«Quines mesures prendran per millorar el servei de neteja?»

Els partits polítics de Terrassa responen les inquietuds de la Federació d'Associacions Veïnals de Terrassa

24 de maig del 2019
Actualitzat a les 18:13h
Mobles als contenidors de Terrassa
Mobles als contenidors de Terrassa | @CarlesCaballero
La campanya electoral per les eleccions municipals sovint destaca per les propostes que fan els diferents partits polítics en diversos àmbits de la ciutat. Des de LaTorre hem demanat a diferents entitats, col·lectius, associacions i persones de Terrassa que ens traslladéssin les peticions que volen fer arribar als partits. Cada dia, durant la campanya publicarem les respostes dels partits a les preguntes dels ciutadans.

Avui és el torn de la Federació d'Associacions Veïnals de Terrassa: Es prendran mesures urgents per millorar el Servei de Neteja Pública i Recollida de residus que és el que presenta més deficiències i rep més critiques de la ciutadania i consolidar i millorar el Servei Públic de subministrament de l'aigua de Terrassa?

PSC: Estem millorant dia a dia el servei de neteja i recollida de residus: nous vehicles, contenidors de càrrega laterial, més personal, més inversió, foment del civisme i pressió contra l’incivisme... Pel que fa a l’aigua, Terrassa ha fet un canvi històric, amb el pas a la gestió 100% municipal. Un dels nostres principals objectius és millorar la qualitat de l’aigua.

TeC: Des de Terrassa en Comú hem apostat per la millora del servei de neteja pública i recollida de residus des del minut 1. Hem sigut el partit que va posar sobre la taula la necessitat de tenir un contracte programa entre l’empresa pública Eco-Equip i l’Ajuntament per a que aquest pugui controlar, fiscalitzar i millorar la gestió de l’empresa municipal. L’Equip de govern del PSC ha estat incapaç d’aprovar aquest contracte programa en aquest 4 anys. També hem facilitat l’increment de pressupost per a l’empresa Eco-Equip i malauradament aquest increment no s’ha vist reflectit en la millora del servei, hem passat d’una aportació per part de l’Ajuntament de 18.270.678€ en 2015, a una aportació de 21.749.860€ en 2018 i una previsió al pressupost de 2019 de 23.807.235€.

També vam presentar una proposta de resolució que es va aprovar al ple per a detectar, monitoritzar i solucionar el problema del que van anomenar els punts negres, aquells llocs de la nostra ciutat en els que permanentment s’acomula basura i trastos, l’equip de govern també ha estat incapaç d’executar aquesta proposta. Si governen realitzarem una auditoria de gestió de l’empresa Eco-Equip per a buscar millorar l’eficiència i la reorganització de la mateixa. També aprovarem el contracte programa dintre Eco-Equip i l’Ajuntament, com a mínim a 3-4 anys vista i amb els compromisos pressupostaris corresponents per a la millora del servei. Per últim, revisarem, conjuntament amb les entitats veïnals el Pla de prevenció i gestió de residus, i l’aprovarem, recordem que l’equip de govern del PSC ha estat incapaç d’aprovar-ho i consensuar-ho i que les entitats veïnals han abandonat la Taula de Residus. Recuperarem aquest espai de treball i participació com un espai bàsic i de coproducció de les polítiques de matèria de residus a la nostra ciutat.

ERC-MES: Com diu la pregunta, dos àmbits claus i urgents de ciutat en els quals s’ha estat treballant de forma decidida des d’Esquerra Republicana en l’acció durant el present mandat, consten en el programa i es pensen desenvolupar de forma prioritària en el següent. Entre altres mesures, amb inversió adequada, millora en la gestió i també en la dignificació i aprofitament de l’acció de la participació ciutadana. Encara queden pendents, no ho oblidem, els acord presos en el ple extraordinari de residus que vam impulsar a inici del curs polític i que el govern actual no ha executat (deixant morir fins i tot un òrgan tan important com la Taula de residus). En l’aigua, superar la judicialització d’un servei prioritari i consolidar les eines pròpies per desenvolupar tot el potencial que la gestió pública pot aportar-hi.

