Toni Masana (ERC) governarà Vacarisses en minoria

Finalment no s'ha arribat a un acord de govern amb Movem Vacarisses

Ple d'investidura de Vacarisses.
Ple d'investidura de Vacarisses. | Cedida
Redacció
15 de juny del 2019
Actualitzat el 17 de juny a les 12:10h

ERC (amb 6 regidors) governarà amb minoria a Vacarisses amb Toni Masana al capdavant. El republicà ha estat reinvestit alcalde aquest dissabte 15 de juny sense acord amb Movem Vacarisses (3 regidors). Les dues forces polítiques han mantingut reunions per contraposar programes amb la voluntat d'arribar a un acord de govern que finalment no ha estat possible. 

ERC es compromet a liderar un govern "dialogant i de concens" evitant la confrontació amb la resta de forces polítiques. Els resultats de les eleccions del passat 26 de maig van atorgar 6 regidors a ERC, 3 a Unió Independent per Vacarisses (UIPV) i 1 a Veïns per Vacarisses (VpV), PSC, Movem Vacarisses (MV) i Ciutadans, que entra a formar part del consistori per primer cop. També és la primera vegada que el nombre de regidores supera el de regidors.

La sessió es va obrir amb la constitució de la Mesa d’Edat, formada per Pedro Serna, el regidor de major edat, i Júlia Carbó, la regidora més jove de tota la història de Vacarisses. A continuació, cadascuna de les persones electes va jurar o prometre el seu càrrec.

El següent pas va ser la presentació de candidatures per a alcalde o alcaldessa de Vacarisses. S’hi van presentar la cap de llista de Ciutadans, Estefanía Muñoz; el representant d’UIPV, Josep Maria Gibert, i l’encara alcalde en funcions, Antoni Masana. Muñoz va preferir no prendre el torn de paraula, mentre que Gibert va defensar la seva candidatura apel•lant a la “dilatada experiència” del seu grup, que ha governat Vacarisses durant 20 anys, “amb seny i honradesa, sempre pensant en el municipi”. Per la seva banda, la regidora d’ERC Olga Serra va parlar de “govern obert” i dels “reptes que entre tots i totes podem portar a bon port”.

En les votacions, a mà alçada, el candidat d’ERC va obtenir 6 vots; el d’UIPV, 3, i la de Ciutadans, 1. VpV, PSC i Movem van absternir-se. Tal com determina la llei, si cap grup assoleix la majoria absoluta, guanya la llista més votada per la població, en aquest cas, la d’ERC, de manera que Antoni Masana va ser reelegit alcalde de Vacarisses.

Tot seguit, Masana va concedir la paraula als i les portaveus dels diferents grups municipals que van voler intervenir. Clara Fuster, de Movem Vacarisses, va explicar el seu posicionament, passant a l’oposició després de formar part de l’equip de govern durant la passada legislatura. “En cap moment, hem estat a prop de tancar un pacte amb ERC, sinó que cada cop ens hem allunyat més”, va assegurar la regidora. “El temps ens confirmarà o no la decisió d’un govern mancat de pluralitat i menys reforçat”, va expressar Fuster.

Concepción Miranda, del PSC, va prometre que seguiran treballant “per la concòrdia i la convivència” i va recordar les dues prioritats del municipi: l’aigua i la urbanització d’El Ventayol. “Reconeixem la victòria incontestable d’ERC i esperem que respecti les minories. Vacarisses i els seus símbols ens pertanyen a tots”, va concloure la regidora socialista.

El cap de llista de VpV, Pedro Serna, va ser el següent en adreçar-se al públic per explicar l’abstenció del seu grup: “Aquesta abstenció no és un xec en blanc, sinó que entenem el programa d’ERC com un contracte amb els seus votants”. El regidor independent també va voler remarcar: “No han estat capaços de formar un equip de govern fort”.

Per la seva banda, el candidat d’UIPV, Josep Maria Gibert, va avançar que intentaran fer una “oposició conjunta amb la resta de regidors per fer un control del govern i treballar pel bé de Vacarisses”. A més, va demanar a l’alcalde “ser capaços de parlar i no menysprear l’oposició, com han fet els darrers 4 anys”.
 

Toni Masana, alcaldable d'ERC per Vacarisses. Foto: Anna Mira


Finalment, va ser el torn del recent escollit alcalde de Vacarisses, que va iniciar el seu discurs d’investidura recordant l’alcalde republicà Antoni Ubach i demanant l’alliberament dels presos i les preses polítiques i el retorn de les persones exiliades. “Treballarem per això, però també per qui no creu el mateix que nosaltres”, va voler deixar clar Masana. “Vacarisses té molts reptes, però el principal és que tots i totes siguem ciutadanes de primera i, per a això, tots els nuclis han d’estar urbanitzats”, va remarcar l’alcalde, qui també va estendre la mà a tots els partits que vulguin treballar en aquest sentit. I va continuar: “Seguirem apostant per la transparència i la participació perquè volem que la ciutadania governi amb nosaltres”. Tot plegat, amb la voluntat que Vacarisses sigui “una vila amb valors republicans, verda, ecologista i feminista”. L’alcalde vacarissà va finalitzar el seu discurs amb uns versos del poeta català Miquel Martí i Pol.

Com han fet públic les dues formacions a les xarxes, malgrat la bona voluntat que han tingut, no han aconseguit tancar un acord de govern que els hauria donat la majoria absoluta al municipi vallesà. En concret, en el text, ERC explica la seva prioritat sempre ha estat la de formar un pacte de govern amb Movem per "la coincidència amb nombroses propostes".


Des de Movem Vacarisses, en canvi diuen que "la manca de condicions acceptables" no ha fet possible l'acord. Amb tot, es comprometen a fer una oposició "representant el compromís electoral dels vilatans".