Cuixart: «Mai renunciarem a desobeir tantes lleis injustes com ens siguin imposades»

El festival Cultura contra la repressió reuneix milers de persones a Santa Perpètua de Mogoda, el municipi del president d'Òmnium

Txarango, tocant a Santa Perpètua de la Mogoda
Txarango, tocant a Santa Perpètua de la Mogoda | ACN
NacióDigital
17 de juny del 2019
"Ho tornarem a fer", una de les frases més destacades que el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va pronunciar en l'al·legat final al judici de l'1-O al Tribunal Suprem, és un dels lemes del festival 'Cultura contra la repressió', que se celebra aquest diumenge a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) i que reuneix milers de persones en un ambient familiar i reivindicatiu.

I aquesta frase ha encapçalat una carta que Cuixart va escriure aquest dissabte des de la presó de Soto del Real i que s'ha llegit entre els concerts. "Volem acollir, ens volem vives, i volem que la cultura ho inundi tot. Per això mai no renunciarem a desobeir tantes lleis injustes com ens seguin imposades", diu el president d'Òmnium en la missiva. En la segona edició del festival al municipi natal de Cuixart, hi havia una actuació sorpresa anunciada, que l'han protagonitzada Txarango.
 
"Soc aquí amb tots vosaltres, convençut que ho tornarem a fer; que tot això només té sentit si ho fem junts, sense deixar-nos a ningú pel camí, que seguirem sent, des de la diversitat, un sol poble", afirma el president d'Òmnium a la carta, que ha llegit la cantautora Mireia Vives, acompanyada per la companya de Cuixart, Txell Bonet, i el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri. Cuixart també demana, "des de Santa Perpètua, on tot comença", que "mai ens prenguin el somriure ni les ganes boges de viure". 

En una atenció als mitjans de comunicació, Mauri ha afirmat que el festival és el "primer gran acte després del final del judici" i que volen demostrar que "la cultura és el millor instrument que tenim contra la repressió". El vicepresident d'Òmnium ha entonat la frase de Cuixart "ho tornarem a fer" per assumir el compromís de l'entitat "quan es jutgen els drets fonamentals" per donar una resposta "serena" i "contundent", utilitzant "tots els instruments de forma pacífica i la desobediència civil per superar les lleis i decisions injustes de l'estat espanyol". 

Txarango i Gossos reapareixen

La segona edició del festival, al Parc de la Ribera de Santa Perpètua de Mogoda, ha comptat amb una trentena d'actuacions de grups musicals, a més de la intervenció de poetes i espectacles d'altres disciplines artístiques, com el circ. Com a novetat d'aquest any, el festival ha tingut dos escenaris. Entre les actuacions, s'han projectat imatges de l'al·legat final de Jordi Cuixart al Tribunal Suprem, que han estat molt aplaudides. 

L'actuació de Txarango ha estat una de les més esperades, després que poc abans que comencés el festival, els organitzadors revelessin que protagonitzarien l'actuació sorpresa anunciada. Txarango, que s'han retirat temporalment dels escenaris per preparar un nou disc, han assenyalat que per a ells "era molt important participar en una jornada com la d'avui per fer reverberar fort la veu de l'estimat Jordi Cuixart". El grup manresà Gossos també ha reaparegut, després que a finals de l'any passat s'acomiadessin per un temps indeterminat. 

Record a Laura Almerich 

A més, han actuat la cantautora Maria del Mar Bonet; Cesk Freixas i el grup Pepet i Marieta, entre altres. Està previst que també ho facin Oques Grasses i la companyia Elèctrica Dharma. A primera hora havien actuat grups d'animació com el Pol Petit i La Belluga. 

El compositor Borja Penalba ha interpretat la cançó 'Laura' per homenatjar la guitarrista Laura Almerich, companya musical durant molts anys de Lluís Llach i que va morir divendres passat.