educació

El departament d'educació ofereix mediació a les famílies de l'escola President Salvans

L'alta segregació, el cobrament de quotes o el projecte educatiu són algunes de les reclamacions que es posaran sobre la taula

per Anna Mira , Terrassa , 17 d'abril de 2019 a les 08:00 |
L'Escola President Salvans es troba al barri de Can Palet de Terrassa. | Anna Mira
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El departament d'educació ha decidit oferir mediació externa per tal de solucionar la tensa situació que actualment es viu entre diverses famílies i l'equip directiu de l'escola President Salvans. El director de Serveis Territorials d'Educació al Vallès Occidental, Jesús Viñas, ha assegurat que la voluntat de departament és la "d'arribar a un acord" entre el centre i les famílies i s'ha mostrat esperançat en aconseguir-ho però per fer-ho insta a totes les parts a tenir "bona voluntat i estar predisposades".

Fa unes setmanes una vuitantena de famílies del centre, situat al barri de Can Palet de Terrassa, van fer públic el seu descontentament amb l'escola. Consideren que és un centre "altament segregat i que no reflecteix la realitat del barri on es troba", que pateix "deixadesa per part de les administracions" i també qüestionen algunes dinàmiques de l'equip directiu i el projecte educatiu.


En concret, el portaveu de l'assemblea de President Salvans, Matías Fidermaizer, denuncia que hi ha infants que no han pogut anar d'excursió perquè les seves famílies no han pogut aportar la quota que se'ls demana. "No s'hauria de poder discriminar cap infant per raons econòmiques", assegura el portaveu qui reclama més eficiència a Serveis Socials. En aquest sentit, l'alcalde Alfredo Vega, ha ressaltat que l'ajuntament fa una aportació econòmica per garantir la igualtat de condicions de tots els infants de la ciutat però ha admès que es revisarà "si es considera que no és suficient".

 
En la mateixa línia, Vega s'ha mostrat disposat a dialogar amb altres administracions per millorar, com també ho ha fet el director territorial d'ensenyament qui ha assenyalat que la mediació amb un inspector "ha d'aportar diàleg per arribar a un acord si hi ha hagut mals entesos". "La nostra voluntat és arribar a una carta de compromís entre les parts", ha apuntat Viñas qui ha ressaltat que "la direcció del centre no ha actuat de manera incorrecta", com havien apuntat el grup de famílies. En aquest sentit, l'alcalde considera que "s'ha de tenir complicitat entre el projecte educatiu i les famílies però que qui té la capacitat de decidir ha de ser la direcció i el claustre del professorat".

Combatre la segregació

Terrassa és una de les ciutats amb més segregació escolar i l'escola President Salvans no n'és una excepció. El portaveu de l'assemblea de famílies, ha expressat que a l'escola el 95% són famílies migrants i el 90% d'origen marroquí, que "no reflecteixen la realitat del barri de Can Palet". Davant d'aquest greuge estès a tota Catalunya, fa unes setmanes l'alcalde de la ciutat es va sumar al pacte contra la segregació escolar, al Parlament català. Un acord que contempla limitar la ràtio d'alumnes amb necessitats especials o de famílies desfavorides en determinats centres.

Així, el director de Serveis Territorials argumenta que les mesures que es tiraran endavant el pròxim curs escolar busquen tenir "distribució uniforme a tots els centres educatius". Malgrat que "no revertiran la segregació de manera immediata", la situació s'anirà ajustant amb el temps", ha indicat.

L'alcalde de Terrassa coincideix amb Viñas i considera que la reserva de quatre places que es farà als centres amb menys segregació per alumnes amb necessitats especials, evitarà centres altament segregats. No obstant això, "Terrassa té les aules saturades", pel creixement que la ciutat ha experimentat en els últims anys ha ressaltat Vega i ha indicat que ha demanat al departament d'educació "mesures extraordinàries per una situació extraordinària". Vega reclama més professorat en alguns centres on les ràtios superen els 25 alumnes i apunta la possibilitat que s'hagi d'obrir algun curs "bolet" per fer front a l'augment de la demanda el curs 2019-2020. "A Terrassa hem arribat a aquesta situació perquè Ensenyament no ha posat mesures abans", ha conclòs Vega.

L'escola President Salvans passa a dir-se Auró

Recentment l'escola President Salvans ha canviat de nom i ara és l'escola Auró. Un canvi que segons el departament es va fer el 10 d'abril i respon al nom d'una espècie d'arbre molt comú a la zona de Vallparadís on es troba l'escola. L'arbre caducifoli pot arribar a fer entre vuit i deu metres d'alçada, té una capçada densa i arrodonida i amb les branques joves recobertes de suro irregular i rebregat. 

 

Participació