L'Hospital de Terrassa acull una campanya per informar i conscienciar sobre el càncer de mama metastàsic

L'exposició de la campanya "Una realitat desconeguda" es pot visitar a Terrassa entre els dies 6 i 10 de maig

Redacció
07 de maig del 2019
Actualitzat a les 17:28h
Amb l’objectiu de donar visibilitat al càncer de mama metastàsic i conscienciar sobre el seu impacte en la qualitat de vida de les pacients, l'Hospital de Terrassa acull la campanya "Una realitat desconeguda", que es pot visitar entre els dies 6 i 10 de maig. 

L'exposició de caràcter itinerant pretén apropar als ciutadans la realitat del dia a dia de les dones que conviuen amb el càncer de mama metastàsic, que sovint no se senten identificades amb les campanyes de conscienciació sobre el càncer de mama. "Una realitat desconeguda" mostra als visitants testimonis reals de pacients que posen de manifest l'impacte social i emocional que la malaltia, en la seva fase avançada, ha ocasionat en les seves vides. A més, proporciona informació completa sobre el càncer de mama metastàsic, els seus símptomes, l’epidemiologia, l’evolució i el pronòstic.

La iniciativa forma part del compromís que Novartis Oncology manté amb els pacients oncològics. "Transformar la vida de les persones amb càncer de mama és una de les nostres
prioritats des de fa més de 30 anys. Per això, treballem de forma conjunta amb associacions de pacients i societats científiques per desenvolupar iniciatives que donin resposta a les seves
necessitats i promoguin el coneixement i la conscienciació social del càncer de mama metastàsic, una de les facetes de la patologia més desconeguda", ha afirmat Esther Espinosa, directora de Comunicació i Pacients de Novartis Oncology.

L'Hospital de Terrassa, així mateix, acull aquesta exposició com a part de la seva implicació amb les dones que pateixen aquesta malaltia. El seu Servei d'Oncologia tracta entre 120 i 140 noves pacients amb càncer de mama cada any, seguint un model d'assistència multidisciplinari dins de la Unitat Funcional de Patologia Mamària, acreditada per la Societat Espanyola de Senologia i Patologia Mamària. A més, des de 2012 és considerat per l'ESMO (European Society for Medical Oncology) exemple d'excel·lència per la seva integració amb el Servei de Cures Pal·liatives.

El fort impacte del càncer de mama metastàsic

Amb 32.800 nous casos cada any, el càncer mama és el tipus de càncer més freqüent entre les dones. De fet, es preveu que 1 de cada 8 dones patirà aquesta patologia al llarg de la seva vida. Quan el càncer de mama avança i el tumor s’estén a altres parts del cos, es produeix metàstasi. En la major part dels casos, la localització de la metàstasi es produeix als ossos, encara que també pot ser freqüent en parts toves com pell, teixit subcutani o ganglis, i en òrgans com el pulmó o el fetge.

Cal recalcar que el càncer de mama causa 6.4003 morts a l'any i en més del 90% dels casos aquestes es produeixen en fase metastàsica. Entre el 5% i el 6% de les pacients amb càncer de mama presenten metàstasi en el moment del diagnòstic i el 30% dels casos diagnosticats de càncer de mama en un estadi precoç evolucionarà a càncer de mama metastàsic.

El diagnòstic del càncer de mama metastàsic té un gran impacte en totes les esferes de la vida de les pacients, que han d'assumir importants canvis socials, laborals i familiars, a més d'afrontar d’altres vivències i situacions emocionals. Per això, en el seu abordatge s'han de considerar diverses perspectives, per tal d'assegurar una assistència integral que repercuteixi positivament en la qualitat de vida i en la seva evolució.

Afortunadament en els últims 20 anys poques malalties oncològiques han millorat tant el seu
pronòstic com el càncer de mama metastàsic, en gran part gràcies a les millores en el diagnòstic, l'abordatge i els tractaments, que han fet possible que moltes pacients amb càncer de mama es converteixin en llargues supervivents.