JxTerrassa: La nostra proposta passa per incrementar els recursos econòmics per millorar el servei i també fer servir aigua grisa per netejar els carrers i els contenidors amb aigua a pressió. S'ha de trobar un model mixt i intensificar totes les actuacions de neteja.

Cs: Sí, prendrem mesures urgents com substituir l'equip directiu, una auditoria interna i incrementar les inversions en neteja. En relació a l'aigua s'ha de veure i evaluar la gestió de la nova empresa.

CUP: Pel que fa a la gestió i prevenció de residus, entenem que hi ha un problema de gestió i un problema de model. Pel que fa a la gestió, cal establir el contracte-programa pendent amb Eco-Equip, millorar la transparència, i crear l’Observatori de Residus com a òrgan de fiscalització i participació ciutadana. Pel que fa al model, entenem que és necessari fer una aposta clara per avançar cap al Residu 0. En aquest sentit, fem una aposta pel sistema de recollida de residus Porta a Porta, com l’únic sistema que ens pot permetre incrementar el percentatge de recollida selectiva fins als percentatges que ja preveu la propia UE per al 2020 i, alhora, ens pot permetre crear una taxa de residus per generació, de manera que “qui més contamini més pagui, i a l’inrevés”. 

PP: El servei municipal de neteja no funciona com deuria. Tots els veïns de Terrassa són conscients i pateixen la deixadesa del govern municipal en l'aspecte de la neteja. Però no només ocorre això: l'IBI, la taxa de recollida de residus i la contribució són cada vegada més alts mentre veiem com els carrers es degraden i s'embruten cada vegada més.No podem pagar cada vegada més per uns serveis cada vegada pitjors. Les nostres propostes són d'una banda investigar l'empresa municipal de neteja per a saber què ocorre amb ella i veure què
ha de millorar-se perquè presti un bon servei. De l'altra, congelar l'impost de recollida de residus fins que l'empresa municipal de neteja no comenci a fer el seu treball de forma adequada.

Tot per Terrassa: Sembla clar que un dels grans temes del proper mandat serà la neteja. En aquest sentit, i com hem dit durant les darreres setmanes. Si aconseguim guanyar el proper diumenge, revisarem a fons l'empresa pública de neteja Eco-Equip per fer-hi millores organitzatives. Hem de fer un esforç important a netejar i dignificar l'espai públic de la ciutat. En aquest sentit, hem de ser valents a l'hora d'aplicar i tirar endavant el Pla de Prevenció i Gestió de Residus de Terrassa i impulsar el paper de la Taula Local de Residus. També hem de valorar la possibilitat d'aplicar sistemes de recollida selectiva diferents en funció de la tipologia de barri. Volem mirar si funciona la recollida porta a porta en algunes zones de baixa densitat de la ciutat. També hem de potenciar les campanyes de conscienciació i de civisme. 

Cal incrementar el pressupost destinat a neteja i a l'espai públic per plantejar-nos, entre altres alternatives, si soterrem contenidors a les avingudes o carrers més amples. A més, ens hem de plantejar seriosament ampliar el servei de deixalleries, reduir l'impacte acústic en les operacions de recollida de residus, avançar en l'eliminació de les bosses d'un sol ús...


Consulta la resta de peticions: 
Síndica de Greuges de Terrassa, Isabel Marquès, sobre els drets humans. 
- Federació d'Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT) sobre les rieres. 
- Sociòleg Salvador Cardús sobre la col·laboració público-privada. 
- Centre Cultural Terrassa sobre l'antic edifici dels jutjats. 
- Comissions Obreres sobre la creació d'ocupació de qualitat. 
- La Cambra de Comerç sobre comerç de proximitat i grans àrees comercials. 
- MútuaTerrassa sobre la millora de la qualitat de la salut. 
- La patronal Cecot sobre el Mercat de la Independència. 
- La PAH sobre el Pla Local d'Habitatge. 
- La Plataforma d'Educació Pública Terrassa sobre educació. 
- La Cambra de Terrassa sobre indústria i infraestructures. 
 
Totes les llistes de les eleccions municipals al Vallès Occidental: noms i cognoms, partits, sigles i municipis