Com serà el ple d'investidura de Jordi Ballart a Terrassa?

Serà nomenat l'alcalde de Terrassa aquest dissabte 15 de juny

Jordi Ballart dimarts a Terrassa.
Jordi Ballart dimarts a Terrassa. | Norma Vidal / ACN
Redacció
15 de juny del 2019
Actualitzat a les 10:04h
Aquest dissabte 15 de juny es constituiexen els plens municipals pel mandat 2019-2023. A Terrassa, el formaran 27 regidors, gairebé la meitat seran cares noves, deu de les quals seran dones. Després dels resultats electorals del 26M on Tot per Terrassa va situar-se com la força més votada amb 10 regidors, Jordi Ballart serà investit alcalde de la ciutat pels pròxims quatre anys. I ho farà amb un pacte de govern sota el braç amb ERC-MES que els donarà estabilitat de govern (amb la majoria absoluta de 15 regidors).  

Mesa d'edat socialista 

L'acte tindrà lloc a les 12h al Saló de Sessions. La sessió s'iniciarà amb la constitució de la mesa d'edat, formada pels electes de major i menor edat (Alfredo Vega i Javier García, respectivament), ambdós del PSC i pel secretari de la Corporació. La mesa d'edat comprovarà les credencials i acreditacions dels i les electes i, un cop verificades, declararà constituïda la Corporació municipal. A continuació, el president de la mesa (el regidor de major edat) farà el seu parlament.

Tot seguit es procedirà a la presa de possessió del càrrec dels regidors i les regidores amb l'acte de jurament o promesa. Cadascun dels regidors i regidores rebran de la mesa d’edat, un cop hagin jurat o promès el càrrec, la banda que els distingeix com a membres de la Corporació. El secretari de la mesa donarà lectura dels noms i cognoms de les persones electes, que són aquests. 

Votació de l'alcalde

Un cop constituïda la Corporació Local, la mesa d'edat preguntarà a les formacions polítiques representades si presentaran candidat a alcalde, i els donarà ús de la paraula per tal que aquestes indiquin si presenten o no candidat. Un cop els representants ho hagin fet, la presidència donarà la paraula als representants de les diferents formacions (Junts per Terrassa; Ciutadans - Partido de la Ciudadanía, Esquerra Republicana de Catalunya - Moviment d’Esquerres - Acord Municipal; Partit dels Socialistes de Catalunya - Candidatura de Progrés; i Tot per Terrassa) per tal que facin els seus parlaments.

Tot seguit es procedirà a la votació per a l’elecció de l’alcalde, que serà secreta. El secretari de la Corporació anirà cridant els i les electes per ordre alfabètic, per tal que s’adrecin a l’urna per dipositar-hi el sobre amb el seu vot. L'elecció de l'alcalde requereix majoria absoluta, però, si aquesta no es produeix a la votació, la llei determina que l'alcaldia correspondrà a la llista més votada.

La mesa d'edat farà l'escrutini de les paperetes, el secretari comunicarà el resultat de la votació i el president de la mesa d’edat anunciarà qui serà l’alcalde de Terrassa, que jurarà o prometrà el càrrec. A continuació, l’alcalde rebrà la venera (medalla) i el bastó de comandament de mans dels membres de la mesa d’edat.

Finalment, l’alcalde farà el seu parlament i donarà per finalitzat el ple, que es clourà amb l’Himne de Catalunya. En acabar, els membres del nou Consistori baixaran a l’atri de l’Ajuntament per fer la fotografia oficial d’inici de mandat.