El Banc de Sang de Terrassa fa una crida a la població jove per donar moll d'os

A més a més totes les persones que donin sang fins al 30 de maig podran guanyar una tauleta

Redacció
15 de maig del 2019
Actualitzat a les 11:22h
El Banc de Sang de Terrassa ha posat en marxa una nova campanya de donacions de sang. Fins al 30 de maig totes les persones que donin sang entraran al sorteig d'una tauleta, genitlesa de Terrassacentre. L’objectiu de la campanya és mantenir un bon estat de reserves, abans d’entrar en els mesos d’estiu, en què acostuma a baixar la donació, coincidint amb el canvi d’hàbits de la ciutadania a les vacances.

Recorden que cada dia a Catalunya calen entre 800 i 1000 donacions de sang per cobrir les necessitats dels hospitals. I que la sang és un component biològic que no es fabrica, caduca i l’única manera d’obtenir-lo és a través de les donacions.

Donants de moll d’os

Des del Banc de Sang també fan una crida a les persones joves d'entre 18 i 40 anys. Cada any 5.000 persones són diagnosticades de leucèmia a l’Estat Espanyol. Moltes necessitaran un transplantament de moll d’os per superar aquesta malaltia però 3 de cada 4 pacients no disposen d’un donant familiar compatible. La donació de moll d’os també pot salvar vides i es un procés relativament senzill.

Per inscriure’s cal venir al Banc de Sang, i es pot aprofitar el mateix dia de la donació de sang així que no és necessari venir en dejú. Simplement s’ompliria el consentiment pertinent i es s’extrauria una mostra (tub) de sang més. Aquesta mostra servirà per analitzar l’HLA (les proteïnes de les quals depèn la compatibilitat del moll d’os) i junt amb les dades bàsiques del donant, s’introduiran a la base de dades REDMO (Registre de Donants de Medul·la Òssia), que és l’organisme gestionat per la Fundació Josep Carreras, encarregat a Espanya d’obtenir i enregistrar els donants voluntaris i de coordinar la recerca de donants compatibles.

Un cop es troba un receptor compatible (la probabilitat és de 4/10.000) es cita al donant per confirmar que es troba bé de salut. Si tot és correcte la donació es pot fer de dues maneres: Per sang perifèrica que requereix un tractament de 4 dies, que porta les cèl·lules mare al torrent sanguini, i s’obtenen amb una extracció de sang; o per extracció de la sang medul·lar de la pelvis (punció de la cresta ilíaca): requereix anestesia general. Aquest mètode s’utilitza només en el 10% dels casos.