La vulneració dels drets socials centra l'actuació de la Síndica de Greuges de Terrassa el 2018

Ha efectuat 1.288 actuacions i s'han presentat un total de 232 queixes

La Síndica de Greuges de Terrassa, Isabel Marquès, en la seva intervenció al ple municipal de març.
La Síndica de Greuges de Terrassa, Isabel Marquès, en la seva intervenció al ple municipal de març. | Sindicatura Greuges
29 de març del 2019
La Síndica de Greuges de Terrassa, Isabel Marquès, ha presentat la memòria anual d'activitat aquest dijous a la tarda al ple municipal. Des de l'inici del seu mandat, el febrer del 2018, Marquès, ha efectuat un total de 1.288 actuacions, ha tramitat 232 queixes formals i ha fet 6 actuacions d'ofici. A diferència del mandat anterior (2010-2016), bona part de les actuacions que s'han fet en aquest darrer any, han estat relacionades amb la vulneració de drets socials com ara el dret a l'habitatge, el dret a uns ingressos mínims, el dret a la vida independent i a la inclusió, i el dret a subministraments.

Marquès ha demanat a l'Ajuntament "més celeritat en donar resposta a les recomanacions o en el trasllat de les informacions per poder resoldre els greuges de la ciutadania". També ha recomanat al consistori egarenc que les recomanacions que es fan des de la sindicatura "siguin escoltades".

Del total de queixes que s'han admès a tràmit 128 les ha tramitat la Síndica de Greuges de Terrassa i 104 s'han traslladat al Síndic de Greuges de Catalunya. A 31 de desembre s'han resolt un total de 97 greuges, dels 67 han estat favorables a la persona interessada. De l'informe anual també se'n desprèn que són més les dones (141) que els homes (80) les que presenten queixes a la sindicatura i que les tipologies més recurrents són per manca de resposta, habitatge, serveis socials o en relació a les multes.

Actuacions d'ofici

La sindicatura de greuges defensa els drets humans a la ciutat, els drets de les persones que hi viuen i de les que no hi resideixen però hi treballen o hi estan de pas. En relació a les sis actuacions d'ofici fetes per Marquès, cinc han estat acceptades i una està pendent.

Les acceptades per l'ajuntament són la relacionada amb fomentar la policia de proximitat, fer efectiu el dret a la defensa de les persones quan han rebut una resolució negativa a rebre la renda garantida de ciutadania, regular les condicions de circulació dels vehicles de mobilitat personal, donar suport al model d'escola inclusiva de l'Escola Crespinell i també l'actuació en defensa de l'interès superior de l'infant. No obstant això, encara queda pendent la resolució sobre la creació d'un servei de neteja per eliminar pintades de les façanes privades.