Infermeres de tot Catalunya es reuneixen a Terrassa per debatre sobre vacunacions

La VII Jornada de Vacunes de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) se celebra el pròxim dijous 6 de juny a l’Auditori Municipal de Terrassa

Redacció
04 de juny del 2019
Les vacunes antigripals de NOvartis han hagut de ser immobilitzades i retirades del mercat com a mesura de precaució.
Les vacunes antigripals de NOvartis han hagut de ser immobilitzades i retirades del mercat com a mesura de precaució.
Aquest dijous 6 de juny 320 infermeres de tot Catalunya es reuniran a Terrassa per debatre sobre les vacunacions. Ho faran en el marc de la VII Jornada de Vacunes de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), a l’Auditori Municipal de la ciutat vallesana. 

La reunió servirà per posar sobre la taula temes d’actualitat com les malalties re emergents: es parlarà del xarampió, rubèola i parotiditis. No podem negar que s’estan produint nous casos a casa nostra d’aquestes malalties. "Cal saber com actuarem i quin recorregut tenen....i preguntar-nos: de quina intensitat de re emergència estem parlant?".

D’altra banda, en la Jornada es parlarà també de la vacunació en adults. Quan parlem de vacunació sempre pensem en la vacunació pediàtrica. Però aquí cal dir que igual que hi ha un calendari de vacunació infantil, hi ha un per adults, i que cal seguir molt de prop la vacunació en adults malalts crònics.

Els pacients crònics tenen més risc que determinats virus (com per exemple la grip, o l’hepatitis B, pneumònies, etc)  els afectin més per la seva condició de malalts, i per tant, és molt important que es vacunin.  Aquí l’ atenció primària, com a porta d’entrada al sistema de salut i on es visita el 90% de la població, té un paper molt important per detectar i fer seguiment d'aquest pacients.  En aquest sentit, la infermera Montserrat Danés, membre del grup de Vacunes de l’AIFiCC destaca que “cal incrementar la vacunació de la població adulta crònica, i conscienciar-los dels beneficis de les vacunes”.

De fet, conscienciar a la població dels beneficis de la vacunació és un tema que preocupa al col·lectiu infermer, que té clar que cal arribar i comunicar millor a la població i als propis professionals. 

Per això també es parlarà de la feina que s'està fent a nivell de les escoles. Així la infermera Dolors Heras del CAP Rambla de Terrassa comenta que les infermeres del seu CAP que van a vacunar a les escoles, uns dies abans van a xerrar amb els alumnes als que han de vacunar, principalment amb els alumnes de 6è de primària, per explicar què van a fer, com ho faran i perquè vacunen.