Terrassa arranjarà onze camins i un punt d’aigua a Can Guitard per prevenir incendis

Aquest dissabte 15 de juny i fins el 15 de setembre s'activarà la campanya de prevenció per alt risc d’incendis forestals

Redacció
13 de juny del 2019
Actualitzat a la 13:11h
Amb l’arribada del bon temps s’inicia l’època de màxim risc d’incendi. L'Ajuntament disposa d'un Pla de Prevenció d'Incendis Forestals on es recullen les accions a prendre en el terme forestal destinades al manteniment de camins de la xarxa bàsica de prevenció i vigilància, punts d'aigua i altres actuacions per a la preservació del medi natural.

Un pla d’actuació que també inclou les campanyes de vigilància que es fan tant des de la Diputació de Barcelona com des de l’Associació de Voluntaris Forestals, que formen part de l’Agrupació de Defensa Forestal de Terrassa, ambdues en col·laboració amb l’Ajuntament de Terrassa a través del servei de Protecció Civil.

L’època màxima de risc d’incendis comença aquest dissabte, 15 de juny, i finalitzarà -si no hi ha situacions extraordinàries que ho prorroguin- el proper 15 de setembre. Aquest és el període on s’activen més campanyes de vigilància en col·laboració i coordinació entre els serveis de l’Ajuntament i els cossos d’emergències (Policia Municipal, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Bombers de la Generalitat) i també l’ADF, així com amb altres institucions com ara la Diputació de Barcelona i la Generalitat.

El paper de l’Ajuntament de Terrassa a la campanya de prevenció d’incendis es desenvolupa d’acord amb tres línies d’actuació: La construcció i el manteniment de les diferents infraestructures que poden facilitar l’acció dels equips d’emergències i minimitzar l’impacte del foc; el suport als equips humans del dispositiu de vigilància; i la sensibilització a la població envers els riscos i les accions a dur davant un incendi forestal.

Accions a camins forestals 

Pel que fa als camins, que formen part de la xarxa bàsica de vigilància, perquè travessen el territori forestal amb la finalitat de facilitar l’accés dels vehicles d’extinció, enguany s’arranjaran un total d’11 -tots han d’estar en bon estat i han de tenir una amplada mínima de 3,5 metres, amb giradors i trencaaigües-; i també es faran treballs de millora en un punt d’aigua, situat a Can Guitard de la Muntanya.

Aquestes obres, subvencionades en un 80% per la Diputació de Barcelona, amb un cost total de 21.121,50 euros, permetran l’adequació dels 12,25 km de camins, que és la longitud que sumen els 11 camins que es milloraran. En aquest sentit, entre 2018 i 2019 s’haurà destinat un total 45.769,50 euros a l’arranjament de camins per a la prevenció d’incendis forestals.

Equips humans Campanya 2019

Durant l’època d’alt risc d’incendi, que comença dissabte, s’accentuen les accions encaminades a la prevenció d’incendis forestals, com ara les campanyes de vigilància que es fan des de la Diputació de Barcelona, l’Agrupació de Voluntaris Forestals, que formen part de l’ADF de Terrassa, en col·laboració amb l’Ajuntament de Terrassa a través del servei de Protecció Civil.

Els Voluntaris Forestals són una entitat sense ànim de lucre, integrada a l’Associació de Defensa Forestal (ADF) de Terrassa, que té com a objectiu principal la defensa de la natura i la prevenció d’incendis al bosc, una actuació que realitzen durant tot l’any. A la campanya d’aquest 2019, un grup de 40 persones d’aquest col·lectiu faran guàrdies de vigilància i prevenció, especialment els caps de setmana i els dies de màxim risc d’incendi a partir de l’inici oficial de la campanya, previst pel 21 de juny.

Una bona part dels esforços de sensibilització es concentren als habitants de les urbanitzacions. En aquest cas, la campanya consisteix en el recordatori de les normes encaminades a la prevenció d’incendis i a les mesures d’autoprotecció a prendre, tant en confinament com en evacuació davant un foc forestal. Dins aquesta campanya es contempla l’evacuació a través de la Creu Roja de persones que no disposen de mitjans o tenen alguna limitació física o intel·lectual. La campanya arriba a uns 2.500 habitatges dels barris i urbanitzacions que estan situats al costat de bosc, com ara Pinetons Guitard, El Molinot, Les Fonts, Can Parellada, Can Palet de Vista Alegre, Les Martines, La Font de l’Espardanyera i Can Gonteres.