Acords i desacords entre l'independentisme terrassenc

Un debat a quatre exposa les posicions i estratègies dels partits que es disputen el vot independentista a la ciutat

Debat de partits independentistes de Terrassa.
Debat de partits independentistes de Terrassa. | Anna Mira
17 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:32h
Les quatre forces independentistes que concorren a les eleccions municipals del pròxim 26 de maig, ERC-MES, Junts per Terrassa (JxT), la CUP i Terrassa per la República (TxR), han contraposat estratègies, intencions i projectes sobre la visió que té cada una d'elles a l'hora de gestionar un govern municipal republicà.

Ho han dit en un debat electoral organitzat per la secció local de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) aquest divendres a la tarda al Centre Cultural Terrassa. L'acte ha començat amb un sentit aplaudiment pels exconsellers absents, Lluís Puig, l'alcaldable de JxT, i Josep Rull que tanca la llista. Però de seguida la unitat per denunciar la siutació dels presos i exiliats s'ha esquerdat quan la moderadora, Anna Muñoz, ha posat sobre la taula el pacte de JxT, ERC-MES i TxR per garantir una alcaldia independentista a la ciutat.

L'alcaldable de la CUP, Marc Medina, ha explicat que la seva no adhesió a l'acord es basa en una qüestió de principis. "No volem parlar d'una alcaldia independentista en abstracte, sinó de què farem". Des de Junts per Terrassa consideren que la llista unitària hauria aconseguit el màxim de suport entre els electors. D'una manera semblant ho defensa l'alcaldable de Terrassa per la República, Pepi Oller, qui considera que la llibertat de vot en la presa de decisions hauria pogut defensar estratègies a cada un dels partits. No obstant això, des d'ERC-MES consideren que "la llista unitària no aconseguiria més vots, quan hem anat junts els extrems han crescut", ha manifestat l'alcaldable, Isaac Albert.

Oposició frontal als partits del 155

La voluntat d'aconseguir la república catalana i les línies vermelles amb els partits que van donar suport al 155 (PSC, Cs i PP) a l'hora d'arribar a pactes, ha estat segurament el punt de més acord que tenen les forces independentistes. Però davant de la fragmentació de partits més que probable en el futur consistori, l'endemà de les eleccions caldrà arribar a acords per formar govern. En aquest sentit, les diferents forces independentistes reconeixen que podrien assolir pactes amb altres forces de la ciutat republicanes que coincideixin amb les maneres de fer.

Pel que fa a les propostes de cada un dels partits, l'alcaldable d'ERC-MES, Isaac Albert, ha tornat a insistir en la voluntat de liderar el canvi a la ciutat "un canvi que no és només d'alcalde sinó que cal dotar-lo de contingut". La número tres de Junts per Terrassa, Meritxell Lluís, ha manifestat que tenen la "clara voluntat de defensar tots els drets i les llibertats dels terrassencs" "Per això, tota l'acció política és el voltant de la ciutadania", ha remarcat.

Per la seva banda, l'alcaldable de la CUP, Marc Medina, ha recordat que la seva proposta política aposta "perquè Terrassa sigui un espai idoni de reproducció de la vida garantint el dret a la ciutat". "Volem remunicipalitzar els serveis bàsics", ha afegit. Finalment, la candidata de TxR, Pepi Oller, ha explicat que el seu projecte vol "posar la participació en el centre del nostre programa perquè venim del món de l'activisme i l'autoorganització i volem que la nostra veu arribi a les institucions".

L'acte ha finalitzat amb el minut d'or dels partits que han reiterat la voluntat de construir la república catalana. Un objectiu compartit que s'ha traslladat al més d'un centenar de persones que ha aplaudit unes i altres intervencions dels ponents i que ha acabat cantant dempeus
l'himne dels Segadors.