El recompte definitiu podria alterar les majories a Barcelona

El PP podria perdre els dos regidors que va aconseguir per 45 vots a la capital: anirien a ERC i al PSC i permetrien a Maragall i Colau sumar majoria absoluta

Nit electoral d'ERC a l'Estació del Nord
Nit electoral d'ERC a l'Estació del Nord | Bernat Cedó
NacióDigital
27 de maig del 2019
Els resultats de les municipals encara no són definitius i el recompte podria alterar les majories en diversos ajuntaments on el resultat és molt ajustat. Aquest dimecres, la Junta Electoral farà el recompte general, en què se sumen els vots de les meses (on hi ha el vot presencial a més del vot per correu) i el vot del Cens Electoral de Residents Absents (CERA).

Ara per ara, aquests són els resultats a les eleccions municipals. Fins a 120.000 persones residents a l'estranger han demanat el CERA arreu d'Espanya, malgrat que no totes hauran pogut o volgut votar finalment. Les persones que sí que ho han pogut fer, i que ara no estan comptabilitzades, podrien fer variar la distribució de regidors el diversos consistoris d'arreu. 

Un dels ajuntaments que es pot veure afectat d'aquests nous vots és el de Barcelona. El recompte definitiu podria deixar fora el PP, que ara mateix té dos regidors i supera per molt poc la barrera del 5% dels vots, que permet accedir a la distribució dels escons. De fet, 45 vots separen Josep Bou de quedar fora del plenari. En cas de quedar fora, aquests dos regidors que ara tenen els populars passarien a ERC, que en sumaria 11, i al PSC, que s'enfilaria als 9. D'aquesta manera, ERC i comuns sumarien majoria absoluta (21 regidors) a l'Ajuntament i la política d'aliances seria més clara.

Però no només Barcelona està a l'expectativa de què pugui passar dimecres. Municipis com Manresa, on ERC ha guanyat per només onze vots de diferència, o Lleida, on el republicans han trencat l'hegemonia socialista amb només 80 vots de marge, també poden veure com els resultats finals varien de manera més o menys significativa. Els alcaldes serien diferents.