«Quina proposta tenen per transformar i modernitzar el Mercat de la Independència?»

Els partits polítics de Terrassa responen les inquietuds de la patronal Cecot

Antics jutjats de Terrassa.
Antics jutjats de Terrassa. | Anna Mira
21 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:39h
La campanya electoral per les eleccions municipals sovint destaca per les propostes que fan els diferents partits polítics en diversos àmbits de la ciutat. Des de LaTorre hem demanat a diferents entitats, col·lectius, associacions i persones de Terrassa que ens traslladéssin les peticions que volen fer arribar als partits. Cada dia, durant la campanya publicarem les respostes dels partits a les preguntes dels ciutadans.

Avui és el torn de la patronal Cecot: Quina proposta contemplen en el seu programa electoral en relació a una modernització i transformació del Mercat de la Independència? Unes respostes que es complementen amb les donades al debat que ha organitzat la mateixa institució aquest dimarts al matí. 

PSC: Apostem per impulsar i consensuar els Plans Directors dels mercats municipals, per tal que esdevinguin mercats del segle XXI. Un Mercat de la Independència que sigui un motor comercial, amb l’accent posat en el Modernisme i la tradició, i un mercat de Sant Pere  impulsor de la seva històrica zona comercial.

Aldredo Vega: "Cal crear un Patronat de comerç i turisme i que el Mercat de la Independència s’ha d’obrir a la Rambla". 

TeC: El Mercat de la Independència és un element estratègic de primer ordre a la ciutat. Tant per la seva funció, la seva forma/valor arquitectònic i la seva posició. Des de Terrassa en comú considerem que cal un projecte de reconversió del Mercat que tingui per objecte modernitzar i millorar el seu ús comercial i alhora contribueixi a millorar la urbanitat del seu entorn, millorant les relacions entre Rambla i Raval. Considerem que aquesta hauria de ser un actuació modèlica pel que fa a la seva qualitat i singular pel que fa als nous usos que es puguin incorporar.

Xavi Matilla: "Cal concentració del comerç de proximitat en zones concretes de la ciutat”. “S’ha cregut que pot haver-hi comerç a tot arreu i ens trobem amb molts locals buits”. 

ERC-MES: Fa prop d'un any ja vam plantejar des d'ERC-MEs la necessitat de plantejar la reforma del Mercat. Una reforma ajustada a les necessitats, per fases i redimensionant-lo a les noves necessitats. Obrint-lo com espai de trobada ciutadana reconvertint la nau del peix en una plaça porxada que permeti realitzar activitats comercials no sedentaries, que espongi la zona del centre i faci més sostenible el mercat. La fòrmula, pensant també en l'entorn de la ciutat, pretén portar la vida social i cultural i integrar-la al nou mercat, convertint-lo en un nou punt de centralitat per activitats que oxigeni alhora espais com la Plaça Vella. També es planteja altres factors com parades àmplies amb l'espai d'emmagatzematge i obrador dins la mateixa parada.

Isaac Albert: "La remodelació del mercat passa per modificar la infraestructura, el model i la gestió. Només parlem de totxo i potser hem de parlar d’horaris perquè el mercat sigui una locomotora”. 

JxTerrassa: El Mercat de la Independència està tenint una davallada de ventes molt preocupant que obeeixen a diverses causes de les que caldria destacar-ne la implementació de grans superfícies que també hi incorporen el fresc a la seva oferta, la dificultat de l’accés en vehicle al mercat per la presa de certes decisions polítiques del govern socialista del PSC a nivell de mobilitat i en to de coresponsabilitat, la manca d’adaptació del Mercat als horaris que el Segle XXI requereix. La solució passa per generar tràfic dins del Mercat; si al Mercat hi ha gent, els paradistes vendran més i per tant el Mercat serà sostenible econòmicament. Cal trobar operadors que potenciïn aquest efecte i que no entrin en competència amb els productes que ofereixen els paradistes. D’altra banda, la paret de la Rambla té aspecte de paret de frontó i cal que sigui oberta a la ciutadania; amb un aspecte més agradable visualment s’aconseguiria dotar a la Rambla de molt més encant comercial i si l’operador que proposem pel Mercat és atractiu comercialment, dinamitzaria la Rambla, a dia d’avui morta
malgrat el que digui el Tinent d’Alcalde de comerç Amadeu Aguado. Per acabar d’arrodonir-ho, caldrà donar ús i destí a l’edifici dels antics Jutjats. Un bon projecte pel Mercat de la Independència, pot ser clau per tancar un cercle virtuós comercial a la Rambla; respecte de l’edifici dels antics jutjats, cal que recordem que el dèficit de locals comercials de més de 100 metres quadrats a la ciutat és alarmant.

Miquel Sàmper: "Si els mercats han de viure dels romàntics, el mercat morirà, s'han d’actualitzar als temps i obrir la paret del mercat a la Rambla”.

Cs: Acompanyar les últimes decisions municipals al respecte. Si governem, ho acompanyarem d'un planejament d'esponjament i un nou desenvolupament del centre. Sobretot dels carrers de la Rasa, la plaça Didó i el Raval de Montserrat.

Javier González: "El petit comerç s'enfronta a la crisi del comerç físic al digital. La transformació del Mercat ha d'estar acompanyada per l'administració".

CUP: Marc Medina: "Una reforma neoliberal a l’ús del mercat no contribueix en reactivar-lo. Estem en contra de crear un nou operador al soterrani i apostem per fer potenciar parades d'economia social o fer un mercat de pagès a l'exteriorr". "També creiem que cal fomentar que els joves s'introdueixin al mercat i cal un pla d'usos pel soterrani". 

PP: Álex Rodríguez: "Apostem per flexibilitzar l'accés amb cotxe al pàrquing del mercat de la Independència des del portal de Sant Roc. No hem d'intervenir i decidir què cal al mercat sinó que els paradites decideixin què volen. Tampoc estem a favor del Pla Director, és una obra faraònica i considerem que cal fer petites accions immediates". 

Consulta la resta de peticions: 
Síndica de Greuges de Terrassa, Isabel Marquès, sobre els drets humans. 
- Federació d'Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT) sobre les rieres. 
- Sociòleg Salvador Cardús sobre la col·laboració público-privada. 
- Centre Cultural Terrassa sobre l'antic edifici dels jutjats. 
- Comissions Obreres sobre la creació d'ocupació de qualitat. 
- La Cambra de Comerç sobre comerç de proximitat i grans àrees comercials. 
- MútuaTerrassa sobre la millora de la qualitat de la salut. 
 
Totes les llistes de les eleccions municipals al Vallès Occidental: noms i cognoms, partits, sigles i municipis