eleccions municipals 2019

La CUP proposa una regidoria de Cultura i Política Lingüística per defensar la llengua catalana

La protecció de les llibreries independents o la promoció de l'art urbà són altres de les propostes dels cupaires pel pròxim mandat

per Anna Mira, Terrassa , 14 de maig de 2019 a les 12:21 |
Ander Zurimendi durant la roda de premsa de la CUP. | Anna Mira
La CUP Terrassa considera que cal modificar el cartipàs actual perquè la regidoria de Cultura passi a ser la regidoria de Cultura i Política Lingüística, una mesura "contundent i simbòlica" per defensar la llengua catalana. Així ho ha dit el membre de la CUP, Ander Zurimendi, en una roda de premsa aquest dimarts al matí a la llibreria La Temerària de Terrassa. Un escenari que no ha estat casual, ja que entre les propostes que els cupaires porten al programa en matèria de cultura, destaca especialment l'aposta per les llibreries independents i les editorials locals.

De fet, proposen crear una Fira del Llibre a la tardor precisament per "afavorir la presència de llibreries independents al carrer", ha assegurat Zurimendi. En la mateixa línia, consideren que cal apostar per aquest tipus de negoci per això es comprometen a fer un pla de protecció d'aquestes llibreries mitjançant un lloguer social a locals de titularitat pública. Els cupaires proposen, per exemple, els locals comercials de la plaça Nova.


De cara a les eleccions municpals, els cupaires també aposten per dinamitzar l'espai urbà amb grafitis creant una borsa que connecti joves grafiters i comerços de la ciutat que vulguin pintar les seves façanes; facilitar els tràmits a les entitats de cultura popular a l'hora de demanar permisos per actuacions; o donar suport institucional a l'ecosistema de projectes culturals Districte Zero, situat a les naus industrials entre els carrers de La Rasa i el passeig Vint-i-dos de juliol.

Regidoria de "postureig"

Amb aquestes paraules han descrit la feina feta per la regidoria de cultura durant el passat mandat. "Malgrat que han fet moltes coses, han caigut en una autocomplaença total", ha assegurat Zurimendi. En concret des de la CUP han criticat que propostes acceptades per unanimitat o amb majoria al ple municipal no hagin tirat endavant com ara el racó de pensament crític a les biblioteques, el procés participatiu per definir l'aposta musical de la ciutat per Festa Major o la rehabilitació del refugi antiaeri al soterrani del Mercat de la Independència.

També han criticat algunes subvencions públiques que s'han atorgat a esdeveniments de la ciutat i que consideren "desproporcionades". En concret s'han referit al mapping a la Seu d'Ègara que es va poder veure el passat mes de desembre i que va rebre 40.000 euros de l'ajuntament, o els Corporate Games que se celebraran el pròxim mes de setembre i pels quals s'ha reservat una partida de 44.000 euros aproximadament.


 
Totes les llistes de les eleccions municipals al Vallès Occidental: noms i cognoms, partits, sigles i municipis

 

Participació