«Abordaran de manera decidida, la neteja i posterior manteniment de les rieres i torrents de Terrassa?»

Els partits polítics de Terrassa responen les inquietuds de la Federació d'Associacions Veïnals de Terrassa

La manifestació convocada per la Comissió Riera de les Arenes ha aplegat unes 200 persones.
La manifestació convocada per la Comissió Riera de les Arenes ha aplegat unes 200 persones. | A.P
11 de maig del 2019
Actualitzat a les 16:11h
La campanya electoral per les eleccions municipals sovint destaca per les propostes que fan els diferents partits polítics en diversos àmbits de la ciutat. Des de LaTorre hem demanat a diferents entitats, col·lectius, associacions i persones de Terrassa que ens traslladéssin les peticions que volen fer arribar als partits. Cada dia, durant la campanya publicarem les respostes dels partits a les preguntes dels ciutadans.

Després de la petició de la Síndica de Greuges de Terrassa, Isabel Marquès, avui és el torn d'una de les peticions de la Federació d'Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT): Abordaran de manera decidida, conjuntament amb la Generalitat, la neteja i posterior manteniment de les rieres i torrents de Terrassa?

PSC: A finals de 2018 vam emprendre un programa municipal de neteja en profunditat a les rieres del Palau i Les Arenes, que s’anirà executant al llarg del 2019, amb un pressupost d’uns 100.000 euros. Creiem que la Generalitat ha de dedicar més pressupost i inversions a les rieres, complementant l’esforç que ja fa l’Ajuntament.

TeC: Les Rieres han de ser una prioritat absoluta per al nou govern de la ciutat. Des de
Terrassa en Comú creiem que les rieres (les arenes i palau) s’han de posar al centre del mapa de la ciutat i revertir la situació d’abandonament a la que els han avocat els governs anteriors de la ciutat. Creiem que les rieres s’han de recuperar per la ciutat i acabar amb la barrera que signifiquen. La riera de Les Arenes com espai per viure, renaturalitzant-la i reconvertint-la en un gran parc. El transvassament de Palau fent cobertures parcials per recuperar espai públic per la ciutat. Per què això sigui possible, si Terrassa en Comú governem, crearem «L’oficina de les Rieres», un equip encarregat específicament de gestionar la situació actual de les rieres i d’impulsar, redactar i gestionar un projecte de futur per a les rieres de Les Arenes i Palau. Per actuar en dos eixos paral·lels i simultanis.

El primer, exigir a la Generalitat que redacti el Pla Director dels murs de la riera de les Arenes al que es va comprometre i aporti pressupost per la neteja i manteniment de les rieres. Es tracta d’un eix pensant en el curt termini, per evitar riscos, en el que l’Ajuntament també ha d’aportar recursos econòmics. I el segon, redactar un projecte de futur per les rieres treballant de manera coordinada amb la Comissió de les rieres i amb totes aquelles persones i entitats de la ciutat que vulguin aportar al projecte de futur. Un projecte que dibuixi un escenari de futur per què puguem recuperar les rieres com un espai de qualitat per als veïns i veïnes dels seus barris i de tota la ciutat.

ERC-MES: Sí. Sense cap dubte. Cal superar el debat interminable sobre les competències en aquest àmbit i assegurar diligència i treball compartit de les administracions per mantenir les Rieres i Torrents de Terrassa nets i segurs.

JxTerrassa: Rotundament sí; si bé és cert que el cost és molt elevat, el problema de les rieres ha de ser resolt amb independència de quina sigui l’administració competent; al darrera hi ha un factor de seguretat pels veïns més propers i alhora una qüestió també d’ordenament paissagístic que afecta a tots els veïns de Terrassa.

Cs: El que es planteja és una obligació de les administracions que inexplicablement sempre han defugit. El que necessiten les rieres són inversions decidides per a transformar-les i qu Terrassa deixi de donar l'esquena a un espai que necessita integrar-se. 

CUP: Entenem que el que cal en les Rieres no és només una neteja i manteniment, sinó un Projecte Integral de Ciutat. Cal posar les Rieres al centre i dignificar-les, juntament amb els barris que les envolten, per tal que deixin de ser fronteres que segreguen la ciutat. En aquest sentit, apostem per la naturalització de les Rieres i la seva integració dins la trama urbana, que manera que puguin passar a ser espais verds de la ciutat, amb una funcionalitat ecològica, hidrològica i alhora social i d’oci. 

PP: 

Tot per Terrassa: En els propers 4 anys, Terrassa iniciarà una transformació per construir una sola ciutat. Hem de ser conscients que ara mateix hi ha diferents ciutats separades, un centre administratiu on "passen coses" i altres realitats als barris de la perifèria. Per trencar amb aquesta situació, hem d'acabar amb les barreres que suposen, per exemple, les rieres. Per aquest motiu, el proper mandat serà el de l'inici del canvi a les rieres i torrents de Terrassa. Els dos grans projectes estan molt clars: 1) treballar per fer possible el cobriment del tram urbà de la Riera de Palau i crear una Taula de Treball amb els veïns per definir, conjuntament, el projecte. 2) treballar per la futura naturalització de la Riera de Les Arenes i converitr l'Avinguda del Vallès en un gran passeig urbà a l'est de la ciutat. És evident que una gran transformació com aquesta no depèn només de l'Ajuntament ja que la Generalitat té la competència. I aquí és on tenim més avantatge que la resta de partits: Tot per Terrassa no depèn de Madrid o Barcelona, per tant, a nosaltres no ens podran dir allò de aquesta reclamació no la facis que li toca al teu altre company de partit. Exigirem a la Generalitat que assumeixi la seva responsabilitat i inverteixi els recursos necessaris per tirar endavant la transformació de les rieres i els torrents de Terrassa. I ho farem sense cadenes, ni deutes, ni ordres. Tot per Terrassa no és una sucursal.