Tomàs Molina: «Ens trobem en una situació d’emergència climàtica: cal actuar ja»

També alerta que el clima "s'aguditzarà" el 2025

El meteoròleg durant la seva ponència
El meteoròleg durant la seva ponència | Aigües de Sabadell
Redacció
05 d'abril del 2019
El meteoròleg de TV3, Tomàs Molina, ha avisat del perill que suposa el canvi climàtic: “Ja estem notant els seus efectes” i ha continuat, “ens trobem en una situació d’emergència climàtica, cal actuar ja”. Així ho ha manifestat a la segona sessió del cicle Aigua i Món’19, que ha organitzat Aigües Sabadell

La xerrada ha estat centrada en els fenòmens meteorològics, cada cop més extrems com a conseqüència del canvi climàtic, i en analitzar també el clima que hi haurà a Catalunya a curt termini. “El primer cop que es va parlar de canvi climàtic va ser l’any 1990”, ha iniciat Molina la seva intervenció, en la que ha fet un repàs per la història dels pronòstics meteorològics i ha esbossat com serà el món del futur. “Temporals extrems, ascens generalitzat de temperatures, incendis forestals, llargs períodes de sequera... tot això s’aguditzarà l’any 2025”.

En aquest sentit, Molina ha alertat que no només cal reduir dràsticament les emissions de diòxid de carboni, en línia amb l’acord de París; “la humanitat haurà d’inventar un mètode per eliminar fum entre els anys 2050 i 2075”.
 

L'Aula de l'Aigua s'ha omplert per escoltar el popular meteoròleg Foto: Aigües de Sabadell


D'altra banda, Molina ha explicat que el canvi climàtic està provocant migracions i la concentració de la població en grans ciutats. “És importantíssim pensar com gestionarem els recursos, com ara el proveïment d’aigua, en aquestes grans metròpolis”. En aquest sentit, l'expert ha parlat de “potenciar el sanejament i, sobretot, la reutilització de l’aigua”. “No totes les ciutats del món tenen sistemes de sanejament eficients com a casa nostra”.

Ha destacat que, “curiosament, qui està liderant el l’actualitat la lluita contra el canvi climàtic, aportant solucions i implantant innovacions, són les empreses”.

La propera sessió, la tercera d'aquesta iniciativa de la companyia sabadellenca, serà el 13 de juny -a les 18 hores- amb Damià Barceló, director de l’Institut Català d’Investigació de l’Aigua (ICRA), a més d’un reconegut i reputat professor i investigador, i Miquel Paraira, científic i director de Qualitat de l’Aigua d’Aigües de Barcelona. Tractarà la contaminació dels rius, mars i oceans.