Terrassa se situa per sota dels nivells de contaminació atmosfèrica marcats per la Unió Europea

El Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire 2015-2020 posa l’accent en el trànsit

L'estació de mesura de la qualitat de l'aire de Terrassa.
L'estació de mesura de la qualitat de l'aire de Terrassa. | Generalitat de Catalunya
Redacció
04 de juny del 2019
L’any 2015 es va posar en marxa el Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire de Terrassa, vigent fins al 2020. En aquests quatre anys, les mesures adoptades per rebaixar la contaminació han permès que, actualment, la qualitat de l’aire de la ciutat hagi millorat fins assolir nivells per sota dels límits que marca la legislació europea.

Així ho indiquen les dades recollides el 2018 sobre dos dels principals contaminants, com són el diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules en suspensió inferiors a 10 micres (PM10), que van ser inferiors als límits normatius: pel NO2 van ser 35μg/m3 (el nivell màxim és 40μg/m3) i pel PM10, 21μg/m3 (el màxim està en 40μg/m3).

El Pla incorpora 43 mesures, englobades en vuit línies d’actuació, que es desenvolupen per fases. A hores d’ara, el 88,3% de les accions ja s’han fet o estan en fase d’execució i el grau de compliment de totes les mesures és del 58,5%.

Moltes intervencions estan vinculades amb el Pla de Mobilitat Urbana 2016-2021, ja que un dels objectius principals del Pla de Qualitat de l’Aire és reduir el nombre de vehicles en circulació, augmentar l’ús del transport públic i col·lectiu i fomentar els desplaçaments a peu i en bici. De fet, el 65% de les mesures adoptades afecten la mobilitat, ja que la diagnosi prèvia va evidenciar que el trànsit de vehicles de motor era la primera causa d’emissions.

Altres d’aquestes accions tenen relació amb les emissions industrials, d’obres i, en general, de fonts fixes, com també de totes aquelles derivades de la distribució urbana de mercaderies, dels serveis municipals, de les obres i de les indústries. Alhora, s’han dut a terme actuacions per fer un seguiment de la qualitat de l’aire i disminuir les emissions en episodis de contaminació. Per aconseguir aquests objectius, s’han fet diferents accions per divulgar, sensibilitzar i fomentar la participació ciutadana.

Un cop assolida aquesta fita d’arribar a nivells que estan per sota del límit que marca la normativa europea, l’Ajuntament de Terrassa es proposa treballar per acomplir els establerts per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que són més restrictius.