Ballart ultima un pacte amb ERC-MES per tornar a l'Ajuntament de Terrassa per la porta gran

La voluntat d'ambdós partits és tancar l'acord abans del ple d'investidura del pròxim 15 de juny

Jordi Ballart a la seu de Tot per Terrassa la nit electoral.
Jordi Ballart a la seu de Tot per Terrassa la nit electoral. | Anna Mira
07 de juny del 2019
Actualitzat el 13 de juny a les 12:55h
El guanyador de les eleccions municipals de Terrassa, Jordi Ballart (Tot per Terrassa), i el líder de la tercera força al consistori egarenc, Isaac Albert (ERC-MES), estan cada vegada més a prop de liderar conjuntament el govern de canvi a l'Ajuntament de Terrassa. "Tenim bona sintonia tant pel que fa al model de ciutat com personalment", aclareix Ballart a LaTorre. Gairebé amb una trobada diària, les negociacions avancen a bon ritme, i tant Ballart com Albert estan convençuts que a mitjans de la setmana vinent es podria fer públic l'acord entre ambdós partits. 

Des de la mateixa nit electoral Ballart ja va insistir en la voluntat d'aconseguir un govern "fort i progressista" a la ciutat, que amb els resultats electorals a la mà -Tot per Terrassa (TxT) s'hi va imposar amb 10 regidors- només podia venir d'un acord amb els republicans -5 regidors-, tenint en compte que a Terrassa la majoria absoluta se situa en els 14 regidors.

El número dos de Junts per Terrassa, Miquel Sàmper, ha reconegut que ells no són "imprescindibles" per formar govern amb dues regidories, i considera "legítim i coherent", l'acord que estan treballant TxT i ERC-MES. Sàmper ha avançat que la setmana vinent explicaran el seu posicionament, i també si finalment el número u, l'exconseller Lluís Puig -a l'exili a Bèlgica-, recull o no l'acte de regidor.  

Acord 100% terrassenc

Després d'una primera ronda informal amb els partits, Ballart i Albert van decidir crear una comissió negociadora -formada per quatre membres de cada partit i supervisada per Ballart i Albert- per contraposar els programes electorals i elaborar, conjuntament, un document amb les línies estratègiques i les primeres accions del pròxim mandat. 

El full de ruta que estan elaborant s'ha centrat únicament en tot allò que té a veure amb Terrassa. El partit de Jordi Ballart fa bandera de no identificar-se ni amb l'independentisme ni amb l'unionisme, i els seus regidors tindran llibertat de vot pel que fa als temes que vagin més enllà de la ciutat. 

No obstant això, l'acord contemplarà un "mínim", expressen els republicans, que implica estar en contra de la repressió, del 155, de l'existència de presos polítics i a favor del dret a decidir. Unes premisses que Ballart i el seu partit avalen. "No demanem que ningú de Tot per Terrassa sigui independentista", exposa Albert. 
 

Isaac Albert a l'ace final de campanya d'ERC-MES Terrassa. Foto: Anna Mira



Per la seva banda des de Cs ja han fet públic que no donaran suport "a cap alcalde que es recolzi en ERC". Així ho ha expressat el líder taronja, Javier González, en un comunicat on també ha afirmat que ERC-MES és "un partit separatista que ha manifestat en campanya que no existeixen diferències entre fer ciutat i fer República". 

El nou cartipàs es farà esperar

Per conèixer quines persones s'ocuparan de cada una de les àrees de l'ajuntament -que també s'estan revisant i algunes podrien canviar-, caldrà esperar fins després de la investidura de Ballart. Els partits reconeixen que hi estan treballant però que el nou cartipàs no es farà públic fins, com a mínim, dilluns 17 de juny, quan el ple municipal ja estigui constituït. "Hem de valorar perfils i encaixar-los amb el canvi d'estructura", indica Albert. 

Per la seva banda, Ballart assegura que algunes persones de la seva llista encara estan assumint el seu nou rol de regidors. Qui ja té un rol assignat és la directora de l'Escola Mare de Déu de Montserrat i Creu de Sant Jordi -número quatre a la llista de Tot per Terrassa-, Núria Marín, que serà la portaveu del partit egarenc. 

També es farà esperar el paper que jugaran els dos consellers comarcals i el diputat que Tot per Terrassa ha aconseguit al Consell Comarcal del Vallès Occidental i a la Diputació de Barcelona, respectivament. Tot i això, Ballart reconeix que "per lògica", en les institucions supramunicipals es podrien aproximar a ERC i als comuns. 

Rebaixar la tensió amb el PSC 

Després d'una campanya amb retrets i molta tensió entre el PSC i Ballart, ara el líder de Tot per Terrassa assegura que vol rebaixar la tensió. A l'espera de tenir una reunió amb els socialistes, Ballart assenyala que "malgrat tot l'històric tenim la voluntat d'arribar a acords amb les qüestions estratègiques de ciutat amb la principal força de l'oposició". 

La nova etapa a l'oposició que encetarà per primera vegada a la història el PSC ha estat un cop dur per als socialistes. La mateixa nit electoral, l'actual alcalde en funcions, Alfredo Vega, qualificava els resultats "d'inesperats". El partit ha celebrat aquesta setmana una assemblea local on ha reafirmat la confiança en Alfredo Vega com a líder dels socialistes a Terrassa.
 

El PSC Terrasa a la nit electoral. Foto: Anna Mira


La militància ha remarcat la seva tasca i ha fet pinya entorn del seu primer secretari, perquè consideren que "és la persona adequada i més solvent per continuar al capdavant de l'agrupació local", expliquen els socialistes. Vega havia posat el seu càrrec a disposició dels militants després dels resultats obtinguts, que els donen 7 regidors, dos menys que el 2015. 

Ara el PSC haurà de seure a les butaques de l'oposició de la sala de plens, des d'on hauran de veure com l'exalcalde del seu partit i els republicans fan i desfan amb majoria absoluta. Els socialistes han manifestat la seva voluntat de "continuar a disposició de la ciutat, fent el que sigui més convenient per a Terrassa i posant sempre per damunt de tot els interessos de la ciutadania". 

Ballart encara està paint la victòria aclaparadora que va aconseguir el passat 26-M a Terrassa. "Ho estem assumint però tenim moltes ganes de posar-nos a treballar aviat", afirma. El partit de marca blanca que va crear un any després de trencar amb el PSC i dimitir com alcalde, Tot per Terrassa, va ser la força més votada amb 10 regidors, deixant enrere quaranta anys de governs socialistes a la cocapital vallesana. 

Així doncs quatre anys després, Ballart tornarà a ser investit alcalde ara, però i si res no canvia, ho farà liderant un govern de coalició amb ERC-MES que els donarà quatre anys d'estabilitat.