«Es crearà un Consell de la Coeducació en el que regeixi el principi d'igualtat?»

Els partits polítics de Terrassa responen les inquietuds del Casal de la Dona

Roda de premsa del Casal de la dona de Terrassa.
Roda de premsa del Casal de la dona de Terrassa. | Anna Mira
17 de maig del 2019
La campanya electoral per les eleccions municipals sovint destaca per les propostes que fan els diferents partits polítics en diversos àmbits de la ciutat. Des de LaTorre hem demanat a diferents entitats, col·lectius, associacions i persones de Terrassa que ens traslladéssin les peticions que volen fer arribar als partits. Cada dia, durant la campanya publicarem les respostes dels partits a les preguntes dels ciutadans.

Avui és el torn del Casal de la Dona: Es crearà un Consell de la Coeducació en el que regeixi el principi d'igualtat que és el dret a reivindicar la diferència, sigui del tipus que sigui?

PSC: L’important és el dret a la igualtat, que implica el dret i el respecte a la diferència, i no tant des d’un únic organisme o consell, sinó des del conjunt de l’administració municipal. El principi d’igualtat ha estat, és i ha de ser una línia central de les polítiques municipals.

TeC: Si, Terrassa en Comú crearà el Consell de la Coeducació a la ciutat ja que una profunda transformació educativa ja no es pot imaginar sense els valors del feminisme al centre, perquè suposen una convivència basada en la igualtat d’oportunitats i la justícia de gènere. És necessari oferir al professorat formació sobre els principis de la coeducació, la interculturalitat i les estratègies de pensament crític. Tot plegat, per convertir des del bressol fins a tots els centres en un espais de llibertat i no discriminació, on infants i joves puguin crear i comunicar les seves idees, donant resposta a les problemàtiques reals que els envolten i els interpel·len.
Per seguir avançant en els valors del feminisme proposem en el programa electoral 4 mesures a les escoles: Impulsar la creació del Consell de la Coeducació. L’objectiu d’aquestes és crear un espai on reflexionar i repensar les oportunitats educatives en clau de gènere i diversitat. La visió de la mesura és tenir uns centres educatius proactius i autònoms que facin de les lluites feministes contingut estratègic en els seus projectes educatius. Ampliar l’assessorament i formació en centres: iniciar nous centres i impulsar la Xarxa d’Escoles i Instituts per la Igualtat i la No Discriminació. Donar suport als programes de formació i implementació educativa d’inclusió de la diversitat familiar-afectiva LGTBI promoguts per les associacions. Enriquir i aprofundir el debat sobre les lluites feministes com a oportunitat de construir una societat més justa des de l’educació amb referents intel·lectuals i polítics. A la vegada, oferir recursos,
acompanyament i suport a les comunitats educatives perquè siguin part activa del canvi. Impulsar el centre LGTBI com a node de referència a l’hora de sensibilitzar, orientar, assessorar i formar la ciutadania en el canvi que suposa treballar la justícia de gènere i la diversitat des dels centres educatius i a les esferes familiars.

ERC-MES: La coeducació forma un dels pilars del nostre programa en matèria educativa. Vetllar per la seva integració com a principi transversal de les polítiques d’educació i la formació dels professionals que hi treballen són presents en el nostre programa i ho seran en la nostra acció política al pròxim mandat. Un Consell de la coeducació esdevé una proposta molt bona per a aquesta finalitat.

JxTerrassa: Sí. Creiem que la coeducació és bàsica per fer ciutadans i ciutadanes lliures i en igualtat tot i potenciant el valor de la diversitat i la pluralitat que és justament el que ens enriqueix personalment i col·lectiva.

Cs: Això no ho tenim contemplat però considerem interessant la seva implementació.

CUP: 

PP: 

Tot per Terrassa: És imprescindible debatre sobre com incorporar projectes que permetin fer fora el masclisme de l’educació. És evident que hem avançat, un exemple és la igualtat en els currículums escolar, però és un avenç que ja queda massa enrere i hem de seguir caminant. Encara cal sensibilitzar, formar i treballar de manera efectiva i eficaç. Malgrat aquesta presumpte igualtat és evident que encara hi ha masclisme i que culturalment encara no hi ha equivalència. Per tant, la diferència entre home i dona hi és. També hem de treballar en la prevenció de la violència de gènere i potenciar unes relaciones igualitàries i lliures de violència. Hi ha actuacions, programes i cursos a alguns centres de Terrassa, però s’ha d’analitzar què es fa, què funciona, i debatre-ho amb totes les persones implicades per implementar les millors solucions. En aquesta línia, un Consell de la Coeducació pot ser un molt bon espai de debat i de recerca de solucions. 

Consulta la resta de peticions: 
Síndica de Greuges de Terrassa, Isabel Marquès, sobre els drets humans. 
- Federació d'Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT) sobre les rieres. 
- Sociòleg Salvador Cardús sobre la col·laboració público-privada. 
- Centre Cultural Terrassa sobre l'antic edifici dels jutjats. 
- Comissions Obreres sobre la creació d'ocupació de qualitat. 
- La Cambra de Comerç sobre comerç de proximitat i grans àrees comercials. 

 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Terrassa i al Vallès Occidental: noms i cognoms, partits, sigles i municipis