Els polítics de Terrassa acomiaden el mandat més complicat de la història amb «fair play»

Tots han remarcat el "bon rollo" que tenen malgrat les discrepàncies polítiques

Fotografia de família dels 27 regidors durant l'últim ple del mandat 2015-2017.
Fotografia de família dels 27 regidors durant l'últim ple del mandat 2015-2017. | Anna Mira
09 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:44h
Ara sí que sí. El dia abans que comenci oficialment la campanya electoral per les eleccions municipals del pròxim 26 de maig a Terrassa s'ha celebrat l'últim ple del mandat 2015-2019. Un ple extraordinari que ha servit per donar llum verda al desenvolupament del polígon industrial dels Bellots II i també a l'ampliació d'horaris i l'augment de freqüències de pas dels autobusos de la ciutat.

Però més enllà dels punts tècnics el ple ha servit d'acte d'inici de campanya amb debats que han semblat més aviat mítings electorals i valoracions d'un mandat que tots els representants polítics han coincidit en descriure com el més complicat de la història de Terrassa. Un mandat que ha patit canvis de govern i de representants polítics a mig mandat quan el PDECat va sortir del govern la sortida de Jordi Ballart i part del govern socialista.

I el d'avui, un ple amb crítiques i elogis entre uns i altres que ha acabat amb un fair play de somriures, abraçades i encaixades de mans entre els 20 regidors i les 7 regidores que han acabat el mandat al capdavant de la ciutat.

Adéu per uns i fins aviat per altres

A continuació reproduïm els discursos d'acomiadament que han verbalitzat cada un dels representants polítics en l'últim ple municipal del mandat 2015-2019.
 

Carme Labòria en l'últim ple del mandat 2015-2019. Foto: Anna Mira



Álex Rodríguez (portaveu i cap de llista pel PP): "Ha estat un mandat molt difícil, acabem persones molt diferents de les que vam començar. Sobretot va ser difícil fa un any i mig, per la situació de crisis econòmica, o la tensió entre Catalunya i Espanya. Vull desitjar a tots vostès molta sort i si no ens tornem a trobar, espero que ens puguem trobar pel carrer". 

Marc Medina (portaveu i cap de llista per la CUP): "Per a nosaltres ha estat la primera legislatura, nosaltres venim del carrer i a vegades ens sentim estranys dins de la institució on hem intentat portar les lluites del carrer, tot i que en alguns moments ens ha absorbit molt, hem intentat aportar la nostra intel·ligència col·lectiva. Agrair als grups municipals i precisament per això, hem aconseguit la victòria de la legislatura que és la remunicipalització de l'aigua. Esperem que a partir del 26 de maig hi hagi un canvi al govern i ens tronem a trobar aquí al ple municipal". 

Javier González (portaveu i cap de llista per Cs): "Ha estat un plaer i un orgull estar per primera vegada al ple i això és una medalla que em puc penjar. Vull fer valdre la feina que s'ha fet entre tots i també vull remarcar l'actitud dels representants de l'ajuntament fora de l'ajuntament. Crec que amb tot el que ha passat, la contenció de representants polítics fora de les parets del ple ha aconseguit que la ciutat de Terrassa, la fractura que s'ha produït potser aquí no ha estat tan intensa. S'ha de fer valdre, no s'ha de tensar. Personalment tinc amics i familiars independentistes. Eren amics abans de la tardor del 2017, ho segueixen sent i espero que ho segueixin en el futur. Espero que aquestes eleccions no us vagi tant bé com a nosaltres."

Miquel Sàmper (portaveu del PDECAT): "És de destacar que avui tots sortim en una millora relació del que vam entrar, lluny dels plens bel·ligerants. Al senyor Vega li haig de dir que es viu molt més còmode a l'oposició que a l'equip de govern. Aquí dins hi ha una certa fraternitat i una voluntat de tots de què es facin les coses bé. L'ajuntament, els polítics i els tècnics pretenem millorar les circumstàncies de la vida dels terrassencs. S'ha parlat de la situació complicada, estem tristos, som un partit que patim l'empresonament injust de Josep Rull, exregidor de la casa i un exili del nostre cap de llista, Lluís Puig. És complicat portar-ho bé. Entri qui entri en aquest plenari, sigui més demòcrata o menys, que es mantingui, que més enllà de la política hi ha les persones. Finalment desitjo al senyor alcalde que no guanyi les eleccions". 

Carme Labòria (regidora d'ERC-Mes): "Ha estat el ple de la municipalització de l'aigua però també de l'1 d'octubre. Sóc l'única dona que parlaré i això ens ho hem de fer mirar. Els ajuntaments tenen i han de tenir un finançament just i unes competències per defensar els drets de la ciutadania. No hi ha més orgull que el de poder treballar per a la ciutadania i a la ciutat que estimes. Després de 12 anys al capdavant de la política he intentat incorporar la meva manera de ser a les maneres de ser de l'ajuntament de la manera més fidel possible. He pogut gaudir de coneixement, de gent fantàstica. He compartit trajecte amb un regidor amb qui hem sigut contrincants polítics, Josep Rull, injustament empresonat. Tant els anys amb el PSC com aquest mandat amb ERC-MES he tingut fantàstics companys de viatge. Els governs de majories s'han acabat i comença el consens, defensar sentit comú, la democràcia i el diàleg. El meu préc als regidors és que mai oblidin la vocació i el deure de ser electes i el meu desig és que avui només som set dones, hi ha molta feina per fer". 
 

Últim ple de Terrassa del mandat 2015-2019. Foto: Anna Mira


Xavi Matilla (portaveu i cap de llista per TeC): "Hem de reconèixer que és una sort i privilegi ser regidor. És el primer mandat i ens ha permès entendre la ciutat més propera i complexa. Creiem que el balanç del mandat no pot ser positiu perquè totes les situacions que s'han donat a la ciutat no ha pogut avançar tot el que hauria pogut fer. Dels aspectes més positius, ha estat la municipalització de la gestió de l'aigua contra tot pronòstic. Els grups municipals ens han ajudat a entendre que els consensos és l'opció política i haurem de trobar actituds per aconseguir els consensos que la ciutat necessita. Hem sigut molt exigents i hem fet una oposició severa, de treball honest i amb l'autoexigència que ens apliquem. Agraïm a tots els regidors. Malgrat que hi ha hagut moments pujats de to, reconec que m'ho he passat bé. Tenir contrincants que t'exigeixen és un plaer. Només em queda desitjar-vos molta sort a la campanya i en el futur per aconseguir el canvi que la ciutat necessita". 

Alfredo Vega (alcalde i cap de llita pel PSC): "Sembla que tots volen el canvi. Jo també em vull sumar a què el mandat ha estat molt complicat, per qüestions de la ciutat i també del país i això ens obligarà a fer autocrítica i a pensar com ens en sortim. 
En aquest mandat m'han tocat diferents papers, com alcalde sempre he volgut ser molt respectuós, us vull agrair que malgrat que les diferències sempre ha imperat un to de respecte i cordialitat, que no és un tema menor. És normal tenir diferents visions, això és la democràcia, però l'essència és el debat, el diàleg i el pacte. Nosaltres som les 27 persones que hem estat escollides per la població i donar una imatge de respecte i de cordialitat és un exemple per a la població. Molta sort a tothom i metre vostès volen un canvi, jo vull continuar pel bé de la ciutat".