Quin paper juga el despoblament en aquestes eleccions municipals?

A Catalunya, els pobles que tenen menys de 200 habitants han perdut, en global, un 4,9% d'habitants

El poble de Sant Jaume de Frontanyà és el més petit de Catalunya
El poble de Sant Jaume de Frontanyà és el més petit de Catalunya | ACN
NacióDigital
14 de maig del 2019
Som 7,6 milions de catalans. 235.987 més que deu anys enrere. Tanmateix, el creixement de la població ha estat desigual: 176 municipis han perdut del 2008 al 2018 més d'un 10% de la població. El despoblament es concentra en els municipis més petits i, de fet, els que tenen menys de 200 habitants, han perdut, en global, un 4,9% d'habitants.

La Catalunya buida –la versió de la manifestació de l'Espanya buidada- s'ha organitzat per fer sentir la seva veu. L'Associació de Micropobles de Catalunya aplega 144 ajuntaments dels més de 300 municipis que no arriben als 500 habitants. Les "pèssimes" comunicacions i el despoblament són alguns dels principals problemes a què s'enfronten aquests micromunicipis. Una de les propostes per solucionar-ho és l'aprovació de la llei de l'Estatut del micropoble, que inclou el seu reconeixement legal, el desplegament de serveis i el finançament, entre d'altres.

Una de les qüestions que ha marcat aquest mandat -i que hauran d'entomar els nous alcaldes- és el conflicte de les immatriculacions, aquelles finques privades o municipals que l'Església ha registrat sense permís. L'Associació de Micropobles i Unió de Pagesos han unit recentment esforços i aposten per crear una coordinadora catalana en defensa del patrimoni local.

Per conèixer la Catalunya buida, una de les opcions és recuperar el llibre Microcatalunya. Un viatge pels pobles més petits. Es tracta d'un recorregut literari de 14.000 quilòmetres per 45 localitats de menys de 500 habitants, amb una furgoneta blanca i carbassa dels anys 80.

Llegeix més històries del 26-M a municipals.cat


Nota sobre el mapa: Per consultar la llegenda, cal clicar sobre el requadre verd, sota el logo de NacióDigital. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom, el nombre d'habitants que tenia el 2008, els que tenia el 2018 i el percentatge de variació que això suposa. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.