La vigilància privada pren força als municipis per combatre els robatoris en habitatges

Premià de Dalt redueix a la meitat el nombre d'incidents després de recuperar la figura del sereno i Matadepera s'hi suma

Habitatges d'una urbanització de Matadepera
Habitatges d'una urbanització de Matadepera | ACN
NacióDigital
19 de maig del 2019
L'onada de robatoris de la darrera tardor ha posat molts municipis en alerta. La situació és cíclica i es repeteix cada any en aquesta època de l'any, coincidint amb el canvi d'horari. És per això que ja fa temps que molts pobles instal·len càmeres de seguretat als seus accessos, com a mesura preventiva. La necessitat de continuar augmentant els elements de dissuasió, però, ha fet que ara els ajuntaments es fixin en la contractació de vigilància privada com a opció, tot plegat, quan falten pocs dies per a les eleccions municipals.  

Per fer-ho, els cal l'autorització del Departament d'Interior, que el passat mes de desembre va donar llum verda a Premià de Dalt i recentment a Matadepera. El balanç del primer trimestre al municipi maresmenc ha estat "molt positiu" i ha permès reduir a la meitat aquesta tipologia de delictes respecte el mateix període de 2018.

Els nous vigilants de Premià de Dalt són considerats els "serenos del segle XXI". Fan tasques de vigilància a peu pels diferents nuclis de població i vetllen també pel civisme a la via pública. La seva feina està coordinada en tot moment per la Policia Local i s'entén que són una unitat de suport extern al cos policial.

"La feina de policia ha de ser molt més específica, d'investigació. Igual que un arquitecte ha de fer d'arquitecte i no d'aparellador", explica l'alcalde premianenc. L'Ajuntament entén que la necessitat d'augmentar la seguretat i la limitació pressupostària de fer-ho a través d'augments de plantilla ha permès descobrir aquesta opció, que consideren més ajustada a la realitat.

Els serenos, detalla Triadó, tenen principalment una tasca dissuasiva, però si fos necessari estan capacitats per fer una "primera intervenció" si enxampen algun lladre i el podem immobilitzar a l'espera que arribi la Policia Local. En treballen alhora entre un i tres per cada nucli, segons les necessitats dels dispositius.

Aquest cos d'agents treballa principalment en horari nocturn i l'objectiu és que puguin cobrir zones disseminades en les que és "difícil tenir vigilància propera i estàtica" a través de la Policia Local, com reclamen els veïns. Premià de Dalt té 6,6 quilòmetres quadrats de terme municipal i hi viuen unes 10.000 persones.

El servei va arrencar el mes de gener, prèvia autorització del Departament d'Interior, i en tres mesos els fets delictius s'han reduït a la meitat, respecte el primer trimestre de 2018. Davant l'èxit de la iniciativa, molts són els municipis que s'han fixat en l'alternativa privada per millorar la seguretat. L'Ajuntament de Premià de Dalt ha rebut peticions d'informació d'arreu de l'estat espanyol. 

Una d'aquestes poblacions és Matadepera, que l'any 2018 va registrar un total de 110 robatoris en domicilis, segons dades de la Policia Local. "L'Ajuntament va sol·licitar un servei de vigilància i protecció per a tot el terme municipal, en termes similars a Premià de Dalt", expliquen fonts d'Interior que asseguren que el passat 8 de març el conseller Miquel Buch va acceptar aquesta sol·licitud per un període provisional de tres mesos. 

D'aquesta forma el 24 d'abril van començar a patrullar pels carrers del poble dos vehicles de la companyia Plana Fàbrega que treballen de forma coordinada amb la Policia Local. 

El Departament assegura que per ara no han rebut cap petició més en aquesta direcció, tot i que no descarten que en el futur se'n puguin autoritzar de noves. Amb tot remarca que des de l'any 2017 Interior ha accedit a la prestació de serveis de vigilància privada en espais concrets i delimitats de diversos municipis de Catalunya. 

Veïns organitzats

Els veïns de Matadepera veuen amb bons ulls aquest increment de la seguretat al municipi. Reconeixen que estan més "tranquils" però consideren que "no s'ha de baixar la guàrdia". Carme Campanyà, una de les portaveus dels habitants de Matadepera, afirma que fa uns mesos que els robatoris han anat a la baixa i comenta que les mesures que s'han anat duent a terme des de l'executiu local hi ha ajudat. 

Entre d'altres destaquen la neteja de la llera del Besós al seu pas per Matadepera, ja que s'ha detectat que els lladres fan servir aquest espai per amagar-se i fugir; o la creació d'una aplicació del pànic anomenada BeeSafe. Aquesta eina incorpora un botó que els veïns poden pitjar en cas d'emergència i contacta de forma immediata amb la policia. A més, inclou un geolocalitzador i informació complementària sobre l'usuari, com ara si a l'habitatge hi viuen infants o una persona gran. A més, s'ha ampliat el cos de la Policia Local amb dos nous agents i s'han instal·lat 24 noves càmeres de videovigilància a l'espai públic.

Amb tot, remarca que en algunes àrees de la població com els sectors de Cavallbernat i el Pla de Sant Llorenç, els veïns han contractat un servei addicional de seguretat privada en considerar que l'actuació municipal no era suficient. "Esperem que per ara s'hagi acabat o que sigui una cosa esporàdica com havia passat sempre", comenta. 

Campanyà explica que la situació que s'ha viscut a Matadepera ha portat els veïns a organitzar-se, a través de grups de whatsapp i a dur a terme patrullatges per les urbanitzacions. "Ja no patrullem tant però seguim en contacte, si algú detecta alguna persona sospitosa o sent alguna alarma de seguida ens activem", comenta. 

Alhora indica que s'han reactivat les associacions de veïns. "Creiem que d'aquesta forma tindrem més força a fi de poder exigir al nou Ajuntament que intervingui en cas que tornin els robatoris", apunta. 

Tot i això reconeix que mentre el codi penal no castigui aquesta mena de delictes seguiran produint-se robatoris. "S'hauria de canviar la llei i que es considerés que quan entren en una casa de forma violenta perquè rebenten una porta anessin a la presó un temps, així s'ho pensarien tres vegades abans d'actuar", sentencia.