1 de 10
municipalització aigua

El jutge dona la raó a Mina en un dels recursos presentats contra la municipalització de l’aigua de Terrassa

L’ajuntament de Terrassa ja ha anunciat que recorrerà la sentència

Mina, Aigües de Terrassa. | J. A.
per Redacció, 8 d'abril de 2019 a les 17:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El jutjat contenciós administratiu número 9 de Barcelona ha acceptat un dels recursos presentats per Mina Pública d’Aigües de Terrassa contra l’Ajuntament de la ciutat vallesana en relació a la municipalització de l’abastiment d’aigua a la ciutat. El tribunal ha declarat nuls part dels acords del ple de l’1 de desembre de 2016, data en què es va definir quins eren els béns que la companyia hauria de retornar a l’Ajuntament.

En aquell moment, Mina va reclamar 60 milions d’euros pel traspàs de la xarxa, mentre que el consistori ho va xifrar en poc més d’1 milió, considerant que bona part de la infraestructura ja era de propietat municipal. L’alcalde, Alfredo Vega, ha assegurat que la sentència “no afecta per res al nou model de gestió” i ha avançat que presentaran un recurs.


Des de la nova empresa pública Taigua, el gerent en funcions, Marc Cadevall, ha definit la sentència com una “mala notícia” i ha dit que és “un assalt dins un combat llarg”, en referència a les diverses denúncies administratives que ha interposat Mina. Amb tot, Cadevall ha assegurat que de moment “no tindrà efecte” perquè caldrà esperar la resposta del jutge al recurs que presentarà l’Ajuntament els propers dies.

El gerent en funcions ha detallat que la sentència se centra en la xarxa de distribució d’aigua del centre de Terrassa. Aquesta infraestructura era propietat de Mina abans que l’any 1941 el consistori li concedís la gestió de l’aigua al conjunt de la ciutat, de manera que ara l’empresa considera que l’Ajuntament li ha de comprar si se la vol quedar. El govern i Taigua, en canvi, defensen que la renovació de la xarxa durant els últims 78 anys s’ha finançat a través de la concessió, motiu pel qual asseguren que Mina ha d’entregar-la sense esperar res a canvi.


L'ajuntament recorrerà la sentència 

En aquest sentit, l’alcalde Alfredo Vega ha situat la sentència únicament en el marc de la liquidació dels béns feta amb motiu de l’extinció del contracte de Mina. “L’empresa ha reclamat els diners d’una part de la xarxa de distribució, però l’Ajuntament considera que aquella xarxa ja es va pagar amb una recàrrega a les tarifes, així que estem davant un bé reversible”, ha insistit l’alcalde, que ha remarcat que “ara no es pot demanar a la ciutadania que torni a pagar una cosa que en el seu dia ja va assumir”.


Alfredo Vega ha recordat que fa tres anys que va començar la discussió amb Mina, moment en què la companyia va elevar-ho als tribunals. “L’empresa legítimament defensa els seus postulats, però nosaltres creiem que no tenen raó i per això recorrerem la sentència”, ha apuntat l’alcalde aquest dilluns, tot considerant que la resolució del tribunal “no està prou formada”.
Participació