El mNACTEC inaugura un espai per explorar la ciència per a menuts de 0 a 6 anys

S'hi podrà accedir amb visites concertades a partir d'aquest cap de setmana

Alumnes de l’Escola Bressol Moisès de Terrassa al nou espai del mNATEC per a infants.
Alumnes de l’Escola Bressol Moisès de Terrassa al nou espai del mNATEC per a infants. | Anna Mira
12 d'abril del 2019
El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), situat a Terrassa, obre al públic "Explora 0-6", un espai innovador que té per objectiu fomentar l'experimentació i l'apropament a la ciència a infants de 0 a 6 anys. Es tracta d’un espai fix i únic amb diferents propostes perquè els més petits descobreixin la ciència a través del joc. 

"Explora 0.6" ha comptat amb l'assessorament del Grau en Mestre d’Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa (Uvic-Universitat Central de Catalunya). La seva directora, Montserrat Pedreira, ha explicat que la proposta contempla fer arribar la ciència a través de jocs i experiments científics com ara el magnetisme, la força, o el moviment. "Als nens no els demanem explicacions teòriques sinó que els posem a l'abast una proposta perquè tinguin experiència directa amb els fenòmens i aprenguin a controlar-los". 

L'espai és una sala diàfana pensada perquè els infants puguin explorar lliurement allò que els genera curiositat. Entre les propostes hi ha un sorral amb instruments per dibuixar, 
transvasar o modelar la sorra; un espai aeri on pedalant en unes bicicletes podran moure un helicòpter de grans dimensions; una maqueta de transports per carregar i descarregar trens; una zona per a nadons amb terres tous i amb objectes de llum, miralls, o materials naturals.
 

Alumnes de l’Escola Bressol Moisès de Terrassa al nou espai del mNATEC per a infants. Foto: Anna Mira


Per la seva banda, el director del mNACTEC, Jaume Perarnau, assegura que la voluntat és fer arribar el món de la tecnologia i la ciència al públic més jove. "En un món tan tecnològic com el que vivim, és una manera perquè comencin a entendre els perquès de la ciència i la tecnologia".

L'espai "Explora 0-6" està pensat per l'alumnat d'escoles bressol i el cicle d'Educació Infantil de les escoles de dilluns a divendres i els caps de setmana estarà obert a totes les famílies que visitin el museu amb horaris concertats de la mà dels monitors del mNATEC. 

La seu del mNATEC està a Terrassa (Vallès Occidental), en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l'arquitecte Lluís Muncunill i construït entr el 1907 i el 1908.  
 

Façana del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). Foto: Anna Mira