Les dues cares de la Rasa

Tot per Terrassa guanya les eleccions i el PSC perd l'hegemonia de 40 anys de govern a la ciutat

Propaganda electoral del PSC i de Tot per Terrassa.
Propaganda electoral del PSC i de Tot per Terrassa. | Anna Mira
27 de maig del 2019
Actualitzat el 02 de desembre del 2021 a les 17:23h
Decepció i eufòria. Aquestes van ser les dues cares de la moneda durant la nit electoral a Terrassa. L'alcaldia a l'ajuntament terrassenc es disputava al mateix carrer -de la Rasa- on el PSC des de la seva seu i Tot per Terrassa a la sala de festes Born, arribaven al duel més esperat per a molts. Després d'una campanya electoral marcada pels retrets de Tot per Terrassa als entorns del PSC, la jornada electoral començava a entreveure el que hores després es confirmaria: El partit de l'exalcalde socialista, Jordi Ballart, guanyaria les eleccions a Terrassa posant punt final a l'hegemonia del PSC a la ciutat.

40 anys de governs socialistes s'han vist diluïts entre la força de convenciment d'un projecte nou, allunyat de les etiquetes ideològiques i amb un objectiu clar: el terrassenquisme. Amb aquest adjectiu Tot per Terrassa es va presentar a la ciutat el passat mes de desembre en un acte multitudinari -i que es va repetir a l'acte central de campanya- que auguraven una voluntat clara de guanyar l'alcaldia de la ciutat.

Ballart donava el tret de sortida de la campanya amb una festa a la plaça de la Font Trobada on van instal·lar el local del partit durant les setmanes prèvies al 26 de maig, la data esperada per conèixer el que alguns van anomenar "l'efecte Ballart". Mentrestant, el Partit Socialista apel·lava al "saber fer" i a "la confiança" de l'home -Alfredo Vega- que es va posar al capdavant de l'alcaldia en un dels moments més crítics de la història de Terrassa quan precisament Ballart, aleshores alcalde, estripava el carnet del PSC i abandonava el govern, amb sis regidors més, deixant un PSC debilitat al capdavant del govern local. La falta d'entesa entre els partits de l'oposició per aconseguir una majoria alternativa, va fer situar a Alfredo Vega al capdavant del partit i de la ciutat.

Un paper que Vega ha defensat durant tota la campanya explicant que davant d'una situació complicada el Partit Socialista havia estat capaç de tirar la ciutat endavant i que ho seguirien fent si els terrassencs els donaven la confiança per sumar quatre anys més de socialisme a la ciutat. Un missatge que no ha aconseguit convèncer a tots els electors que necessitaven i que ha deixat el PSC amb set regidors, dos menys que el mandat anterior i com a segona força a l'ajuntament.

La sorpresa de Tot per Terrassa va arribar a quarts de deu de la nit quan amb el 30% dels vots escrutats ja donaven una clara victòria al partit de Ballart amb 10 regidors. Una xifra que tot i que augmentava l'escrutini es mantenia, i acabaria fent-se definitiva a mitjanit amb el 100% escrutat.

Aleshores, mentre en el número 29 del carrer de la Rasa apareixia un Alfredo Vega capcot, en el número 68 del mateix carrer, Jordi Ballart entrava al local sorprès i il·lusionat. "Seré l'alcalde de tots", va dir Ballart qui va insistir en què el seu projecte "és el que vol la gent". Per la seva banda Vega va reconèixer que "no és la nit que ens agradaria haver tingut" i assegurava que "la realitat és més imaginativa que nosaltres". Per Vega ara cal fer autocrítica i ja va avançar que parlaran amb totes les forces que prioritzin projectes de ciutat.

L'efecte Ballart deixa fora de joc als comuns

Segurament el partit que ha rebut més en aquests comicis ha estat els comuns, que han quedat fora de l'ajuntament terrassenc amb un 4,86% dels vots. Terrassa en Comú (TeC), va aconseguir sis regidors l'any 2015 i es va situar amb la principal força de l'oposició. Ara, quatre anys després i amb la desfeta de part de la coalició -Podem, ICV i EUiA- que han obtingut el 3,68% dels vots, els comuns, capitanejats per Xavi Matilla, diuen adéu a formar part del ple municipal.

Malgrat estar convençuts que eren la força que havia de liderar el canvi a la ciutat, com han repetit durant tota la campanya electoral, l'electorat no els ha donat els suports necessaris ni per seguir proposant els seus projectes a l'ajuntament. 

Tampoc ha estat nit de celebracions a la Societat Coral dels Amics on la CUP aspirava a com a mínim, mantenir l'actual regidor, Marc Medina. Però els cupaires, igual que els populars s'han quedat fora del consistori amb el 3,59% i el 3,09% dels vots, respectivament. De fet, el fins ara candidat del PP, Álex Rodríguez, després de veure els resultats, ha anunciat la seva dimissió al capdavant de la formació local. Ni Podem-Ive, ni Terrassa per la República, ni Vox tampoc van aconseguir entrar al consistori. 

La línia vermella del 5% doncs, només ha estat superada -a banda de Tot per Terrassa i el PSC- per Ciutadans que manté les tres regidories; ERC-MES que suma un representant més i es col·loca com la tercera força amb cinc regidors; i Junts per Terrassa que ha perdut un regidor i es queda amb dos. "Hem resistit prou bé", ha dit el número dos, Miquel Sàmper, després de veure la desfeta de la resta de partits. Sàmper també ha volgut recordar que "Terrassa ha castigat el 155" perquè en el nou ple hi ha 17 regidors -de 27- que hi estan en contra.

ERC-MES, la peça clau perquè Ballart sigui alcalde

Davant d'un ajuntament molt menys fragmentat del que tothom s'esperava -amb la cursa de 12 candidatures que s'havien presentat- els socis d'un possible govern o els vots necessaris per aconseguir l'alcaldia es veuen clarament reduïts. A Terrassa fan falta el suport de 14 regidors per proclamar Ballart alcalde. Uns vots que només podran venir d'ERC-MES o de Junts per Catalunya, ja que anteriorment les altres dues forces (PSC i Cs) no s'han mostrat predisposades amb la formació de Ballart.

Entre mig de la desfeta socialista i la festassa de Tot per Terrassa, en el número 64 també del carrer de la Rasa, els republicans valoraven els resultats electorals. Sensació agredolça a Faktoria d'Arts on el candidat republicà, Isaac Albert, va assegurar que estan contents dels resultats perquè "hem consolidat un espai a la ciutat" però tot i això va reconèixer que s'esperaven algun regidor més però que la victòria de Ballart "ha fet saltar el taulell de joc" a la ciutat.

​Sense possibilitat d'establir comparacions amb eleccions anteriors i amb una llista formada per una majoria de persones que mai havien format part de la política, Tot per Terrassa ha aconseguit sumar fins a deu regidors i convertir-se amb la força més votada a la ciutat. Després de la festa que s'ha allargat fins a altes hores de la matinada, caldrà veure si Ballart aposta per pactar un govern amb els republicans o prefereix governar amb minoria i tirar endavant el seu full de ruta per la ciutat.

Resultats eleccions europees: