Junts per Terrassa buscarà el pacte postelectoral amb partits independentistes i republicans

Els Serveis Jurídics de l'Ajuntament estudien si Lluís Puig podrà exercir d'alcalde o regidor des de Brussel·les

Presentació de la candidatura de Junts per Terrassa.
Presentació de la candidatura de Junts per Terrassa. | Anna Mira
02 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:22h
Junts per Terrassa (JxTerrassa) continua defensant la unitat independentista com a primera opció per arribar a acords després dels resultats de les eleccions municipals del pròxim 26 de maig. Així ho ha indicat el portaveu i número dos de la llista, Miquel Sàmper, a la presentació oficial de la candidatura terrassenca, aquest dijous al migdia. Sàmper ha etzibat que "l'independentisme terrassenc no ha sigut intel·ligent" per aconseguir una llista unitària i ha reiterat la voluntat de sumar amb totes les forces independentistes que es presenten (ERC-MES, CUP i Primàries) perquè el pròxim alcalde de la ciutat sigui independentista. 

A diferència d'altres institucions, als ajuntaments l'alcalde surt o de la llista més votada o de la majoria absoluta (que en el cas de Terrassa són 14 regidors) de la suma de diferents partits. Davant d'aquesta premissa, Sàmper ha recordat que "és molt important la unitat dels partits independentistes". 

No obstant això, Sàmper ha estat clar i ha assegurat que si el compromís verbal dels partits independentistes no es compleix, estan disposats a buscar complicitats amb les tres forces republicanes que es presenten (TeC, Podem - Ive o Tot per Terrassa). 

La candidatura de Junts per Terrassa està liderada per l'exconseller de Cultura, Lluís Puig, exiliat a Brussel·les i la tanca l'exconseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, empresonat. Dues persones que segons Sàmper representen "la defensa dels drets i les llibertats" que volem transmetre amb una candidatura que ha la número tres, Meritxell Lluís descrit com "transversal, diversa i plural" perquè "tothom s'hi senti còmode i representat". 

Amb persones de perfils professionals i polítics diferents i amb una barreja entre militants i independents, amb la llista dels 27 "volem eixamplar l'espectre polític" i defensar "polítiques de centre, de centreesquerra i d'esquerres", ha indicat Sàmper.

Lluís Puig podria tornar a Terrassa 

Està previst que el dissabte 15 de juny es constitueixi el ple municipal amb 27 representants municipals escollits a les urnes pels terrassencs. No obstant això, tant l'actual alcalde, Alfredo Vega, com també des de JxTerrassa, han demanat als Serveis Jurídics de l'Ajuntament que estudiïn de quina manera Lluís Puig podrà exercir d'alcalde o de regidor des de Brussel·les. S'està estudiant si podria prendre la possessió del càrrec des de Brussel·les i també la possibilitat de garantir el vot telemàtic per votar els punts del ple municipal. 

En cas que finalment Puig no pogués prendre part activa al ple municipal i ell no renunciés a l'acte de regidor, el seient de Puig a la sala de plens quedaria buit i Junts per Terrassa tindria més dificultats a l'hora de sumar majories, ja que a efectes pràctics tindria un representant menys. 

Un altre escenari possible seria que pogués venir "amb normalitat a Terrassa", ha puntualitzat Sàmper si en els pròxims mesos o amb la sentència del judici de l'1-O "l'acusació per malversació finalment no prospera". Puig seguiria acusat per malversació i desobediència però "si en el judici es prova que no hi ha malversació", i la desobediència és un delicte que no implica condemnes de presó, aleshores Puig "podria tornar a Terrassa i exercir el seu càrrec de representant polític local" ha explicat Sàmper.