Fupar i Prodis tornen a sortir al carrer per reclamar més finançament dels centres especials de treball

El Departament comparteix les reivindicacions de les entitats però acusa l'Estat de ''deixadesa'' de funcions i impugna el repartiment de recursos

Manifestació dels  Centres Especials de Treball
Manifestació dels Centres Especials de Treball | @martapuigpalom1
Redacció
21 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:43h
Fupar i Prodis i centenars de persones més s'han concentrat aquest dimarts al matí davant el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, demanant la injecció de 40 MEUR per poder fer front a l'augment del salari mínim, motiu pel qual el sector considera que estan en perill 10.000 llocs de treball per a persones amb discapacitat.

La vicepresidenta d'AEES Dincat, Amèlia Clara, ha lamentat no haver aconseguit cap compromís dels governs català i espanyol i ha alertat que les entitats socials estan al límit d'endeutament. El secretari general del Departament, Josep Ginesta, ha manifestat suport a pràcticament totes les demandes però ha acusat el govern espanyol de ''deixadesa de funcions'' en no preveure l'augment del SMI i efectuar un repartiment de recursos amb criteris ''irracionals'' que ja s'està treballant per impugnar.

La patronal del sector alerta que si no es troba una solució a la situació actual, es poden perdre 1.600 llocs de treball els propers 11 mesos i fins a 10.000 llocs més a la llarga, ja que consideren que les entitats estan al límit d'endeutament. Calculen que amb una injecció de 40 MEUR, les empreses que donen feina a discapacitats i persones amb trastorns mentals severs podrien continuar fent la seva tasca d'integració d'un col·lectiu vulnerable. 
Per Clara, la situació és ''crítica'' i tot i entendre la situació de pròrroga pressupostària assegura que no els queda ''marge de maniobra''. Des del sector s'assegura que el model català no és comparable i lamenta que el repartiment de recursos des de l'Estat tampoc ho hagi tingut en compte. La patronal emplaça l'executiu català a trobar els 40 MEUR que consideren que es necessiten per fer front a la situació que consideren un ''problema de país''.

Aquest és un punt que precisament es vol impugnar des del Govern. El secretari general del Departament, Josep Ginesta, ha assegurat que segons el nombre de persones ocupades, Catalunya hauria de rebre un 23% dels recursos addicionals i en canvi, només arribarà el 16% d'aquest pressupost per un càlculs de repartiment, segons Ginesta, ''irracionala'' i ho qualifica d'''espoli''. Aquests són els càlculs estimats que es fan des del Departament, que també critiquen la ''demora'' en al convocatòria de la conferència sectorial en què s'havia de debatre tota aquesta qüestió. Per aquest motiu, Ginesta acusa el govern espanyol de ''deixadesa de funcions''. 
Per Ginesta, no es pot calcular exactament el pressupost que necessitaria el sector però el xifra al voltant dels 120 MEUR. Considera que ja en reben 92.5 a banda d'una injecció addicional que fa arribar el pressupost a 100 MEUR. Per Ginesta, la diferència seria susceptible d'una negociació entre el sector en definir en funció de la ''capacitat normativa''. En aquest sentit, Ginesta demana al Govern aposta per una transferència en aquestes competències que permeti a Catalunya definir i potenciar un model propi. 

Representants de les entitats del sector han pogut entrar al Departament i lliurar el manifest al Ginesta i el director general d'Economia Social. Les dues parts s'han emplaçat a mantenir el contacte i les reunions per trobar una solució al conflicte.