. A quarts de deu del matí els Mossos han traslladat l'autor dels fets al domicili acompanyat de la comitiva judicial i l'antropòleg forense, que s'encarregaran de l'aixecament de les restes de Borràs.

Després de gairebé trenta minuts a l'interior de la casa, Badiella ha sortit de la casa on ha rebut crits d'"assassí". Una hora més tard, aproximadament el detingut ha tornat a entrar a la casa. L'autor del crim vivia a la casa on s'ha trobat el cos i hauria confessat haver-la matat quan van aparèixer les primeres restes de Borràs. 
 
El protocol de dol s'activarà quan es confirmin els fets

El nou govern de Terrassa ha fet un minut de silenci aquest migdia de rebuig al crim de Mònica Borràs. En el que ha estat el primer acte del nou govern de Tot per Terrassa i ERC-MES, l'alcalde de la ciutat, Jordi Ballart, ha expressat que estan "consternats, tristos i indignats pel presumte cas de feminicidi a la ciutat". Ballart ha explicat que l'Ajuntament ha activat el protocol de dol però que les mesures concretes les posaran en marxa quan la policia catalana confirmi el crim. 

Entre d'altres, es decretaria un dia de dol i se suspendrien tots els actes institucionals, les banderes de l'ajuntament i els edificis municipals onejarien a mig pal i amb un crespó negre i també es mantindria un minut de silenci a l'inici de tots els actes institucionals durant tres dies. 
 
Un georadar descobreix el cadàver

De fet, el mateix detingut Jaume Badiella, va denunciar la desaparició de Mònica Borràs de 49 anys el passat 7 d'agost. Aleshores la policia catalana va fer circular un missatge a través de Twitter demanant ajuda per trobar-la, com fa habitualment amb els desapareguts. Badiella havia estudiat a l'escola Tecnos de Terrassa i els que el coneixen asseguren que era "el més intel·ligent de la classe". 

Per trobar les restes del cos, han fet servir el sistema de georadar, també anomenat radar de penetració de terra (GPR) o radar inferior es fa servir per a investigar o detectar objectes per sota del nivell del terra. Funciona amb ones electromagnètiques i pot arribar a localitzar objectes fins a 5 km de profunditat. El sistema genera imatges del subsòl i detecta els canvis en les propietats electromagnètiques dels materials enterrats. 

La mateixa tecnologia va ser utilitzada, per exemple, a l'Àrtic per a determinar el gruix del glaç i poder avaluar així si un avió podia aterrar-hi al damunt. Un GPR també es fa servir per a investigar les propietats de les capes del sòl. En els darrers 70 anys, n'han augmentat considerablement les aplicacions, per exemple, en geofísica.

Tot i que de moment no han transcendit més dades sobre el cadàver, tot apunta que podria ser el de la desapareguda. Els investigadors veuen en aquest cas un rerefons criminal i la causa està sota secret d'actuacions.

L'Ajuntament ha posat en marxa el protocol per feminicidi i convocat un minut de silenci aquest migdia a les 12h. El mateix alcalde Jordi Ballart ho ha anunciat a les xarxes on ha mostrat la seva consternació pels fets ocorreguts. 
 
Per la seva banda, col·lectius feministes de la ciutat han convocat una concentració per aquest dijous a les 20h davant de l'Ajuntament de Terrassa per rebutjar el presumpte feminicidi.