L'ampliació del permís de paternitat entra en vigor

Els pares podran gaudir vuit setmanes de permís retribuït al 100%

El permís de paternitat s'igualarà al de maternitat el 2021
El permís de paternitat s'igualarà al de maternitat el 2021 | Europa Press
NacióDigital
01 d'abril del 2019
Actualitzat a les 9:00h
L'ampliació del permís de paternitat de cinc a vuit setmanes ha entrat en vigor aquest dilluns, 1 d'abril. El decret permetrà els pares disposar d'un permís remunerat de vuit setmanes aquest 2019 que s'anirà ampliant i arribarà a les 16 setmanes al 2021, igualant el permís al de maternitat. 

La mesura es farà efectiva en tots els naixements que es produeixin a partir d'avui. Les dues primeres setmanes del permís s'hauran de gaudir de forma ininterrompuda després del part. Les sis setmanes restants podran agafar-se de manera interrompuda i exercitar-se des de la finalització dels descans obligatori posterior al part fins que el fill o filla compleixi 12 mesos. Aquest permís serà retribuït al 100% i intransferible, o sigui, que si el pare no el gaudeix no el podrà cedir a la mare.

Tot i que el reial decret ha entrat en vigor avui, la seva continuïtat depèn que sigui convalidat per la Diputació Permanent del Congrés, l'òrgan que funciona quan la Cambra ha estat dissolta. Segons fons del Ministeri d'Igualtat, no es contempla un escenari en el que la Diputació Permanent tombi el decret.

El decret el van pactar l'octubre de l'any passat el govern espanyol i els sindicats CSIF, CCOO, UGT i CIG. Executiu i sindicats van recordar llavors que la desigualtat en les responsabilitats familiars i les tasques domèstiques entre homes i dones és "encara una realitat".