La fiscalia investiga «conductes coactives» dels estudiants de la UAB a l'acte amb Álvarez de Toledo

Rebutja que el diputat de la CUP Carles Riera fes una crida a rebentar la conferència

Cayetana Álvarez de Toledo, al cercle vermell, a la UAB aquest dijous
Cayetana Álvarez de Toledo, al cercle vermell, a la UAB aquest dijous | Europa Press
NacióDigital
17 d'abril del 2019
Actualitzat a les 15:31h
La Fiscalia Superior de Catalunya ha obert diligències per investigar l'intent de boicot de l'acte de l'associació estudiantil S'ha Acabat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el passat divendres. El fiscal superior, Francisco Bañeres, creu que els fets d'aquell dia "descriuen conductes coactives i obstatives del legítim exercici per part de la ciutadania als drets de reunió, manifestació i lliure expressió a l'espai públic", el que podria derivar en delictes comesos amb ocasió de l'exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques.

El ministeri fiscal atén així un escrit presentat pel portaveu de Cs, Carles Carrizosa, al Parlament, però rebutja de moment que el diputat de la CUP Carles Riera fes una crida a rebentar la conferència, tal com assegura Carrizosa en la seva petició.

Segons el fiscal, això és "especialment reprovable" tenint en compte que l'acte tenia lloc a una universitat, "on l'exercici dels drets hauria d'estar especialment tutelat i salvarguardat per l'autoritat educativa". 

L'escrit relata que els convocants, "autodenominats antifeixistes", ja van actuar dos dies abans contra una carpa que l'entitat estudiantil havia instal·lat a la Plaça Cívica per promocionar la conferència. Un grup de persones, diu el fiscal, van envoltar la carpa i van increpar i empènyer les persones de l'associació, que van haver de suspendre l'acte i marxar. 

"Rebentar" l'acte

Ja l'11 d'abril, aquests mateixos col·lectius van convocar els seus simpatitzants per impedir el lliure accés a l'auditori on tenia lloc la conferència i així "rebentar" l'acte. "Van cridar consignes pròpies de la seva ideologia, acompanyades d'insults i altres expressions amenaçadores contra els pacífics concurrents, obstaculitzant el lliure accés dels mateixos a l'auditori", remarca fiscalia, que afegeix que el dispositiu de seguretat de la universitat va ser insuficient i va ser necessari avisar els Mossos d'Esquadra.

Aquests, continua l'escrit, "van disposar un cordó de seguretat per protegir la integritat física dels qui pretenien accedir a l'acte i conjurar l'actuació violenta" dels manifestants. 

Sobre la piulada de Carles Riera, que segons Cs hauria fet una crida a rebentar l'acte, el fiscal argumenta que la va fer quan l'acte ja havia acabat, i no hi ha cap experiència expressa a la voluntat de "rebentar" la conferència.